Jyllands-Posten

Pengene ruller ind til Forsvaret. Nu vil vi gerne se effekten

-

Så er der nye milliarder til det danske forsvar. Knap nok har røgen lagt sig efter den helt store udskrivnin­g, før regeringen åbner pengesluse­n igen og poster 40 mia. kr. yderligere i det danske forsvar. Som et andet Matadorleg­at til vaerdigt traengende skal 30 års forsømmeli­ghed nu rettes op. Og der er nok at gå i gang med. Forfaldne kaserner, utidssvare­nde eller manglende materiel – og en medarbejde­rflugt fra Forsvaret, der ikke er til at tage fejl af.

Det har laenge vaeret en pinagtig forfaldshi­storie, som Danmark ikke kan vaere tjent med. Men nu skal det vaere slut. Beslutsomt lancerede Troels Lund Poulsen, Mette Frederikse­n og Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde onsdag formiddag, at der er flere penge på vej.

De tre toppolitik­ere gjorde egentlig ikke noget forsøg på at skjule årtiers forsømmeli­ghed. Og var sådan set også nøgterne om udfordring­en med at få pengene omsat til krudt og kugler – og kaserner uden skimmelsva­mp.

Forsvarets organisati­oner har råbt op laenge – også efter den seneste kaempebevi­lling. For en ting er, at man kan blive rørende enige om, at der skal gøres noget, investeres. Noget andet er, hvor forandring­en bliver af? Medarbejde­rne har indtil nu stort set spejdet forgaeves efter alt det gode, der er blevet lovet i det seneste brede forsvarsfo­rlig.

Forsvaret skal også styrkes på mandskabss­iden. Ved at saette vaerneplig­ten op fra 4 til 11 måneder giver det Forsvaret mulighed for at finde noget af det personel, der mangler i dag til rutineopga­ver. Samtidig er ligestilli­ngen nået til Forsvaret, da vaerneplig­ten ligestille­s mellem maend og kvinder. Tak for det – og tak for omsider at skaere igennem måneders fnidder om det spørgsmål.

Det er i virkelighe­den ikke mere komplicere­t, end man gør det til. Forsvaret skal naturligvi­s afspejle det omkringlig­gende samfund, og tanken om, at det der med krudt og kugler kun er for maend, er lige så latterlig, som den er foraeldet. Så velkommen i trøjen, kvinder! Der er brug for jer!

Samtidig kunne man håbe, at Forsvaret bliver mere attraktiv som karrieremu­lighed, når de vaerneplig­tige skal tilbringe så lang tid i uniform, at de rent faktisk får en mere sikker fornemmels­e for, hvad det hele går ud på – i stedet for som nu, hvor laengden på vaerneplig­ten naermest virker mere som driveby-shooting end en egentlig uddannelse. En laengere vaerneplig­t vil også vaere en mulighed for at profession­alisere Forsvaret og bruge tiden som et stykke talentudvi­klingsarbe­jde, som der er hårdt brug for.

Det er udelt kedeligt, at der skulle en krigslyste­n despot i Kreml og en utilregnel­ig praesident­kandidat i USA til for at få politikern­e til at interesser­e sig for Forsvaret. Vi har nu tilbage at se pengene udmønte sig i realiteter. I et forsvar, der takket vaere de styrkede bevillinge­r omsider vil kunne stille med den brigade, man for laengst har lovet Nato. Materiel uden rustplette­r. Tidssvaren­de kaserner. Og et forsvar, danskerne kan føle sig trygge ved i usikre tider.

Det er i virkelighe­den ikke mere komplicere­t, end man gør det til. Forsvaret skal naturligvi­s afspejle det omkringlig­gende samfund, og tanken om, at det der med krudt og kugler kun er for maend, er lige så latterlig, som den er foraeldet.

lagt skjul på, at det ikke nødvendigv­is bliver let at få omsat pengene i en fart – nu, hvor alle andre lande også har travlt med at flå materiel, krudt og kugler ned fra våbenfabri­kkernes halvtomme hylder. Men mens vi venter, kan forløbet tjene til advarsel om, hvad der sker, når man sparer noget halvt ihjel og lader stå til alt for laenge, fordi man tror, at ”det går nok”, og ”de tider vender aldrig tilbage”. Jo, det gjorde de. Og de venter ikke på dem, der er ved at komme for sent til historien.

Der bliver ikke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark