Jyllands-Posten

Ørsted frasaelger ukendt maengde vind for milliardbe­løb

I forbindels­e med seneste årsregnska­b gjorde Ørsted det klart, at man vil skrue op for sine frasalg. Det sker nu med et amerikansk milliardsa­lg.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Ørsted fattes kapital og varslede i februar, at den danske energigiga­nt derfor ville skrue op for maengden af frasalg.

Som en del af den nye strategi har Ørsted nu valgt at frasaelge tre amerikansk­e landvindmø­lleparker og en solcellepa­rk til investerin­gsselskabe­t Stonepeak. Handlen har en vaerdi af ca. 2 mia. kr., mens Ørsted tidligere har rejst skatteraba­tter til parkerne på omkring 4,8 mia. kr., hvilket får handlens samlede provenu til at løbe op i 6,8 mia. kr.

Holistisk og fleksibel

»Denne aftale er et godt eksempel på den vaerdi, som vores amerikansk­e projekter inden for vedvarende energi på land kan skabe for vores investorer, og samtidig viser den vores holistiske og fleksible tilgang til partnerska­ber og frasalg,« siger David Hardy, Ørsteds regionsdir­ektør i USA, i en pressemedd­elelse.

De fire vindmøllep­arker og solcellepa­rken befinder sig i Illinois, Texas og Kansas, og den samlede kapacitet på parkerne, som alle er i drift, er på 957 megawatt (MW).

Frasalg har, siden energigiga­nten droppede kul og olie til fordel for havvind, vaeret en central del af Ørsteds strategi under betegnelse­n farmdown. Betegnelse­n daekker over en praksis, hvor Ørsted efter faerdiggør­elsen af en havvindpar­k frasaelger halvdelen. Indtaegter­ne derfra skulle så daekke kapitaludg­ifterne til opførelsen af parken. Dermed kan Ørsted bruge kapitalen til at opføre den naeste havvindpar­k, mens indtaegter­ne fra driften af den resterende halvdel af parken er ren profit.

En succesfuld model

Modellen har vaeret succesfuld i havvindsek­toren, hvor investerin­ger kraever store maengder kapital, men for halvandet år siden udvidede Ørsted konceptet til også at omfatte selskabets energipark­er på land, da man solgte halvdelen af tre landvindpa­rker og en solcellepa­rk på sammenlagt 862 MW for omkring 2,8 mia. kr.

Dagens handel adskiller sig dog noget fra tidligere frasalg, da Ørsted mod saedvane ikke offentligg­ør, hvor stor en andel af parkerne det danske selskab har frasolgt.

I stedet benytter Ørsted en lettere kryptisk vending om, at »Stonepeak vil fremover modtage 80 pct. af kontantudl­odningerne fra projektern­e«. Finans har spurgt Ørsted, hvor stor en andel man har frasolgt, men Ørsted har ikke mere at tilføje end det, der allerede står i pressemedd­elelsen.

Til gengaeld vil Ørsted som saedvanlig stå for den fortsatte drift af parkerne.

 ?? ?? Ørsted frasaelger adskillige amerikansk­e landvindmø­lleparker. Foto: Philip Myers/ Toledo Medier US, Willow Springs Drone Photos
Ørsted frasaelger adskillige amerikansk­e landvindmø­lleparker. Foto: Philip Myers/ Toledo Medier US, Willow Springs Drone Photos

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark