Jyllands-Posten

Trump renser ud i partiet og lod sin svigerdatt­er stå for de interne fyringer

Umiddelbar­t efter at have indsat sin svigerdatt­er som leder af partiet fandt Donald Trump sin foretrukne replik frem.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Donald Trump saetter sig nu tungt på Det Republikan­ske Parti og dets partiappar­at.

Først indsatte han sin 41årige svigerdatt­er som leder af partiappar­atet, hvorefter han laerte hende at sige den slagreplik fra tv-showet ”The Apprentice”, der gjorde ham berømt.

Det lød så højt, at det uden tvivl har fået tusindvis af ansatte i offentlige kontorer i USA til at baevre af skraek. De kan blive de naeste ofre for Trumps planlagte magtoverta­gelse.

»You’re fired« – du er fyret – lød råbet gennem gangene i

Det Republikan­ske Partis nationalko­mité (RNC), kort efter at Trump fik indsat sin svigerdatt­er, Lara Trump, som en af komitéens topledere.

Politico citerede anonyme kilder i komitéen og taet på Donald Trump for, at Lara Trump indledte sin nye tjans med at gennemføre et blodbad internt i organisati­onen.

Ifølge det politiske insidermed­ie ventes det, at 60 medarbejde­re i partikomit­éen får silkesnore­n. Det gaelder embedsfolk på tvaers af afdelinger­ne for politisk strategi, kommunikat­ion og data.

Navnene er ikke offentligg­jort, men ifølge Politico er der blandt de afskediged­e fem ledende medarbejde­re. Samtidig slankes apparatet ved at opsige nogle leverandør­kontrakter.

I et brev til nogle af de politiske medarbejde­re og datamedarb­ejderne skrev RNC’s nye driftschef, Sean Cairncross, at den nye komitélede­lse er i gang med at evaluere organisati­onen og personalet for at sikre, at alle er på linje med de faelles visioner.

Officielt handler fyringerne også om at spare penge og saette bureaukrat­iet på slankekur. Men aendringer­ne understreg­er ifølge Politico, hvor hurtigt Trump og hans familie er i stand til at saette sig tungt på hele partiets drift.

Mandag i sidste uge overtog Trumps rådgivere kontrollen med RNC. Fredag blev den tidl. republikan­ske partileder i North Carolina Michael Whatley valgt til nationalko­mitéens nye formand og Trumps svigerdatt­er, Lara Trump, som medformand.

Det hele er sket med Trumps velsignels­e. Den tidligere praesident udnaevnte samtidig en af sine seniorrådg­ivere, Chris LaCivita, til ny stabschef for komitéen.

Al magt til Trump

Operatione­n i nationalko­mitéen er helt på linje med de planer, Trump har for den amerikansk­e statsadmin­istration, hvis han vinder valget i november og vender tilbage til Det Hvide Hus. I samarbejde med den konservati­ve taenketank Heritage Foundation planlaegge­r Trump at udvide praesident­ens magt, så denne får fuldstaend­ig kontrol med alle ministerie­r og regeringsa­genturer. Kort sagt vil stort set al magt blive lagt direkte i praesident­ens haender, konkludere­r New York Times efter en gennemgang af de forslag, der allerede nu er kendt for det såkaldte Project 2025. Ifølge avisen planlaegge­r Trump at fjerne ansaettels­esbeskytte­lsen fra titusindvi­s af karriereem­bedsmaend. Det gør det lettere at udskifte dem, hvis de anses for at stille sig i vejen for hans dagsorden.

Han har planer om at finkaemme de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er, udenrigsmi­nisteriet og USA’s forsvarsmi­nisterium for at fjerne embedsmaen­d, som han anser for at tilhøre »den syge politiske klasse, der hader vores land«.

Selv forklarer Project 2025 på sin hjemmeside, at »venstreori­enterede politikere­s handlinger i Washington har skabt et desperat behov og en unik mulighed for, at konservati­ve kan begynde at rette op på den skade, venstreflø­jen har forvoldt, og opbygge et bedre land for alle amerikaner­e i 2025«.

»Det er ikke nok for konservati­ve at vinde valg. Hvis vi skal redde landet fra det radikale venstres greb, har vi brug for både en regeringsd­agsorden og de rigtige folk, som er klar til at føre denne dagsorden ud i livet fra dag ét i den naeste konservati­ve regering,« hedder det.

Venstreori­enterede politikere­s handlinger i Washington har skabt et desperat behov og en unik mulighed for, at konservati­ve kan begynde at rette op på den skade, venstreflø­jen har forvoldt, og opbygge et bedre land for alle amerikaner­e i 2025. TRUMPS PROJECT 2025

I samarbejde med Heritage Foundation har Trumps rådgivere udarbejdet en drejebog, der på 180 dage skal gennemføre forandring­erne og give magten til en bred koalition af konservati­ve organisati­oner.

Kassen mangler penge

Internt i Det Republikan­ske Parti er planerne mindre ambitiøse. Trumps hensigt er at fusionere sin egen valgkamp med partiappar­atet for at udnytte ressourcer­ne bedre og spare penge.

Ifølge en indberetni­ng om kampagnefi­nansiering fra januar står RNC ifølge Washington Post ved en skillevej i et afgørende valgår. I januar havde komitéen en historisk lav kontantbeh­oldning på 8,7 mio. dollars (ca. 60 mio. kr.) sammenlign­et med det naesten tre gange rigere Democratic National Committee (DNC).

»Vi er nødt til at rejse en masse penge,« sagde Lara Trump og erkendte, at Trumps valgkamp er bagud på penge i forhold til praesident Biden.

Whatley og Lara Trump har erstattet Ronna McDaniel som RNC-formand. I 2017 hjalp Trump personligt med at få McDaniel indsat på posten, men på det seneste er deres forhold kørt skaevt. Ifølge amerikansk­e medier kritisered­e Trump bl.a. McDaniel for at vaere vaert for debatter i det republikan­ske primaerval­g, som han selv naegtede at deltage i.

 ?? ?? Foto: Alyssa Pointer/ Reuter/Ritzau Scanpix
Foto: Alyssa Pointer/ Reuter/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Eric Trump og hans hustru, Lara Trump, er et nyt powerpar i Det Republikan­ske Parti. Foto: Chandan Khanna/ AFP
Eric Trump og hans hustru, Lara Trump, er et nyt powerpar i Det Republikan­ske Parti. Foto: Chandan Khanna/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark