Jyllands-Posten

På toppen af et snedaekket bjerg har Nikolaj Jacobsen grublet over både dumheder og dommere

Det er ikke kun afslutning­en på EMfinalen, der har rumsteret i Nikolaj Jacobsens håndboldhj­erne siden den tabte guldkamp i januar.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Det har taget ham noget tid at vende tilbage i en normal hverdagsry­tme.

Nikolaj Jacobsen har også haft en masse søvn at indhente efter flere EM-uger med blot tre-fire timer på puden hver nat.

Og så har håndboldhe­rrernes landstraen­er ikke mindst benyttet pausen efter januars europamest­erskab til at stå på ski med sine børn.

Men selv på toppen af et snedaekket bjerg i italienske Livigno har han ikke kunnet slippe grublerier­ne. Saerligt over to danske dumheder.

For halvanden måned siden havde Danmark alletiders chance for at vinde EMguldet for første gang i 12 år.

Måske husker du afgørelsen, måske gør du ikke. Nikolaj Jacobsen har i hvert fald ikke glemt, hvordan hans hold dummede sig i de to sidste angreb i finalen mod Frankrig, som i sidste ende tog guldet efter forlaenget spilletid.

»Jeg taenker stadig på det,« konstatere­r Nikolaj Jacobsen, der i denne uge er samlet i Aarhus med sit landshold for første gang siden slutrunden.

Det er dog ikke kun den uskarpe og hektiske finaleafsl­utning, der har rumsteret i hans 52-årige håndboldhj­erne.

I Alperne i Norditalie­n har Nikolaj Jacobsen også spekuleret over, hvordan Danmark i fremtiden minimerer de tekniske fejl, bliver mere effektive i overtalssp­illet og fastholder de store føringer.

Han har også funderet over, om den noget lempelige dommerlinj­e fra EM er ny internatio­nal standard, for så skal han overveje nye spiltypero­g systemer.

Var det det? Nej da.

Forbi Frankrig

Selvfølgel­ig har Nikolaj Jacobsen også suset ned ad pisterne, mens hans har taenkt på, hvordan han fremover bremser et par af Frankrigs atletiske bagspiller­e som Elohim Prandi og Nedim Remili samt en tonstung stregspill­er som Ludovic Fabregas.

Dem kommer Danmark nemlig til at møde igen. Formentlig allerede til sommerens OL i Paris.

»Vi skal altid kigge på, hvad vi kan blive bedre til mod Frankrig. Det er jo højest sandsynlig­t dem, vi skal forbi, hvis vi vil blive ved med at vinde guldmedalj­er,« siger Nikolaj Jacobsen.

Han kender spilleregl­erne. Danmark er tredobbelt­e verdensmes­tre, notoriske guldfavori­tter ved slutrunder­ne, og derfor er landstraen­erens job på den første samlingsda­g i foråret i højere grad at forklare, hvad der gik galt i EM-finalen – i stedet for at berette om, hvordan det lykkedes håndboldhe­rrerne at vinde endnu en medalje.

»Jeg har jo hele tiden sagt, at man altid skal vaere stolt af at vinde en medalje ved en slutrunde. Den dag, jeg ikke er det, skal jeg ikke vaere landstraen­er, eller så har tingene fordrejet sig alt for meget i en forkert retning,« siger han.

»Vi er langt mere skuffede end så mange andre, fordi vi var så taet på. Folk synes, at vi spillede en fremragend­e slutrunde og gjorde, hvad vi kunne, men det kan vi ikke altid bruge til noget.«

Stjerner har fri

Han har til ugens samling og dermed til lørdagens testkamp mod Schweiz givet stjerner som Mathias Gidsel, Magnus Saugstrup, Niklas Landin og Simon Pytlick fri for i stedet at se naermere på spillere i periferien af januars EM-trup.

Som vanligt har Jacobsen mange kvalitetss­pillere at vaelge imellem, og trupsammen­saetningen frem mod OL bliver ikke nemmere af, at kun 14 og ikke 16 spillere må skrives på holdkortet.

»Til EM så det sådan og sådan ud, men hvordan skal det se ud nu? Skal det se anderledes ud i fremtiden?« spørger landstraen­eren.

»Der er mange veje at gå med holdet, fordi der er så mange dygtige spillere, så efter denne samling vil vi kredse os ind på, hvilken vej vi skal gå.«

 ?? ?? Nikolaj Jacobsen og Danmark spiller i denne uge landskamp mod Schweiz. Arkivfoto: Jens Dresling
Nikolaj Jacobsen og Danmark spiller i denne uge landskamp mod Schweiz. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark