Jyllands-Posten

Regeringen vil give private adgang til liste over konkursryt­tere

Listen over karantaene­ramte personer bliver tilgaengel­ige for offentligh­eden med nyt lovforslag.

-

Det har vaeret laenge undervejs, men nu fremsaette­r regeringen et lovforslag om konkurskar­antaene. Det sker knap fire år efter, at den socialdemo­kratiske regering foreslog det i 2020.

Konkursryt­tere kan i dag blive dømt til en konkurskar­antaene, hvis de har drevet en virksomhed i saenk ved grov uforsvarli­ghed.

Men det løser ikke hele problemet, mener justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S). Han vil give private adgang til at se oplysninge­r i konkursreg­isteret, så man kan undgå at lave forretning med en svindler. Det fremgår af en pressemedd­elelse.

»Der er desvaerre nogle, som på en groft uforsvarli­g vis misbruger selskaber til at påføre forbrugere, erhvervsdr­ivende og det offentlige store økonomiske tab. Det har givet anledning til en masse sager om konkurskar­antaene, som viser, at reglerne har haft en effekt i den virkelige verden,« siger han.

Karantaene­direktøren­e

Direktører, som kommer i konkurskar­antaene, må ikke stå i spidsen for et anpartssel­skab eller et aktieselsk­ab i en periode på typisk tre år.

Konkurskar­antaene blev indført i 2014 som led i en lov, der skulle gøre op med konkursryt­tere.

Siden har skifterett­erne oftere og oftere benyttet sig af muligheden for at give direktører­ne karantaene.

Siden er der pålagt 11.711 konkurskar­antaener.

»Det vil kunne bidrage til, at håndvaerke­ren, rengørings­firmaet eller privatpers­onen i højere grad selv kan vaere med til at sikre sig mod potentiell­e tab,« siger ministeren.

Konkursråd­et videregav i sommeren 2023 en raekke forslag til en aendring af reglerne. På den baggrund har regeringen valgt en model, der giver offentligh­eden fuld adgang til at søge på aktive karantaene­r i konkurskar­antaenereg­isteret.

Adgang til it-registeret er endnu ikke på plads, hvorfor det er uvist, hvornår offentligh­eden kan få adgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark