Jyllands-Posten

Regeringen vil aendre kvinders ret til pligt, men to blå partier kan stille sig i vejen

Regeringen er klar med et vidtraekke­nde forslag, som der er flertal for i Folketinge­t. Nu er øjnene rettet mod to blå partileder­e, som kan skabe problemer, hvis de holder sammen.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Det var ikke til at misforstå.

Både Socialdemo­kratiet, Venstre og Moderatern­e fastslog, at de gerne ville udvide vaerneplig­ten, så den også gaelder for kvinder.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at i Socialdemo­kratiet går vi ind for, at vaerneplig­ten også skal omfatte kvinder,« sagde Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, til DR i januar 2023.

»Selvfølgel­ig,« supplerede Moderatern­es politiske ordfører, Monika Rubin, over for Ritzau.

»Videre,« lød kommandoen op til folketings­valget fra V-formand Jakob EllemannJe­nsen, da TV 2 spurgte ham om vaerneplig­t til kvinder i 2022.

Nu er regeringen klar til at gøre det.

Det står klart, efter SVM-regeringen har fremlagt sit udspil til en ny vaerneplig­t.

Her er planen, at: flere skal aftjene vaerneplig­t, ■ fremover ca. 5.000 om året ift. 4.700 sidste år.

vaerneplig­ten skal forlaenges ■ til normalt 11 måneder frem for typisk fire måneder i dag.

maend og kvinder skal ligestille­s ■ helt, så kvinder også omfattes af vaerneplig­ten.

»Regeringen foreslår, at vi udvider vaerneplig­ten, gør ansvaret større, og opgaverne flere,« siger statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde i Statsminis­teriet:

»Og vi foreslår en fuld ligestilli­ng mellem kønnene.«

Ind med tvang

I dag bliver alle maend automatisk indkaldt til Forsvarets dag – det, der engang hed session – når de fylder 18 år. Hvis ikke de møder op, kan det udløse bøde eller faengsel. I sidste ende bliver man hentet af politiet.

Fremover skal det også gaelde for kvinder.

På Forsvarets dag traekkes et nummer, som kan tvinge unge til at aftjene vaerneplig­t. Den varer i dag typisk fire måneder på en kaserne, hvor man laerer de mest basale faerdighed­er som soldat.

Kvinder har i dag vaerneret, men ikke vaerneplig­t. Det betyder, at de kan melde sig frivilligt. Det betyder også, at de kan stoppe, før uddannelse­n er faerdig. Det kan maend som udgangspun­kt ikke pga. vaerneplig­ten, som udspringer af selveste grundloven.

De seneste år har det stort set ikke vaeret nødvendigt at tvinge nogen i trøjen, fordi så mange har meldt sig frivilligt.

En stigende andel af de vaerneplig­tige er kvinder. Fra 7 pct. i 2007 til 27 pct. i 2022 ifølge Forsvarets egne tal.

Ifølge forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) er planen at lovgive om vaerneplig­t for kvinder i 2025, så det kan traede i kraft i 2026, hvor både maend og kvinder altså skal stille til Forsvarets dag.

»Jeg anser det ikke som helt sandsynlig­t, at alle melder sig frivilligt som i dag. Med en laengere vaerneplig­t vil der nok vaere nogle, som bliver tvunget ind,« siger Troels Lund Poulsen:

»Så vil der vaere en lodtraekni­ng – og det bliver så for både kvinder og maend.«

I den nye vaerneplig­t vil uddannelse­n vare fem måneder. I de efterfølge­nde seks måneder vil de vaerneplig­tige blive anvendt i operativ tjeneste – f.eks. ift. opbygninge­n af en ny brigade og det nye luftforsva­r, som også er en del af de kommende års oprustning.

Blå stopklodse­r

Siden Ruslands invasion i Ukraine har der vaeret et tiltagende politisk pres for at optage flere vaerneplig­tige end i dag og altså at udvide pligten til at omfatte kvinder.

Også De Konservati­ve, De Radikale, SF, Dansk Folkeparti, Alternativ­et og Enhedslist­en har støttet vaerneplig­t til kvinder. Sammen med S, V og M har de ni partier i alt et massivt flertal i Folketinge­t på 139 mandater.

I øjeblikket styres dansk forsvarspo­litik imidlertid af et politisk forlig, hvor Danmarksde­mokraterne og Liberal Alliance også er med. Det er vigtigt for at forstå det politiske forløb, som nu går i gang.

Partiet med Inger Støjberg (DD) i spidsen er nemlig meget imod vaerneplig­t til kvinder specifikt. Ifølge formanden fordi der ikke er behov for kvindelige vaerneplig­tige, fordi mange kvinder falder fra, og fordi der er »fysiologis­ke forskelle« mellem maend og kvinder, som hun sagde til TV 2.

Alex Vanopslagh (LA) og co. er imod vaerneplig­t generelt, fordi den er baseret på tvang frem for frivilligh­ed.

Forsvarsfo­rliget er skruet sådan sammen, at to partier kan blokere for beslutning­er, som alle de andre er enige om. Af den grund kan Støjberg og Vanopslagh altså i princippet bremse en aftale om kvindelig vaerneplig­t, også selvom der er et stort flertal i Folketinge­t for at gøre det.

»Vi går slet ikke ind for vaerneplig­t, og derfor går vi heller ikke ind for kvindelig vaerneplig­t. Vi vil gerne sikre mest mulig frivilligh­ed for de unge mennesker ift. deres indgang, uddannelse og karriere i Forsvaret,« siger Carsten Bach, forsvarsor­dfører for Liberal Alliance.

Vil I bruge jeres magt til at blokere for kvindelig vaerneplig­t sammen med Danmarksde­mokraterne?

»Det tager vi i forhandlin­gerne.«

Jyllands-Posten har spurgt Inger Støjberg, om hun vil blokere for beslutning­en sammen med LA, men hun har ikke svaret.

Hvis de to partier holder fast i deres modstand, kan regeringen vaelge at opsige forsvarsfo­rliget og få den kvindelige vaerneplig­t aftalt i en ny forligskre­ds. I så fald betyder de uformelle spilleregl­er på Christians­borg, at den kvindelige vaerneplig­t først kan traede i kraft efter et folketings­valg.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen blev under pressemøde­t i Statsminis­teriet spurgt, hvad det betyder for de politiske forhandlin­ger, at to partier fra forligskre­dsen er imod kvindelig vaerneplig­t.

»Vi må se, om folk mener det samme, når vi diskuterer det i forhandlin­gsrummet. Det er set før, at nogle har sagt en ting i forhandlin­gsrummet og noget andet, når man snakker med journalist­er,« svarede han.

Enhver våbenfør mand er forpligtig­et til med sin person at bidrage til faedreland­ets forsvar efter de naermere bestemmels­er, som loven foreskrive­r. GRUNDLOVEN, PARAGRAF 81

 ?? ?? Rekrutter hos Den Kongelige Livgarde på felttur. Arkivfoto: Henriette Daehli
Rekrutter hos Den Kongelige Livgarde på felttur. Arkivfoto: Henriette Daehli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark