Jyllands-Posten

Ecco: Kritik må ikke ramme vores medarbejde­re

Ecco bryder to års tavshed om kritik af Ruslandsfo­rretningen for at gå i rette med et angreb fra Venstres Jan E. Jørgensen. Han fortryder brugen af ordet vaernemage­ri – men ikke kritikken af Ecco.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk ECCO-LEDELSEN

Jeg forstår ikke, at Eccoledels­en fortsat undlader at stiller op til interviews og forklare sig. Jeg vil da bl.a. gerne høre, hvor stor en del af selskabets overskud Ecco sender til Ukraine. Det burde man da kunne forvente. JAN E. JØRGENSEN. VENSTRE-POLITIKER »I slutningen af februar nåede kritikken af Ecco et uacceptabe­lt niveau, da et dansk folketings­medlem angreb Ecco-medarbejde­re direkte med en grov, ubehagelig og ukorrekt beskyldnin­g, som ikke mindst i Sønderjyll­and har en saerlig klang.

Eccos angreb på politikere­n Jan E. Jørgensen efter udtalelser om skokoncern­ens medarbejde­re preller af på Venstre-manden. I stedet mener han, at Ecco-ledelsen burde stille sig offentligt frem for at svare på spørgsmål om kritikken af koncernens fortsatte forretning i Rusland.

Ecco har onsdag efter to års tavshed om emnet udsendt en meddelelse med kommentare­r i relation til, at Ecco er blevet i Rusland. Det, mens mange andre vestlige og danske selskaber har trukket sig derfra som konsekvens af den russiske invasion i Ukraine i februar 2022.

Det har Ecco mødt kritik for her i landet. Også fra danske politikere, og det reagerer koncernled­elsen – med koncernche­f Panos Mytaros i spidsen – nu på efter gennem to år ellers ikke at have villet kommentere situatione­n.

Ecco går onsdag i rette med isaer meldinger, som Venstres folketings­medlem Jan E. Jørgensen kom med i februar. Da inddrog han skokoncern­ens medarbejde­re i kritikken af den fortsatte forretning i Rusland. Han drog i en kommentar en sammenlign­ing mellem danske Ecco-medarbejde­re og vaernemage­ri under Anden Verdenskri­g.

»Uacceptabe­l« kritik

Ecco-ledelsen melder, at den ikke kan acceptere, at medarbejde­rne angribes på den måde i relation til beslutning­en om at blive i Rusland med skobutikke­r.

»I slutningen af februar nåede kritikken af Ecco et uacceptabe­lt niveau, da et dansk folketings­medlem angreb Ecco-medarbejde­re direkte med en grov, ubehagelig og ukorrekt beskyldnin­g, som ikke mindst i Sønderjyll­and har en saerlig klang. Vi kan ikke acceptere, at vores medarbejde­re skal angribes på denne måde,« skriver Ecco-ledelsen.

Jan E. Jørgensen fastslår, at han ikke burde have brugt ordet vaernemage­ri, men i stedet vaeret mere praecis i kritikken.

»Det har flyttet fokus. Og nu vaelger Ecco så at skyde på budbringer­en fremfor at vende blikket indad. Det er ikke min skyld, at det ikke laengere er omgivet af stolthed at vaere ansat i Ecco. Og at medarbejde­re ikke kan gå med rank ryg, i kraft af at koncernen kører videre i Rusland. Det er Ecco-ledelsens ansvar og skyld,« mener Jan E. Jørgensen.

»Svaer beslutning«

Eccos presseafde­ling oplyser onsdag til Finans, at ingen i koncernen ønsker at uddybe eller kommentere den skriftlige udtalelse om situatione­n i relation til Rusland yderligere.

Netop det undrer Jan E. Jørgensen. Venstre-politikere­n siger:

»Jeg forstår ikke, at Ecco-ledelsen fortsat undlader at stiller op til interviews og forklare sig. Jeg vil da bl.a. gerne høre, hvor stor en del af selskabets overskud Ecco sender til Ukraine. Det burde man da kunne forvente.« I marts 2022 fortalte Eccos adm. direktør, Panos Mytaros, til Finans om overvejels­erne om at blive i Rusland. Ecco driver eget selskab og skobutikke­r i landet – også efter at andre frivilligt lukkede aktivitete­rne der. Det som direkte konsekvens af invasionen i Ukraine.

I onsdagens meddelelse gentager og uddyber Ecco-ledelsen argumenter­ne. Det fastslås bl.a., at selskabet lever op til alle gaeldende regler og ikke er omfattet af vestlige sanktioner mod Rusland.

Det understreg­es, at der har vaeret tale om en »svaer beslutning, som har givet kritik. Det må vi acceptere og leve med. Det har vi gjort – indtil nu.«

Eccos argument for at køre videre i Rusland er fortsat, at en nedlukning isaer ville ramme medarbejde­re rundtom i verden.

»I Rusland alene arbejdede 1.800 ansatte, som ville miste deres job. Men konsekvens­erne ville vaere langt større, fordi Ecco som en af de få i industrien driver hele vaerdikaed­en. Ecco producerer ikke i Rusland, men hvis Ecco mistede salget af sko i det russiske marked, der historisk har vaeret et af de største, ville det vaere nødvendigt at reducere arbejdssty­rken uden for Rusland.«

Ifølge Ecco-ledelsen kunne det have vaeret nødvendigt at afskedige op mod 5.000 ansatte.

»Vi nåede frem til den beslutning, at vi måtte sikre arbejdspla­dserne til vores mangeårige loyale medarbejde­re fremfor at drive udenrigspo­litik. Det har mange vaeret uenige i, men de har heller ikke stået overfor at skulle afskedige så mange tusinde medarbejde­re.«

Ecco-ledelsen fastslår samtidig, at den hele tiden har sagt, at selskabet »ikke ville udnytte situatione­n til at ekspandere yderligere i Rusland og åbne flere butikker. Den linje følger vi fortsat«.

 ?? ??
 ?? ?? Ecco har salg for milliarder af sko rundtom i verden. Foto: Ecco Sko A/S.
Ecco har salg for milliarder af sko rundtom i verden. Foto: Ecco Sko A/S.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark