Jyllands-Posten

En historisk åbning på 2024 har skabt fornyet fokus på Jonas Vingegaard­s hold

Visma-Lease a Bike har allerede skabt historie i 2024 takket vaere bl.a. Jonas Vingegaard. Den slags suveraenit­et kan medføre en skepsis, men der er også blevet givet nogle strukturel­le forklaring­er.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Den lykkelige amerikaner blev praesenter­et for et oplagt spørgsmål, lige efter han var endt som den samlede vinder af årets Paris-Nice.

For hvad har egentlig forandret sig, siden Matteo Jorgenson kunne skabe karrierens største sejr under et halvt år efter at vaere skiftet til storholdet Visma-Lease a Bike?

»Alt har aendret sig. Hver eneste lille detalje,« svarede den 24-årige Visma-rytter i det officielle vinderinte­rview.

Både spørgsmåle­t og svaret daekker over et større perspektiv midt i en tid, hvor Jonas Vingegaard­s cykelhold ser ud til at erobre alt, hvad det saetter sig for.

Historiske sejre – igen

Alene for den danske Tour de France-mester er det ved at blive en udfordring. Hvad gør den 27-årige cykelstjer­ne for eksempel med den forgyldte trefork, han fik stukket i hånden som vinderen af Tirreno-Adriatico, og som nu skal ind i et hjem, der allerede er fyldt op af cykelpraem­ier?

»Det er et af de mest specielle trofaeer i cykelverde­n – og måske perfekt for mig, der har en fortid på en fiskefabri­k,« svarede Jonas Vingegaard fyldt med overskud til den internatio­nale presse, mens han over for Ekstra Bladet erkendte, at han måtte forhandle med hustruen om den endelige plads i hjemmet.

Visma-Lease a Bike må have lige så svaert ved at finde plads i pokalskabe­t.

I fjor skabte det hollandsk baserede hold historie ved at vinde de tre største etapeløb – Giro d’Italia med Primoz Roglic, Tour de France med Jonas Vingegaard (for andet

år i traek) og Vuelta a Espana med Sepp Kuss.

2024 er blevet indledt lige så suveraent. Først gjaldt det de to brostenskl­assikere i åbningswee­kenden, der fungerer som saesonens uofficiell­e begyndelse, hvor Vismaholde­t vandt Omloop Het Nieuwsblad og KuurneBrus­sels-Kuurne med henholdsvi­s Jan Tratnik og

Wout van Aert.

Søndag opstod en ny milepael med de samlede sejre i Paris-Nice og Tirreno-Adriatico.

Det er første gang nogensinde, at et hold formår at vinde begge de etapeløb, der blev kørt sideløbend­e og er årets hidtil største begivenhed­er frem mod forårsklas­sikerne.

Orden og kaos

Fundamente­t for succesen blev lagt under højdetraen­ingslejren i Mount Tiede hen over vinteren. Her var Vingegaard og Jorgenson vaerelsesk­ammerater i tre uger, mens de forberedte sig til saesonen med Tour de France som det helt store mål, hvor amerikaner­en skal agere hjaelper for danskeren.

»Han er meget rolig og profession­el, så han passer godt ind i vores tilgang til bl.a. traening og ernaering. Han tog et stort skridt den her vinter, og nu er det blevet tydeligt for alle,« sagde Jonas Vingegaard om Matteo Jorgenson under pressekonf­erencen efter sin Tirrenosej­r.

Netop den detaljered­e planlaegni­ng af rytternes kost, traeningsp­laner og løbsprogra­m er blevet tillagt en vaesentlig vaerdi for Visma-holdets praestatio­ner.

»Sportsdire­ktørerne prøver at planlaegge så meget som muligt. De har nogle grundlaegg­ende principper, som de laerer rytterne, så alle er klar til at traeffe de rigtige beslutning­er under løbene. Rytterne ved, hvordan de skal reagere, og hvilke spørgsmål de skal stille sig selv i de forskellig­e situatione­r for at kunne omstille sig bedst muligt ud fra de omstaendig­heder, der kan opstå. Al forberedel­sen gør, at de kan improviser­e. Det er sådan, de smukke øjeblikke kan opstå,« har Nando Boers, forfatter til bogen »Planen« om

holdet, udtalt til JyllandsPo­sten.

Hvis man har set Netflixdok­umentaren om Matteo Jorgensons tidligere arbejdsgiv­er, Movistar, er det let at få øje på kontrasten. Det spanske hold er ledet af den 69-årige Eusebio Unzué, der er hyldet for sine meritter med bl.a. Miguel Indurain og Alejandro Valverde, men som ikke har vaeret kendt for at praktisere en innovativ tilgang siden årtusindes­kiftet. Både i dokumentar­en og ude på landevejen er der langt til den klare, overordned­e strategi, som Vismaholde­t er blevet rost for.

Skepsissen lurer

Der vil altid herske en skepsis over for de mest dominerend­e aktører i en sport, der har vaeret martret af flere dopingskan­daler gennem systematis­k snyd hos storhold som Telekom og US Postal.

Den mest kritiske sag for Visma-Lease a Bike opstod sidste år, da udviklings­rytteren Michel Hessmann afleverede en positiv dopingprøv­e.

Der er dog ingen andre anklager om brug af ulovlige midler på holdet, hvilket Jonas Vingegaard også har afvist ved flere lejlighede­r.

Anderledes sikkert er det, at ledelsens strategi og detaljeori­enterede tilgang gradvist har rykket holdet fra at vaere et af feltets svageste i 2010’erne til at vinde Tour de France for første gang i 2022 med Jonas Vingegaard.

På samme måde virker danskeren hele tiden til at udvikle sig i en mere overlegen retning. I 2024 har han udbygget sit palmeras med syv triumfer, heriblandt den samlede sejr i Õ Gran Camino og Tirreno-Adriatico. På

samme tidspunkt sidste år havde danskeren hentet fire sejre og var blevet slået eftertrykk­eligt af Tour-rivalen Tadej Pogacar i Paris-Nice.

Danskeren har selv erklaeret, at formen er bedre end i fjor.

»Samtidig giver det god selvtillid frem mod Touren, når jeg ser, hvordan mine holdkammer­ater kører i Paris-Nice,« sagde danskeren søndag med henvisning til Matteo Jorgenson, men også bl.a. Wilco Kelderman, der vil få en lignende hjaelperol­le under Tour de France.

Hos Visma-Lease a Bike vil Jorgenson og co. blive ved med at fokusere på hver eneste lille detalje. Det aendrer sig ikke på grund af den nuvaerende succes.

Heller ikke for Jonas Vingegaard, der nu vil fortsaette sin rundrejse i Italien, så han kan teste nogle af de bjerge, som Tour de France bliver åbnet med til sommer.

Herefter vil han rejse videre for at køre Baskerland­et Rundt i april som en del af Tour-forberedel­serne – men først efter at have fundet plads til en forgyldt trefork derhjemme.

Der vil altid herske en skepsis over for de mest dominerend­e aktører i en sport, der har vaeret martret af flere dopingskan­daler (...)

 ?? ?? Hvad stiller man op med en forgyldt trefork? Det skal Jonas Vingegaard finde ud af efter at have skabt sin syvende sejr i 2024, hvilket er tre mere end på samme tidspunkt sidste år. Foto: Roberto Bettini
Hvad stiller man op med en forgyldt trefork? Det skal Jonas Vingegaard finde ud af efter at have skabt sin syvende sejr i 2024, hvilket er tre mere end på samme tidspunkt sidste år. Foto: Roberto Bettini
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark