Jyllands-Posten

Kofod så Ukraine-krigen fra Asiatisk Plads

Jeppe Kofod var udenrigsmi­nister, da Rusland invaderede Ukraine, og det kraevede tid vaek fra familie og valgkreds.

-

Jeppe Kofod var tidligt oppe, da russiske tropper om natten den 24. februar 2022 krydsede graensen til Ukraine.

Som udenrigsmi­nister var han i ugevis blevet briefet om øget russisk mobiliseri­ng ved graensen.

Han havde desuden mødtes med nervøse medlemmer af den ukrainske regering, og det var en følelsesla­det morgen, da han forlod hjemmet og tog mod ministerko­ntoret på Asiatisk Plads.

»Jeg sagde farvel til mine to børn. Sagde, at der var kommet krig i Europa igen. At Danmark ikke er i fare, men I kommer ikke til at se meget til mig i den kommende tid,« siger Jeppe Kofod.

Det var børnene sådan set vant til, tilføjer han.

Vraget af vaelgerne

Året inden var Afghanista­n blevet rendt over ende af Taleban, og før det havde Donald Trump forsøgt at købe Grønland. Der havde med andre ord vaeret rigeligt at se til.

Travlheden som udenrigsmi­nister kan vaere en af årsagerne til, at Jeppe Kofod fylder 50 år den 14. marts uden at vaere folkevalgt politiker, mener han selv.

For da efterårsva­lget kom i 2022, blev han ikke genvalgt.

»Det var et kaempe chok,« siger han i dag.

Jeppe Kofod blev valgt til Folketinge­t for første gang i 1998 i sin kreds på Bornholm.

I de første år af det nye årtusinde arbejdede han sig frem til en vigtig rolle i Socialdemo­kratiet, hvor han blev betragtet som et af partiets store talenter.

Opturen standsede brat

Opturen mødte dog en bastant mur, da han i 2008 blev smaekket på forsiden af Ekstra Bladet for den sag, der endte med at praege hans renommé i mange år frem:

Samleje med et 15-årigt medlem af det socialdemo­kratiske ungdomspar­ti.

Episoden vakte enorm opsigt, men Jeppe Kofod fortsatte i Folketinge­t, indtil han i 2014 blev spidskandi­dat til EU-parlaments­valget.

I Bruxelles markerede han sig med en ivrig kamp mod skattely, hvor han var med til at skubbe flere konkrete lovgivning­er mod transnatio­nal skatteundd­ragelse igennem.

Ved EU-valget i 2019 var han igen i den socialdemo­kratiske spids.

Men da Mette Frederikse­n dannede sin etpartireg­ering i Danmark, blev han hentet hjem som udenrigsmi­nister.

I perioden som minister rullede MeToo-bølgen på ny, og udnaevnels­en af Jeppe Kofod som minister fik kritik. Han måtte igen undskylde for DSU-sagen på direkte fjernsyn.

Jeppe Kofod kan »ikke udelukke«, at det er en årsag til, at han ikke blev genvalgt.

Han peger dog også på andre faktorer.

Han blev ikke opstillet i sin gamle Bornholm-kreds, men i stedet i Ringsted-Sorø. Her er det svaerere for en socialdemo­krat at blive valgt, påpeger han. Samtidig havde han som udenrigsmi­nister ikke haft tid til at pleje det nye område.

I valgdebatt­er oplevede han, hvordan han som udenrigsmi­nister var kommet på afstand af diskussion­erne om den naere velfaerd i området.

Jeppe Kofod glemmer aldrig den valgdag, hvor hans parlamenta­riske karriere blev stoppet.

»Det var rigtig aergerligt, og det fik mig til at taenke, at jeg måske skulle kigge på noget andet,« siger han.

I dag har Jeppe Kofod stiftet konsulentv­irksomhede­n Kofod Global, hvor han blandt andet rådgiver internatio­nale virksomhed­er om grønne dagsordene­r og sikkerheds­politik.

 ?? ?? Jeppe Kofods periode som udenrigsmi­nister bød på krig i Ukraine og på obskure handelsfor­søg fra Donald Trump. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jeppe Kofods periode som udenrigsmi­nister bød på krig i Ukraine og på obskure handelsfor­søg fra Donald Trump. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark