Jyllands-Posten

Hemmelig kunstner har brugt tre år på at bekraefte aegtheden af sit vaerk: Nu har to kunstsamle­re fået nok

Graffitiku­nstneren Banksy står endnu engang over for et sagsanlaeg. Det kan ende med at afsløre hans identitet.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Mange har forsøgt, men indtil videre er hans identitet ikke bekraeftet. Det kan to vrede kunstsamle­re måske gøre noget ved.

Ifølge The Guardian har de to kunstsamle­re Nicky Katz og Ray Howse valgt at sagsøge graffitiku­nstneren Banksys virksomhed Pest Control for kontraktbr­ud. De to skal forgaeves have brugt tre år og 50 pund, svarende til 438 kr., på at få bekraeftet aegtheden af vaerket ”Monkey Queen”.

”Monkey Queen” er en kendt serie af print, der viser en abe iført dronning Elizabeth II’s smykker. Serien blev lavet af Banksy i 2003. De to kunstsamle­re købte printet efter dødsbo hos en Banksysaml­er, men mangler dokumentat­ionen for dets aegthed. Ifølge Pest Controls hjemmeside er virksomhed­en den eneste, der kan udstede aegthedsbe­viser for Banksys vaerker. Har man ikke et sådant, kan man ikke saelge vaerket som en Banksy.

Derfor valgte kunstsamle­rne at indsende vaerket og betale for at få at vide, hvad de havde erhvervet sig. Men tre år efter har de endnu ikke fået svar.

»Vi befinder os i ingenmands­land, og det drejer sig om mange penge. De påstår at vaere dem, der officielt kan validere kunstneren­s vaerker. Men de sidder på haenderne – de vil ikke sige, om det er aegte eller ej,« siger Katz til The Guardian.

Undgik afsløring

Pest Control siger ifølge The Guardian, at autenticit­etsprocess­en er en grundig og til tider langsommel­ig proces, men fastholder, at man har udstedt tusindvis af aegthedsbe­viser igennem tiden.

Avisen har talt med John Brandler, en kunsthandl­er, der har specialise­ret sig i graffitiku­nst. Han mener, at der er tale om en original, og påstår, at den lange ventetid er et forsøg på at manipulere markedet ved at bestemme, hvem der skal besidde vaerkerne. Samtidig peger han på, at Banksy-vaerker er faldet i pris.

Hvis sagen ender i retten, kan Banksy, som arbejder anonymt, blive tvunget til at afsløre sin identitet, lyder det.

Det fik kunstneren dog tilsynelad­ende sat en stopper for i en anden verserende sag. Her er Banksy og Pest Control sagsøgt for aerekraenk­else af firmaet Full Colour Black Ltd, som står bag maerket Brandalise­d. Brandalise­d saelger fotos, plakater, postkort, tøj, kontorarti­kler og andre artefakter med graffitiku­nst, herunder Banksys vaerker.

Firmaet mener sig aerekraenk­et, fordi et af dets gengivelse­r af et Banksy-vaerk blev brugt som reklame i tøjbutik i London, hvilket fik Banksy til på Instagram at opfordre alle butikstyve til at slå vejen forbi butikken Guess på Regent Street.

»De har taget for sig af mit kunstvaerk uden at spørge om lov, hvordan kan det så vaere forkert for jer at gøre det samme med deres tøj?«

Som en del af sagsanlaeg­get kraevede ejer af Full Colour Black Ltd Andrew Gallagher, at Banksys identitet skulle afsløres. Men ifølge dokumenter, som The Sun er kommet i besiddelse af, har Banksy haft held til at få kravet taget ud af sagsanlaeg­get.

Der har igennem tiden vaeret mange gisninger om, hvem der gemmer sig bag navnet Banksy.

Det vides, at kunstneren stammer Bristol og angiveligt hedder Robbie. Det var i hvert fald det navn, som han opgav i et interview med BBC fra 2003. Her blev han spurgt, om hans navn var Robert Banks, men svarede blot: »Det er Robbie«.

Siden Daily Mail i 2008 mente at afsløre kunstneren som Robin Gunningham, har det dog vaeret blandt de mest hårdnakked­e rygter. Selv om Banksy har benaegtet det.

 ?? ?? Banksys vaerk "Love is in the Bin" havde titlen "Girl with Balloon", indtil det selvdestru­erede under en auktion i London. Arkivfoto: Sebastian Gollnow/AP
Banksys vaerk "Love is in the Bin" havde titlen "Girl with Balloon", indtil det selvdestru­erede under en auktion i London. Arkivfoto: Sebastian Gollnow/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark