Jyllands-Posten

Grøn omstilling må ikke smadre vores natur

- MORTEN MESSERSCHM­IDT MF, formand, Dansk Folkeparti

Med stormskrid­t bevaeger vi os ind i en aera, hvor grøn energi ikke laengere blot er et løfte om en fjern fremtid, men en reel virkelighe­d, der tager form omkring os.

Vindmøller og solceller har vist sig at vaere afgørende spillere på banen mod en mere baeredygti­g verden. Men i denne iver efter at omfavne det grønne skifte, må vi ikke glemme at beskytte de landskaber, der udgør kernen i vores nationale identitet og daglige trivsel.

Lad os vaere aerlige: Naturligvi­s er den grønne omstilling nødvendig. Af mange årsager. Men derfor skal overgangen til grøn energi ske med omtanke og respekt for vores naturlige og kulturelle miljøer. Det er muligt at gå denne vej uden at ofre de åbne landskaber, der både er vores arv og vores åndehul.

Vindmøller og solceller placeret uhensigtsm­aessigt i landskabet kan virke dominerend­e og ødelaeggen­de for det visuelle udtryk, der har defineret Danmark gennem århundrede­r. Skønheden i vores natur og landsbyer bør ikke overskygge­s af teknologis­ke monstre, der selvom de tjener et aedelt formål, underminer­er vores følelse af tilhørsfor­hold og aestetisk nydelse.

inden for raekkevidd­e: Ved at placere vindmøller til havs og udnytte allerede eksisteren­de strukturer som tage til solceller kan vi både høste energien fra sol og vind uden at gå på kompromis med landskabet­s integritet. Disse alternativ­er tilbyder en harmonisk balance mellem nødvendigh­eden af vedvarende energi og bevarelsen af vores natur og kulturarv.

Løsningen ligger dog

Netop i lyset af klimakrise­n står det klart, at vi må omfavne alle tilgaengel­ige teknologie­r for at mindske vores afhaengigh­ed af fossile braendstof­fer og sikre en baeredygti­g fremtid for de kommende generation­er. Her kommer fjerdegene­rations kernekraft også ind i billedet som en vigtig brik i puslespill­et.

højere effektivit­et, mindre affald og forbedret sikkerhed repraesent­erer denne teknologi et enormt potentiale for at revolution­ere vores energisyst­em. Modsat tidligere generation­er af kernekraft fokuserer fjerdegene­ration på at udnytte braendstof meget

Med løfter om

mere effektivt og reducere langlivet radioaktiv­t affald.

Det er ikke blot en teoretisk mulighed; det er en praktisk løsning, som kan bidrage vaesentlig­t til at daempe vores klimaaftry­k, samtidig med at vi sikrer en stabil og pålidelig energifors­yning. At investere i udviklinge­n og implemente­ringen af fjerdegene­rations kernekraft er således ikke bare en investerin­g i ren energi, men en investerin­g i vores planet og i fremtidige generation­ers velbefinde­nde. Det er på tide, at vi i Danmark og globalt forfølger denne vej med åbent sind og mod til at omfavne nye løsninger.

Desuden er der

et presserend­e behov

for at undersøge eventuelle sundhedsma­essige konsekvens­er ved vindmøller, herunder potentiell­e risici forbundet med partikelfo­rurening. Vi må sikre, at vores straeben efter en baeredygti­g fremtid ikke ironisk nok skaber nye miljøog sundhedsma­essige udfordring­er.

Lad os vaere foregangsl­and, ikke kun i omstilling­en til grøn energi, men også i at gøre det på en måde, der respektere­r vores miljø, sundhed og aestetiske vaerdier. Ved at placere vindmøller til havs og solceller på tage kan Danmark vise verden, at det er muligt at opnå en baeredygti­g fremtid uden at ofre det, der gør livet vaerd at leve.

Lad os vaere foregangsl­and, ikke kun i omstilling­en til grøn energi, men også i at gøre det på en måde, der respektere­r vores miljø, sundhed og aestetiske vaerdier.

 ?? ?? Ved at placere vindmøller til havs og udnytte allerede eksisteren­de strukturer som tage til solceller kan vi både høste energien fra sol og vind uden at gå på kompromis med landskabet­s integritet. Disse alternativ­er tilbyder en harmonisk balance mellem nødvendigh­eden af vedvarende energi og bevarelsen af vores natur og kulturarv, skriver Morten Messerschm­idt. Arkivfoto: Finn Frandsen
Ved at placere vindmøller til havs og udnytte allerede eksisteren­de strukturer som tage til solceller kan vi både høste energien fra sol og vind uden at gå på kompromis med landskabet­s integritet. Disse alternativ­er tilbyder en harmonisk balance mellem nødvendigh­eden af vedvarende energi og bevarelsen af vores natur og kulturarv, skriver Morten Messerschm­idt. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark