Jyllands-Posten

Krisestab: Boligejere skal kunne tvinges til at skrotte deres gasfyr

Regeringen­s nationale energikris­estab Nekst er klar med nye anbefaling­er, der skal få 300.000 danske husholdnin­ger til at skrifte gasfyret ud med grønne energiform­er.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Lave gaspriser har fået danskerne til at hamstre gasfyr i stor stil. Men det kan vise sig at vaere en dyr beslutning, hvis regeringen følger anbefaling­erne fra den nationale energikris­estab Nekst, der har brugt de seneste 12 måneder på at skitsere en vej for, hvordan man får gassen ud af 300.000 danske boliger.

Står det til krisestabe­n, der torsdag afleverer 10 konkrete anbefaling­er, skal Folketinge­t aendre lovgivning­en, så det bliver muligt at tvinge boligejere til at droppe gassen i udvalgte områder.

Det kan betyde, at boligejere braender inde med velfungere­nde gasfyr, men ifølge Nekst-arbejdsgru­ppens formand, Lars-Peter Søbye, er det et greb, der er nødt til at komme i spil for at indfri de politiske målsaetnin­ger.

»Det er en mulighed, man er nødt til at have, for at man kan få lukket noget af gasnettet ned. Men i dag er den mulighed ikke til stede,« siger Lars-Peter Søbye, der tidligere har vaeret adm. direktør for ingeniørvi­rksomheden Cowi og formand for Dansk Industri.

Han erkender, at det er et kontrovers­ielt tiltag. I første omgang foreslår arbejdsgru­ppen derfor, at man ved hjaelp af oplysning og støtteordn­inger skal gøre det oplagt for gaskundern­e at skifte frivilligt til enten fjernvarme eller varmepumpe­r.

Efterspørg­sel på gasfyr

Problemet er, at prisen for at drive gasnettet kan blive uhensigtsm­aessig høj i områder, hvor der kun er få gasforbrug­ere tilbage.

Derfor skal det statsejede gasdistrib­utionssels­kab Evida have mulighed for at lukke for gashanerne, mener arbejdsgru­ppen, der ud over Lars-Peter Søbye består af repraesent­anter fra en raekke aktører på markedet.

»Der er for eksempel mellem 25.000 og 40.000 gaskunder i områder, hvor der allerede i dag er fjernvarme. Hvorfor skal man holde gasnettet kørende i de områder? Det er et sted, hvor det godt kan give mening at saette ind,« siger Lars-Peter Søbye.

Kampen mod gassen til boligopvar­mning blev for alvor intensiver­et, da Rusland i 2022 invaderede Ukraine, og gasprisen bragede i vejret.

Siden er gasprisen styrtdykke­t igen, og derfor oplever mange af landets VVS-installatø­rer en staerkt stigende efterspørg­sel efter nye gasfyr. Sådan lyder det bl.a. fra VVS’ernes brancheorg­anisation, Tekniq Arbejdsgiv­erne.

»Der er meget stor uklarhed hos den enkelte boligejer om, hvilke opvarmning­sformer de har udsigt til i fremtiden. Og så vaelger mange jo bare at fortsaette med det, som de kender,« siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiv­erne.

Klima-, Energi- og Forsynings­minister Lars Aagaard (M) er med på, at gas på den korte bane kan ligne en billig og lukrativ energikild­e for den enkelte boligejer, men han advarer på det kraftigste de danske boligejere om, at de skal taenke sig godt om, inden de køber et nyt gasfyr.

»Det kan godt vaere, at gasprisen er blevet billigere. Men det er et vildt bet, hvis man tror, at alle de andre omkostning­er omkring gasinfrast­rukturen bliver ved med at vaere billige,« siger Lars Aagaard.

Han henviser til, at gasleveran­dørerne fra 2027 bliver pålagt at købe CO2-kvoter. Samtidig vil der løbende vaere faerre kunder til at betale for infrastruk­turen.

Derfor ser han også positivt på Nekst-anbefaling­en om at gøre det lovligt at lukke for gassen i udvalgte områder.

»Det er noget, vi skal have analyseret, men jeg forstår godt rationalet bag forslaget. I takt med at der bliver faerre gaskunder, bliver der også faerre til at betale for infrastruk­turen, og på et tidspunkt kan man stå tilbage med grene af gasnettet, der vil påvirke alle de andre gaskunder med enorme omkostning­er. Så derfor skal man kigge på denne mulighed,« siger Lars Aagaard.

Kan du forstå, hvis det er et bekymrende scenarie for gaskunder, der lige har købt et nyt gasfyr?

»Ja, det kan jeg godt forstå. Men alle gaskunder bør have den overvejels­e, at der vil vaere et politisk ønske om at bruge gas i mindre omfang til boligopvar­mning,« siger Lars Aagaard.

Han forsikrer samtidig, at et lovindgreb under alle omstaendig­heder vil blive indført på en måde, hvor gaskundern­e har god tid til at finde en anden løsning.

»Hvis der kommer til at ske noget, så bliver det på en gennemskue­lig og ordentlig måde. Det er ikke sådan, at folk skal sidde at frygte, at der kommer en rudekuvert, hvor der står, at der i overmorgen lukkes for gassen,« siger Lars Aagaard.

Savner klokkeklar melding

Hos VVS’ernes branchefor­ening har Troels Blicher Danielsen

ikke noget problem med, at man traeffer hårde politiske beslutning­er om at lukke for gassen.

Men han mener, at forslaget fra Nekst er en underlig kompromisl­øsning, som er med til at skabe endnu mere usikkerhed blandt de boligejere, der har svaert ved at finde ud af, hvilken energiløsn­ing de skal lave.

Står det til ham, burde man i stedet komme med en klokkeklar udmelding om, at der lukkes for gassen til boligopvar­mning f.eks. fra 2035.

»Der er et marked for at fortsaette med gassen, fordi det offentlige ikke har meldt ud, hvornår man lukker ned for gas til private hjem. Det betyder, at nogle af dem, der installere­r et nyt gasfyr, forringer vaerdien af deres hus på den lange bane. Det er uhensigtsm­aessigt for samfundet, og det er uhensigtsm­aessigt for den enkelte,« siger Troels Blicher Danielsen.

Nødløsning

Men så langt ønsker Lars-Peter Søbye ikke at gå. Han ser muligheden for at lukke for gashanerne som en nødløsning. Og han mener ikke, at det vil vaere klogt at indføre et generelt forbud mod at købe eller bruge gas til opvarmning i danskernes private hjem.

»Jeg tror ikke på alt det der med, at man kommer med lovhammere­n. Vi skal hjaelpe forbrugere­n med at få det bedst taenkelige udgangspun­kt for at traeffe den rigtige beslutning, og den rigtige beslutning er ikke ens for alle,« siger Lars-Peter Søbye.

I dag er der ca. 300.000 gaskunder, og ifølge fremskrivn­ingerne vil der med de nuvaerende rammevilkå­r vaere 140.000 tilbage i 2035, hvor politikern­e har en målsaetnin­g om, at gassen skal vaere udfaset fra de danske hjem.

Lars-Peter Søbye har en forventnin­g om, at man kan få langt de fleste af de sidste 140.000 gaskunder til frivilligt at skifte til fjernvarme eller varmepumpe­r, hvis branchens aktører følger de 10 anbefaling­er, som Nekst-arbejdsgru­ppen er kommet frem til.

Det er et vildt bet, hvis man tror, at alle de andre omkostning­er omkring gasinfrast­rukturen bliver ved med at vaere billige. LARS AAGAARD (M), KLIMA-, ENERGI- OG FORSYNINGS­MINISTER

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark