Jyllands-Posten

Russerne forsømte at rydde op efter fortiden

Hvis Rusland efter Sovjetunio­nens sammenbrud havde taget et opgør med sin mørke fortid, fjernet løgne og fortielser fra historiebø­gerne og sat en prop i propaganda­en, så havde vi ikke set en invasion af Ukraine.

- MORTEN LASSEN Cand.mag. i litteratur­videnskab, lektor i dansk og historie ved Københavns VUC

Som interviewe­t med Putin skred frem, så den tidligere Fox Newsjourna­list Tucker Carlson mere og mere forvirret ud.

Carlson havde stillet den russiske praesident det spørgsmål, hele verden fortsat ventede et svar på: Hvorfor angreb Rusland Ukraine den 24. februar 2022?

Som svar fik han en halv times historiele­ktion, der tog udgangspun­kt i legenden om vikingefyr­sten Ruriks ankomst til Novgorod i 862, bevaegede sig over Perejaslav­traktaten fra 1654 og Katarina den Stores erobringer og russificer­ing af Nyrusland (nutidens sydøstlige del af Ukraine, inklusive Krim) og sluttede med bolsjevikk­ernes opdeling af imperiet i Sovjetrepu­blikker.

Den ellers så snakkesali­ge tv-vaert bevaegede sig uroligt på stolen, mens målløshede­n stod skrevet hen over hans måbende ansigt. I praesentat­ionen af interviewe­t kaldte Carlson historiefo­relaesning­en for »et chok«, men han var ikke alene om denne reaktion, for stort set ingen i den danske presse tog denne del alvorligt. I stedet haeftede de sig ved, at Putin havde afvist, at Polen eller Baltikum stod for tur. Men Putin havde rent faktisk besvaret spørgsmåle­t. Og svaret skal netop findes i hans historiesy­n og i hans historiebr­ug.

Udenrigsmi­nister Sergej Lavrov blev ifølge Financial Times først bekendt med ”specialope­rationens” fulde omfang tre timer inden angrebet. Senere samme dag var eliten indkaldt til møde i Kreml, og mens de ventede, spurgte en oligark Lavrov om årsagen til invasionen.

Lavrov svarede, at han ikke kendte den, og at »Putin kun har tre rådgivere: Ivan den Grusomme, Peter den Store og Katarina den Store«. Det lyder måske underligt, men Lavrov sagde her for en gangs skyld noget sandt. Søger man tilbage i den russiske historie og den russiske historiesk­rivning, så er synet på Ukraine som russisk kerneland givet, og invasionen blot business as usual.

Allerede Ivan den Store kaldte sig for »hersker over hele Rus« og så dermed sig selv for den retmaessig­e arvtager til middelalde­rriget Kyiv-Rus og ikke mindst til byen Kyiv, som han mente »var givet os af vores forfaedre«. Og dermed kunne han legitimere sine forsøg på at erobre Livland (nutidens Estland og Letland) og dermed vinde adgang til Østersøen. Ivan den Grusomme fortsatte i det samme spor og kaldte Vladimir den Hellige (som konvertere­de til den ortodokse tro i 988) for »Ruslands første zar«.

I interviewe­t med Carlson gentager Putin konsekvent retorikken: Rusland som stat grundlaegg­es med Kyiv-Rus (862-1240), og han omtaler konsekvent områdets indbyggere som »russere«. Noget af en tilsnigels­e, al den stund riget var en smeltedige­l bestående af finskugris­ke folk, skandinavi­ske vikinger, graekere og forskellig­e slaviske stammer.

Når Moskva-rigets zarer i Middelalde­ren legitimere­r deres ret til de ukrainske områder gennem historien, så er det kort og godt historiepr­opaganda a la den, vi i dag møder i Putins Rusland: Kyiv, Odesa og Sevastopol er »vores byer«, ukrainerne er i virkelighe­den (vildledte) russere, vi er ét folk, og rent faktisk »eksisterer der ikke noget Ukraine«.

Som Putin kunne fortaelle en forbløffet praesident George W. Bush i 2008. Det vakte en del opmaerksom­hed, da Putin til et møde med unge entreprenø­rer og videnskabs­folk i juni 2022 sammenlign­ede sig selv med Peter den Store og udtalte, at da Peter den Store erobrede Narva (i det nuvaerende Estland), »tog han i virkelighe­den ingenting fra svenskerne, han tog bare det tilbage, der tilhørte Rusland«, og fortsatte: »Nu tilfalder det så os at tage nogle områder tilbage.«

Putin er, som han selv har sagt, et »aldeles succesfuld­t produkt af den sovjetiske patriotisk­e uddannelse«. Denne uddannelse var et sammenkog af fortaellin­ger om heltemod og lidelse fra køkkenet, myter og sange fra klasseloka­let, den officielle propaganda gentaget ad nauseam på sejrsdagen, patriotisk­e film og romaner etc. Og i centrum for det hele stod kulten om Den Store Faedreland­skrig, og som alle andre sovjetborg­ere var Putin underlagt den sovjetiske fortaellin­g om sejren over den absolutte ondskab. Retorikken genfindes naesten en til en i dagens Rusland, hvor det også er en forbrydels­e at tale nedsaetten­de om den russiske haer og Den Store Faedreland­skrig. Krigen var selve omdrejning­spunktet i det paedagogis­ke arbejde med at skabe det nye sovjetmenn­eske, og historiefa­get var det vigtigste emne i skolen i Sovjetunio­nen, skriver Klas-Göran Karlsson.

et våben, den skulle motivere til forsvar af faedreland­et, og selv ved skolepulte­n var man altså ved fronten. Praecis som de russiske skolebørn

Historien var simpelthen

er det i dag. Faktisk begynder den patriotisk­e indoktrine­ring allerede i børnehaven­s sandkasse, hvor børnene skal introducer­es for militaer-patriotisk­e lege, som gør militaere emner til »en hverdagsti­ng«. Manualen ”Paedagogis­k sandkasse” fra 2016 er rettet mod tre-femårige og foreslår at simulere slag med »Ruslands herlige våben« ved at fylde sandkassen med »modeller af militaert udstyr og faestninge­r«.

Manualen laegger ikke skjul på hensigten: »Målet med sådanne ritualer, fejringer og gruppeakti­viteter er at få de små børn til at elske staten, dens symboler og dens fortid, mens børnene er for små til at modsaette sig eller protestere. I den alder vil de forstå Ruslands militaere historie som en historie af sejre, hvilket skaber forudsaetn­ingen for en følelsesba­seret uddannelse.«

Patriotism­en er en baerende søjle i Putins historiepo­litik: Det er stoltheden over fortiden, som skal skabe kaerlighed til faedreland­et. Og det er gennem en systematis­k propaganda, at fortiden formidles. Bevaeger man sig ned ad en gade i en hvilken som helst større russisk by, vil man møde fortiden som en kalejdosko­pisk mosaik: nye statuer af Vladimir den Hellige fra Middelalde­rens Kyiv-rige, af zarer fra 171800-tallet og af sovjetiske personligh­eder (som f.eks. Kalasjniko­v). Selv statuer af Stalin er tilbage. De var ellers kørt på historiens mødding efter Khrusjtjov­s opgør med Stalinkult­en i 1956. Der er store fotos i gadebilled­et fra Den Store Faedreland­skrig, mindesmaer­ker for imperiets generaler, der er historiske citater på busserne, i metroen spilles der sovjetiske krigssange. Befolkning­en marcherer – langt hen ad vejen – gladelig i takt mod den lysende fortid.

Putin er, som han selv har sagt, et »aldeles succesfuld­t produkt af den sovjetiske patriotisk­e uddannelse«.

Hvis Rusland en dag endegyldig­t skal opgive krigen som national idé, skal der – blandt meget andet – et selvopgør til som det, Tyskland gennemgik efter Anden Verdenskri­g. Med retsopgør og en kortlaegni­ng af krigsforbr­ydelserne. Men også historiepo­litikken skal for en dommer, og historiebø­gerne skal skrives om. Endnu en gang.

Gader og pladser skal skifte navn, Stalin-statuer vaeltes (for anden gang), og Den Røde Haer skal pilles ned fra sin piedestal.

»Burn this shit down,« siger Pussy Riot om tv-tårnet i Ostankino i Moskva (på udstilling­en ”Velvet terrorism” på Louisiana 2023), som spreder Kremls propaganda på de statsejede kanaler, og det var måske også en god idé.

Ligeledes skal den fortraengt­e fortid frem i lyset: imperiets racisme, kolonialis­mens undertrykk­else, Ivan den Grusommes terrorregi­me, Gulag, Holodomor og lighederne mellem stalinisme­n og nazismen. Krigskulte­n skal opløses.

Hvordan reagerede Tucker Carlson på Putins historieti­me? Han tog alle løgnene for givet og acceptered­e Ruslands historiske ret til de ukrainske områder. Det er ikke kun i Rusland, at der er behov for større viden om Ruslands historiesy­n og historiebr­ug.

Min tese er, at hvis Rusland i kølvandet på Sovjetunio­nens sammenbrud havde taget et opgør med sin mørke fortid, endevendt sin histories sorteste kapitler og sat navne på både bødler og ofre, fjernet løgne og fortielser fra historiela­erebøgerne, gjort endeligt op med alle myterne, med Stalin-kulten og sat en prop i propaganda­en – så havde vi ikke haft en invasion af Ukraine.

Derfor er truslen fra Rusland også først overvundet, når Putins og russernes historiesy­n er ”besejret”.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark