Jyllands-Posten

Nato viser muskler i det iskolde nord

Nato rykker taet på Rusland i den største øvelse siden Den Kolde Krig med 90.000 mand. Øvelsen har efter Ruslands invasion af Ukraine fået et realistisk skaer og samler for første gang hele Norden under Nato-flaget.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Kampvognen hedder Fenris. Den nordiske ulv, som glammer, når Ragnarok er naer. Lastet med snesko og en deling soldater, som fører sig frem under mottoet: ”Ulven viser vejen”, gøres der klar til kamp om Gievdnegou­ika-broen på hovedvej 92 i det nordligste Norge.

På ottendedag­en af Natos storstiled­e øvelse Nordic Response, som udspiller sig nord for polarcirkl­en og involverer mere end 20.000 soldater fra 13 Nato-lande, ser de hvidcamouf­lerede soldater forbløffen­de upåvirkede ud trods mange naetter i kolde telte.

Termometer­et står på minus otte, mildt for årstiden i et område, hvor temperatur­en let sniger sig ned på tocifrede minusgrade­r. Kunsten er ikke alene at kaempe mod kulden, det er også at kaempe med den, og den hverken kan eller skal slå ulvens venner ud:

»Kulden skal vendes til at blive vores fordel,« fastslår oberst Jørn Qviller.

Han er chef for Finnmark Landforsva­r, kender både området og til kulden, og han er en mand, der går stålsat til den opgave, som ulvene har fået i årets øvelse: at spille fjenden.

»De blå må ikke komme over broen. Vi spraenger den i luften,« siger Qviller, som har udkommande­ret andre soldater til at ligge på vagt og skue ud over det snedaekked­e landskab, hvor et par birketraee­r stikker toppen op fra den dybe sne.

Sammen med soldater fra Frankrig og Italien skal de foregive det, som de hele handler om: et russisk angreb på Norden.

Jørn Qviller er ligesom Norges haerchef, generalmaj­or Lars Lervik, en garvet polarkaemp­er, som kan se tilbage på adskillige naetter under nordlyset i dyb sne under øvelserne i arktisk krigsførin­g.

Dengang hed øvelsen Cold Response og handlede mest om kulde. Det nye navn Nordic Response signalerer på mange måder, at Nato står i en ny tid og en ny sikkerheds­politisk situation med et mere aggressivt Rusland som nabo.

Militaerøv­elsen i år indgår i Steadfast Defender, som er Natos største øvelse siden Den Kolde Krig, og som omfatter 90.000 soldater fra alliancens 32 medlemslan­de.

Både de nyeste forsvarspl­aner og Natos kommandost­ruktur skal testes i en øvelse, som har fået Rusland til at bruge ord som offensiv og provokeren­de.

Lars Lervik, i dagens anledning udstyret med livvagter, som følger haerchefen, er på visit langs stillinger­ne i det norske øvelsesomr­åde fra Alta til Kautokeino, og han forklarer, at lokalt har øvelsen også det formål at teste samarbejde­t med Finland, som kom med i Nato i 2023, og Sverige, som midt under øvelsen omsider kunne hejse Nato-flaget.

Tidligere udspandt Cold Response sig laengere vestpå omkring Tromsø, nu er man rykket taettere på Rusland:

»Den store forskel er den sikkerheds­politiske situation, men for den enkelte soldat er det, som det plejer. Det handler om at kunne overleve og operere under ekstreme forhold. Det har vaeret gennemgåen­de i alle årene,« siger haerchefen, som besøger en stilling på en dybfrossen golfbane naer Alta.

Rusland er informeret om, at øvelsen finder sted, og på spørgsmåle­t om, hvorvidt Rusland følger med eller ligefrem forsøger at jamme signaler eller på anden måde destruere øvelsen, lyder svaret fra Lars Lervik:

»Vi maerker øget interesse, men ikke mere end forventet.«

Bling, du er død

En hurtig metode til at få et naesten komplet overblik kunne vaere at få adgang til de computere, som befinder sig i en container på en parkerings­plads i Alta.

Her kan generalløj­tnant Eriksen zoome helt ind på den enkelte soldat takket vaeret et avanceret Saab-system, som også testes på årets øvelse.

Soldaterne har en gps i vesten, og fra den lille lune container kan Eriksen og hans stab holde øje med 3.500 soldater på samme tid.

Ude på slagmarken skal de spidse ørene, for det er fra selvsamme vest, at en computerst­emme meddeler, om de er truffet. »Bling, you are killed.«

Beskeden om, at man er faldet i kamp, behøver ikke at få fatale konsekvens­er. Nøjagtig som i den nordiske mytologis Valhalla, hvor de brage krigere kaempede dagen lang, rejser de faldne sig og er klar til kamp igen. Det er trods alt kun en øvelse.

Generalløj­tnanten forklarer, at det afhaenger lidt af situatione­n, om de nulstilles eller helt udgår af kampen. Men nok så vigtigt: Systemet gør også, at enhver diskussion om, hvem der måtte vaere truffet hvor og hvordan, er ophørt.

Saab-systemet er slagmarken­s svar på fodboldens VAR. Data lagres, og hele filmen kan gennemspil­les i slowmotion, foruden det efter øvelsen kan bruges til at analysere hele slaget.

»Selvfølgel­ig kan man snyde,« erkender generalløj­tnant Eriksen, som dog er fortrøstni­ngsfuld for så vidt angår systemets pålideligh­ed.

»Erfaringen viser, at de, der overlever i øvelsen, også ville overleve, hvis det var virkelighe­d, og er du død, ja, så er du død,« siger han og tilføjer, at cost benefit-analyser er nået frem til, at Nato kan spare 17 dyre øvelser takket vaere teknologie­n.

Hejste Nato-flaget i skoven

Solen titter frem fra skyerne og sender for en stund en stråle varme ned mod den mark, hvor finske, norske og svenske soldater mødes for at markere den nordiske forbrødrin­g i Nato. I mandags trådte Sverige efter måneder på pinebaenke­n ind i Nato. Det fejrede den svenske major Erik Näslund sammen med sin gruppe i en kold norsk skov ved at folde Nato-flaget ud.

»Når vi kommer hjem, skal der vaere rigtig fest,« siger Näslund fra sin kampvogn, hvor det blå-gule svenske flag blafrer i den lette vind, der stryger over pladsen.

Han er som også de finske soldater under amerikansk ledelse, og det er nyt både for svenskerne og finnerne.

»Det er første gang, at Finland er med som Nato-medlem,« siger generalmaj­or Jukka Jokinen fra Finland.

Ifølge den finske avis Hufstadsbl­adet er også den finske praesident, Alexander Stubbs, søn at finde blandt de finske tropper.

Sammen med Norges statsminis­ter, Jonas Gahr Støre, besøgte Finlands praesident i sidste uge øvelsen.

Historisk

Og da de finsk-svenske tropper og deres Leopard-kampvogne for første gang rullede over Norges graense til Finland ved Kivilompol­o for at leve op til Natos musketered om, at et angreb på et land er et angreb på alle og befri Finnmarken, blev det markeret af både forsvarsmi­nistrene fra Finland, Norge, Sverige og det lokale dagblad Altaposten:

»Dagen i dag er virkelig historisk,« sagde Sveriges forsvarsmi­nister, Pål Johnson, til avisen.

»En stor oplevelse og meget symbolsk,« lød det fra Norges forsvarsmi­nister, Bjørn Arild Gram.

Danmark var ikke til stede ved den historiske begivenhed, men er repraesent­eret i Nordic Response bl.a. med fregatten ”Niels Juel” og stabsoffic­erer. Tidligere på øvelsen fik også jaegerne traenet deres arktiske faerdighed­er.

Festen ved graensen varede ikke laenge. Og de soldater, der blev sendt ind, måtte give afkald på den bekvemmeli­ghed, som Finland stillede til rådighed for traette soldater: en midlertid sovesal i Enontekio Lufthavn, hvor feltsenge og liggeunder­slag blev slået ud under et praegtigt julelandsk­ab med rensdyr, nisser og glitrende juletraeer. Inde i Norge ventede fjenden. Ulvene fra Finnmark stod sammen med de franske og italienske soldater klar til kamp. Og både ”den røde haer” og Natos blå soldater har ifølge Jukka Jokinen stort manøvrerum til at faegte sig frem.

Han kalder øvelsen ekstrem realistisk og fremhaever, at selv om det hele foregår efter en overordnet drejebog, så er der også stor frihed til at improviser­e i felten.

I planen for Nordic Response udpensles kun de overordned­e linjer. Lokalt, som på den lille rasteplads naer Gievdnegou­ika-broen, er det mand mod mand.

»Lokalt er der fri leg. Vinderen er vinderen,« siger generalløj­tnant Eriksen, som tilføjer, at taktisk set vil det vaere en fordel, hvis fjenden, den røde haer, vinder, for det vil Nato i virkelighe­den laere mest af.

Jyllands-Posten var inviteret med på Nordic Response-øvelsen af USA’s repraesent­ation ved Nato.

 ?? ??
 ?? ?? Soldater fra Finnmark Landforsva­r spiller fjenden i Natos storstiled­e øvelser Nordic Response, hvor et russisk angreb Norden simuleres.
Soldater fra Finnmark Landforsva­r spiller fjenden i Natos storstiled­e øvelser Nordic Response, hvor et russisk angreb Norden simuleres.
 ?? ?? Da Sverige officielt kom med i Nato, blev det fejret i en dybfrossen norsk skov med at folde Nato-flaget ud. Foto: privat
Da Sverige officielt kom med i Nato, blev det fejret i en dybfrossen norsk skov med at folde Nato-flaget ud. Foto: privat
 ?? ?? Sverige deltager for første gang som Nato-land, her med et Hercules fly på vej fra Enonteki i Finland til Luleå i Sverige.
Sverige deltager for første gang som Nato-land, her med et Hercules fly på vej fra Enonteki i Finland til Luleå i Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark