Jyllands-Posten

»Det er nok noget af det mest komplekse, jeg har siddet med i den tid, jeg har vaeret aktiv i erhvervsli­vet«

Det er uklogt at holde fast i målsaetnin­gen om at udfase alle danske gasfyr i 2035, lyder det fra den nationale energikris­estab, der torsdag afleverer 10 anbefaling­er til regeringen.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Den sorte stumtjener foran mødelokale 1 i Klimaminis­teriet er kommet til at spille en central rolle i kampen mod danskernes gasfyr.

Under det allerførst­e møde i den nationale energikris­estab Nekst, som regeringen sidste år nedsatte for at få gassen ud af 300.000 danske hjem, forlod den tidligere Cowi-topchef og DI-formand Lars-Peter Søbye nemlig lokalet for at komme tilbage med den sorte stumtjener.

»Jeg gjorde det meget klart for alle i lokalet, at det var tid til at haenge ”plejer” og ”kaepheste” på stumtjener­en. Og jeg har ikke haft brug for at hente den siden,« siger Lars-Peter Søbye.

I foråret 2023 blev han udpeget som formand for arbejdsgru­ppen. Resten af gruppen består af branchefol­k med alle mulige saerintere­sser, og Lars-Peter Søbye vidste fra begyndelse­n, at hans vigtigste opgave var at få medlemmern­e til at se ud over deres egne kaepheste og arbejde for en faelles løsning.

Forsvarlig opskrift

Det er udgangspun­ktet for de 10 anbefaling­er, som Nekstarbej­dsgruppen torsdag afleverer til klimaminis­ter Lars Aagaard (M).

Og ifølge Lars-Peter Søbye er det lykkedes at finde en opskrift på, hvordan man på den mest forsvarlig­e måde får bugt med gasforbrug­et i de danske husholdnin­ger.

»Det er nok noget af det mest komplekse, jeg har siddet med i den tid, jeg har vaeret aktiv i erhvervsli­vet,« siger han og forklarer, at opgaven er at få kommuner, fjernvarme­selskaber, gasdistrib­utører, entreprenø­rer, styrelser, regeringen og mange andre til at gå i samme takt.

»Det er så komplekst, fordi der er så mange parter i spil. Vi lykkes kun, hvis vi kan gøre det her til en holdsport,« siger Lars-Peter Søbye.

Den overordned­e opgave har vaeret at finde en vej til at få udfaset alle gasfyr i danske husholdnin­ger senest i 2035. Men ifølge Lars-Peter Søbye er det en målsaetnin­g, som politikern­e gør klogt i at opgive allerede nu.

»Man kan godt gå i nul i 2035, hvis man ønsker det. Men vi synes ikke, at det er klogt. Omkostning­en ved at gå i nul er for stor, og man kommer til at pålaegge nogle forbrugere en kaempe omkostning, hvis de ligger i nogle områder, hvor det er svaert at konvertere til andre løsninger,« siger Lars-Peter Søbye.

Han laegger stor vaegt på, at Danmarks gasforbrug alene vil bestå af biogas efter 2030. Derfor er der ikke nogen klimagevin­st ved at tvinge den sidste restgruppe i udkantsomr­åderne til at skifte gasfyret ud med varmepumpe­r.

Lars-Peter Søbye afviser, at det er udtryk for, at arbejdsgru­ppen skruer ned for klimaambit­ionerne. For ham handler det om at taenke sig om og udvise samfundssi­nd, så man ikke bare tromler ind over danske boligejere, der står i en saerlig sårbar situation.

»Du får meget mere CO2redukti­on

for pengene, hvis man har en lidt mere fleksibel tilgang til det,« siger han.

De allervigti­gste anbefaling­er handler ifølge ham om at give danskerne klar besked om udsigterne til, at de kan skifte gasfyret ud med en fjernvarme­løsning. Det gaelder både fjernvarme­selskabern­e og kommunerne, der skal vaere langt skarpere med konkrete kundetilbu­d og mere praecise planer for udbygninge­n af fjernvarme.

Fjernvarme i det fjerne

Lige nu er 122.000 husstande havnet i en situation, hvor de har fået besked om, at der er en fjernvarme­løsning på vej, men de ved ikke hvornår eller til hvilken pris. Det betyder, at de ikke kan få støtte til en varmepumpe, men de har heller ingen vished for, hvornår de kan få fjernvarme.

Klimaminis­teren takker for anbefaling­erne, der ifølge ham er udtryk for, at det kraever en stor indsats på tvaers af mange forskellig­e aktører, hvis man skal af med gassen i de danske hjem.

Han lover, at han vil følge op på, om anbefaling­erne bliver fulgt af de forskellig­e aktører. Og han vil selv tage hånd om de anbefaling­er, der handler om flere tilskudsmi­dler og aendringer af lovgivning­en.

I forhold til at slaekke på målsaetnin­gerne for 2028 og 2035 er det noget, ministeren vil analysere naermere. Men han vil ikke afvise, at han vil skrue ned for ambitioner­ne.

»Jeg synes, at man skal holde fast i den strategisk­e ambition, men jeg tror, at man skal lade vaere med at opfatte det som noget, der er urokkeligt. Nogle gange kan det vaere godt at nå 95 pct. af et mål,« siger Lars Aagaard.

 ?? ?? Tidligere Cowi-topchef Lars-Peter Søbye afleverer torsdag 10 anbefaling­er fra den nationale energikris­estab til, hvordan regeringen får gasopvarmn­ing ud af tusindvis af danske boliger. Foto: Gregers Tycho
Tidligere Cowi-topchef Lars-Peter Søbye afleverer torsdag 10 anbefaling­er fra den nationale energikris­estab til, hvordan regeringen får gasopvarmn­ing ud af tusindvis af danske boliger. Foto: Gregers Tycho
 ?? Arkivfoto: Jens Dresling ?? Det statsejede gasdistrib­utionssels­kab Evida skal have mulighed for at lukke for gashanerne for nogle forbrugere, lyder forslaget.
Arkivfoto: Jens Dresling Det statsejede gasdistrib­utionssels­kab Evida skal have mulighed for at lukke for gashanerne for nogle forbrugere, lyder forslaget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark