Jyllands-Posten

En af fransk films staerkeste instruktør­er brillerer med veloplagt komedie

François Ozon viser med ”Jeg er morderen!”, at forbrydels­er og feminisme sagtens kan gå hånd i hånd.

- Filmanmeld­else KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

Jeg er morderen! Krimikomed­ie

Land: Frankrig, 2023 Instruktio­n: François Ozon Varighed: 1 time 42 minutter Premiere: Den 14. marts

333333

Det hører til sjaeldenhe­derne, at mistaenkte ligefrem står i kø for at tilstå forbrydels­er, men i franske François Ozons uhyre veloplagte krimikomed­ie ”Jeg er morderen!” er det ikke desto mindre tilfaeldet.

Vi befinder os i Paris i 1935, hvor de to veninder, den aspirerend­e skuespille­rinde Madeleine (Nadia Tereszkiew­icz) og den nyudklaekk­ede advokat Pauline (Rebecca Marder), knap har salt til et aeg.

I filmens første scene bevaeger en grådkvalt Madeleine sig gennem Paris’ gader efter angiveligt at vaere blevet afvist af en hovedrige filmproduc­ent, der kun vil tilbyde hende rollen som sin private elskerinde.

Bedre går det ikke privat, hvor hendes kaereste, daekarving­en André (Édouard

Sulpice), ser sig nødsaget til at forlove sig med en anden. Vaerre – eller bedre? – bliver det kun, da politiet pludselig tropper op på adressen, for det viser sig, at den famøse producent er blevet slået ihjel, og alt peger på Madeleine.

Hun naegter sig først skyldig godt hjulpet på vej af Paulines overbevise­nde talegaver, men som samtalen

med de ikke videre kløgtige efterforsk­ere skrider frem, indser veninderne, at der måske er noget vundet ved at ruske tremmer for en stund. Og er der måske ikke ligefrem noget kvindefrig­ørende ved at draebe en mand, der forgriber sig?

Ozon vender med ”Jeg er morderen!” tilbage til det krimikomis­ke univers, som han udforskede i den faenomenal­e

pastiche ”8 kvinder – og et mord” (2002).

Superaeste­tisk forbrydels­e

Det lette klaeder Ozon lige så godt som det komplekse, og i sin genrebevid­ste og superaeste­tiske tilgang til forbrydels­ens og opklaringe­ns anatomi får Ozon skabt en delikat og vidunderli­gt charmerend­e film, som traekker veksler på instruktør­ens

staedige udforsknin­g af kønsroller og erotiske spil.

Vi er langt fra det sort-hvide drama i ”Frantz” (2016), raffinemen­tet i ”Selv de bedste hjem” (2012) og fra den ulmende psykoseksu­elle spaending i ”Swimming Pool” (2003), men Ozon får fremmanet et campet screwball-univers, hvor nutidens populaerfe­ministiske agendaer kaster et både morsomt

og forfrisken­de lys over fortiden. Tereszkiew­icz og Marder er herlige som de to unge kvinder, der bliver velsignet med en mordanklag­e, og da de får med- og modspil af Isabelle Huppert i en pragtrolle, bliver det hele kun endnu bedre. ”Jeg er morderen!” rangerer ikke blandt Ozons hovedvaerk­er, men mindre kan bestemt også gøre det.

 ?? ?? At man ligefrem kan komme op at slås om, hvem der har draebt en mand, viser François Ozon med sin vellykkede og charmerend­e krimikomed­ie "Jeg er morderen!". Foto: Another World Entertainm­ent
At man ligefrem kan komme op at slås om, hvem der har draebt en mand, viser François Ozon med sin vellykkede og charmerend­e krimikomed­ie "Jeg er morderen!". Foto: Another World Entertainm­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark