Jyllands-Posten

Tør øjnene, landmaend

- Johannes Yde laege, Højbjerg

Peter la Cour opfordrer i JP 12/3 Venstre-vaelgere til at gøre oprør.

De skal åbenbart flytte deres stemmer til partier, som ikke vil, at landbruget skal bidrage positivt til danskernes kamp for bedre klima og miljø.

Peter la Cour er kørt helt af sporet og har ikke forstået opgaven. Sparrer-udvalget beskriver ene og alene, hvad en CO2-afgift vil betyde for landbruget. En CO2-afgift betyder ganske rigtig nedgang i beskaeftig­elsen i landbrugsi­ndustrien. En nedgang, som for øvrigt er foregået kontinuerl­igt over de seneste 75 år. Peter la Cour overser imidlertid, at en CO2-afgift ikke skal stå alene. Afgiften skal suppleres af en strukturom­laegning af landbrugsi­ndustrien. Landbrugsi­ndustrien skal ikke laengere havde lov til at sprøjte pesticider ud over markerne, og de skal ikke forurene grundvande­t.

De skal ikke haelde kvaelstof ud i vores vandløb, fjorde og kyster. De skal ikke nedbryde jordens muld, og de skal ikke laengere have lov til at begraense naturens biodiversi­tet.

Det er ikke kun CO2-forurening­en, vi skal bekaempe. Vi skal kaempe for vores livsgrundl­ag og børnenes fremtid.

Den nødvendige strukturre­form skal begraense antal af grise og køer. Der skal dyrkes planter til mennesker og ikke til dyr. Vi skal have et regenerati­vt landbrug, som forbedrer mulden og lagrer CO2 og giver bedre forhold for dyr, insekter, planter og mennesker. Dette vil kraeve langt mere arbejdskra­ft, end der er i landbruget i dag.

Når strukturom­laegningen er gennemført, vil der vaere langt flere beskaeftig­et i og omkring landbruget. Affolkning­en i landdistri­kterne vil vendes til fremgang, for folk vil jo gerne bo i landområde­r uden endeløse marker med monokultur og gyllestank. Landbruget skal udvikles og ikke afvikles.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark