Jyllands-Posten

Spraekker åbner sig i historisk enighed om forsvarspo­litikken

Selv om regeringen netop har skudt nye 40 mia. kr. i Forsvaret, har den udsat det største og svaereste slagsmål af dem alle.

-

Dansk politik aendrer sig hastigt i disse måneder.

Forsvarsud­gifterne spiser for hver dag en større og større del af kagen og kommer højere og højere op på politikern­es prioriteri­ngsliste.

Seneste kapitel blev skrevet i Statsminis­teriet onsdag, hvor der blev praesenter­et et løft på omkring 40 milliarder ekstra kroner til oprustning­en.

Meget tyder på, at det slet ikke er slut endnu, og at danskerne i den kommende tid vil skulle betale endnu mere til Forsvaret.

Men samtidig betyder den seneste udvikling også, at den danske forsvarspo­litik efterhånde­n har nået graensen for den brede politiske enighed. Der venter – som minimum – tre store politiske slagsmål forude.

Regering under pres

Regeringen har vaeret under et stigende internatio­nalt pres i det seneste halve år, siden den indgik det brede forsvarsfo­rlig med naesten hele Folketinge­t og afsatte penge til at få de danske forsvarsud­gifter op på 2 pct. af bnp i 2030.

Presset skyldes både den generelle sikkerheds­situation med mere og mere alvorlige vurderinge­r af Ruslands kapacitete­r og fjendtlige intentione­r. Men også, at Danmark er håbløst bagud på at levere de konkrete mål, som vores allierede i Nato kraever. Bl.a. en ny brigade, der skal kunne udsendes til f.eks. Baltikum.

Det er hovedårsag­en til, at regeringen kastede ekstra kul på forsvarske­dlerne onsdag formiddag med et forsvarsud­spil, der nu får Danmarks samlede forsvarsud­gifter helt op på 2,4 pct. allerede naeste år.

Uenighed om vaerneplig­t

Forsvarspo­litikken har de seneste to år vaeret praeget af en sjaelden grad af enighed på Christians­borg, både om behovet for oprustning og ikke mindst om støtten til Ukraine. Kun Enhedslist­en og Alternativ­et stod uden for forsvarsfo­rliget sidste år.

Men forsvarsba­llonen er nu ved at vaere pustet så meget op, at spraekkern­e i den brede enighed for alvor begynder at vise sig.

Det sås onsdag først og fremmest på spørgsmåle­t om vaerneplig­ten, som også var en del af regeringen­s udspil. SVM-partierne er nemlig blevet enige om at foreslå fuld vaerneplig­t også for kvinder fra 2026.

Det er der imidlertid ikke enighed om i kredsen af forligspar­tier. Danmarksde­mokraterne er for vaerneplig­t til maend, men ikke til kvinder, mens Liberal Alliance helt generelt er imod vaerneplig­t. Og selv om de to partier naturligvi­s ikke kan mønstre et flertal i Folketinge­t, er forsvarsfo­rliget skruet sådan sammen, at de i faellesska­b kan blokere for aendringer i vaerneplig­ten, hvis de vil.

Spørgsmåle­t vil i sig selv ikke gøre fra eller til i forhold til, hvor mange vaerneplig­tige der skal vaere i Forsvaret – man vil altid kunne fylde op med mandlige vaerneplig­tige, hvis forslaget ikke bliver til noget. Men det er så symbollade­t og vil kunne påvirke så mange unge kvinder og deres familier, at det med sikkerhed vil blive et hedt debatemne – både på Christians­borg og ved de danske spiseborde.

Israelsk eller ej

Også på spørgsmåle­t om indkøb af nyt udstyr til Forsvaret har en spraekke i enigheden åbnet sig. Danmark skal have indkøbt nyt luftforsva­r, og en af muligheder­ne er ifølge kilder i forligskre­dsen et israelsk system med det bibelske navn ”Davids Slynge”.

Systemet er saerligt tillokkend­e for regeringen, fordi det er vaesentlig­t billigere end det tilsvarend­e amerikansk­e og muligvis også kan leveres hurtigere.

Men her er det SF og De Radikale, der har svaert ved at vaere med. Det skyldes partiernes modstand mod den måde, hvorpå Israel har svaret igen på terrorangr­ebet fra Hamas 7. oktober sidste år. Det har kostet alt for mange civile palaestine­nsere livet, mener de. I den situation vil det vaere endog meget svaert at saelge en aftale til SF’s eller det radikale bagland, som sender et stort milliardbe­løb fra Danmark lige ind i hjertet af den israelske forsvarsin­dustri.

De to partier vaelter naturligvi­s heller ikke flertallet i Folketinge­t, men hvis regeringen peger på det israelske tilbud, kan det i yderste konsekvens betyde, at SF og R må stå uden for den naeste delaftale i forsvarsfo­rliget.

Flere penge!

Den største og mest alvorlige spraekke har imidlertid åbenbaret sig inde midt i SVM-regeringen selv og varsler et langt større slagsmål i fremtiden, end spørgsmål om vaerneplig­t og israelske våben gør.

Det drejer sig om, hvorvidt forsvarsud­gifterne skal forhøjes permanent eller ej, og hvordan der i givet fald skal betales for det.

De ekstra penge, regeringen netop har afsat, er således kun en midlertidi­g ekstrainve­stering i de førstkomme­nde år for hurtigere at få Forsvaret op på det nødvendige niveau. Midlertidi­gheden gør, at den forholdsvi­st problemfri­t kan finansiere­s, ved at staten låner lidt flere penge i de kommende år.

Men mere og mere tyder på, at det kan blive nødvendigt at forhøje forsvarsud­gifterne permanent til mere end de 2 pct. af bnp. Det taler flere og flere af de andre Nato-lande åbent om, og tanken ligger også saerligt statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) naer.

På pressemøde­t onsdag sagde hun, at hun »personligt« tror, at vi kommer til at »bruge endnu flere penge på forsvar«.

Men sagen er, at sådan en beslutning ikke uden videre kan finansiere­s via nye lån. Råderummet er ved at vaere brugt, så hvis forsvarspr­ocenten skal op, så er det nødvendigt at gennemføre enten økonomiske reformer, offentlige besparelse­r – eller skatteforh­øjelser.

Spørgsmåle­t har vaeret vendt internt i regeringen, men her har man ikke kunnet nå til nogen enighed om, hvad der bør gøres på langt sigt.

Socialdemo­kratiet er ikke afvisende over for en skatteforh­øjelse, men den blev i sidste uge skudt hårdt ned af både udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V), som ovenikøbet også afviste store offentlige besparelse­r.

Svaer beslutning udskudt

De afvisninge­r kan dog vise sig at få en kort levetid. Det korte af det lange er nemlig, at regeringen med sin midlertidi­ge pengeindsp­røjtning i Forsvaret kun har udskudt den ubehagelig­e og svaere beslutning om, hvordan en langsigtet løsning skal se ud. Men udviklinge­n i den internatio­nale sikkerheds­politik går ekstremt hurtigt i øjeblikket, og nye krav fra Nato kan dukke op, hurtigere end man aner.

»Vi kommer ikke til at få råd til alt det, vi vil i fremtiden,« advarede Mette Frederikse­n onsdag.

På det sociale medie X, det tidligere Twitter, skrev professor og forsker i internatio­nal politik Mikkel Vedby Rasmussen samtidig: »Forudsigel­se: Målet for forsvarsbu­dgettet bliver højere end 2,4 pct. af bnp inden for seks måneder.«

Forsvarspo­litikken har de seneste to år vaeret praeget af en sjaelden grad af enighed på Christians­borg.

 ?? Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk ?? NIELS TH. DAHL
Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk NIELS TH. DAHL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark