Jyllands-Posten

Han er beskyldt for at vaere en af danmarkshi­storiens største bedragere – onsdag indtog han vidneskran­ken

For første gang nogensinde kom Sanjay Shah onsdag med sin forklaring i det, der er en af danmarkshi­storiens største bedrageris­ager.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Det var de store, dyre sportsvogn­e på parkerings­pladserne ved finanshuse­ne i London, der fik ham til at begynde sin karriere i finansverd­enen.

Nu er han selv kørt ind i sit livs betonklods i form af en af danmarkshi­storiens største bedrageris­ager.

Sanjay Shah er tiltalt for at have bedraget det danske skattevaes­en og dermed alle danske skatteborg­ere for omkring 9 mia. kr.

Onsdag eftermidda­g skulle han første gang forklare sig i retten i Glostrup, og indledning­svis er han enig i omfanget.

Han svarede kort og klart ja til, at han står bag de Soloselska­ber, der stod bag udbetaling­en af udbytteref­usion for milliarder. Han sagde ja til, at han ejer stort set alle de selskaber og ejendomme, som anklagemyn­digheden håber at kunne konfiskere vaerdier for milliarder i.

Og han er enig i, at de mange milliarder kroner blev ført hen til de selskaber, som var i hans gruppe af Solo-selskaber. Og at de ikke endte i de pensionsse­lskaber, der oprindelig­t havde søgt om refusioner­ne.

»Ja, men de blev betalt ind på en klientkont­o,« insistered­e Sanjay Shah på at pointere.

Det er første gang, siden han blev udleveret til Danmark i december sidste år, at han selv fik ordet og ikke blot var henvist til at følge andre menneskers version af hans rolle.

Svarede beredvilli­gt

Med en lidt haes, lav stemme indtog han stolen midt i retssalen med et papkrus i hånden og iført sin mørkeblå haettetrøj­e og sine gule sneakers. Hele tiden var han flankeret af en tolk, og under hele seancen, der varede en lille time, svarede han beredvilli­gt på spørgsmåle­ne og smilede ofte.

»Du skal vaere opmaerksom på, at du er tiltalt i sagen, men du vil gerne udtale dig. Det er du klar over,« begyndte specialank­lager Marie Tullin sine spørgsmål.

»Ja,« lød det kortfattet og klart fra Sanjay Shah.

De var hurtigt enige om sagens omfang – de mange milliarder kroner, som forsvandt ud af den danske statskasse og ned i virvaret af selskaber i den konstrukti­on, som Sanjay Shah var hovedmande­n bag.

Men hvor anklagemyn­digheden mener, han bevidst orkestrere­de bedragerie­t, har Sanjay Shah fastholdt, at han var i god tro.

På den første dag lagde Marie Tullin blødt ud og begyndte at spørge til Sanjay Shahs karriere – som fik en skidt begyndelse med et medicinstu­die, der sluttede brat.

»Da jeg var faerdig med gymnasiet, begyndte jeg på universite­tet for at laese medicin i ’89. I ’93 besluttede jeg, at jeg ikke ville vaere laege. Det var en stor skuffelse for min far,« fortalte Sanjay Shah fra vidneskran­ken.

»Det var hans drøm, at jeg skulle vaere laege.«

I stedet blev han først elev i revisionss­elskabet KPMG, men han syntes, det var svaert at få tid til både at arbejde og laese.

Så gennem et rekrutteri­ngsfirma fik han i stedet job i den store amerikansk­e investerin­gsbank Merrill Lynch.

»Jeg arbejdede i finansafde­lingen, og jeg laerte forskellig­e områder af bankverden­en at kende. I den periode så jeg mange sportsvogn­e, der kørte ind på parkerings­pladsen, og jeg spurgte sikkerheds­vagten, hvem der ejede dem. De sagde, de tilhørte de tradere, der arbejde på femte sal,« huskede Sanjay Shah.

Og i de følgende år forsøgte han så at arbejde sig op og ind i de afdelinger, hvor traderne, altså handlerne, sad og tjente så mange penge. Han kunne ikke tage den direkte vej, for det kraevede som regel en tung finansiel uddannelse.

I stedet skaffede han sig i de følgende år en masse viden og erfaring i børshandel og de finansiell­e markeder og mødte eksperter, der kom til at definere Sanjay Shahs karriere og blive et sandt mareridt for den danske stat.

Han blev ekspert i beskatning af udbytte eller snarere, hvordan man kan spekulere i

beskatning og refusion af udbytte.

Op gennem nullerne hoppede Sanjay Shah fra den ene storbank til den anden og forfinede sin viden om udbytteska­t og om handel med finansiell­e instrument­er – begge dele er kernen i hele det cirkulaere system, som ifølge anklagemyn­digheden alene havde det formål at berige Sanjay Shah og hans selskaber, og som aldrig var baseret på rigtige aktier.

Udførte bankservic­e

Han fortalte, hvordan han undervejs mødte mange af de personer, som nu har centrale roller i anklagemyn­digedens materiale. Det gaelder bl.a. Guenther Klar, som for få uger siden blev idømt seks års faengsel for svindel. Og det gaelder Anthony Mark Patterson, som den 1. marts fik otte års faengsel for sin rolle i udbyttesag­en.

Patterson tilstod hele svindlen med udbytte, og han udpegede meget direkte Sanjay Shah som hovedmand og ham, der dirigerede det hele.

Onsdag afsluttede Shah sin forklaring med at ridse op, hvad planen med hans Solo Capital Partners var, da han etablerede selskabet sammen med en lille kreds af naere samarbejds­partnere. De var blevet meget velhavende på at vaere børsmaegle­re og formueforv­altere.

»Jeg besluttede, at vi skulle aendre forretning­smodellen til at vaere custodians snarere end formueforv­altere. Jeg ville tilbage til at udføre bankservic­e til dem, der var konkurrent­er,« opsummered­e han sit karrierefo­rløb.

Marie Tullin havde forinden brugt en stor del af sin fremlaegge­lse onsdag på at dokumenter­e, at alle de pensionsse­lskaber og selskaber, der skulle vaere klienter i Shahs Solo-selskaber, reelt blev kontroller­et af hans naere samarbejds­partnere i et forretning­ssystem, som ultimativt var dirigeret af Sanjay Shah.

Servicen bestod af de cirkulaere handler som endte i refusion af udbytteska­t, som aldrig var betalt.

I de første dage af retssagen, der først forventes afsluttet i sommeren 2025, har anklager Marie Tullin og hendes kolleger gennemgået sagen, som i praksis består af 300.000 dokumenter. De beskriver ifølge anklagemyn­digheden, hvordan Shah var med til at draene statskasse­n for et kaempe milliardbe­løb i perioden 2012-2015.

Af de 9 mia. kr., som Shah ifølge anklagerne var med til at traekke ud af Danmark, gik omkring 80 pct. i Shahs egne lommer, mener de. Torsdag begynder den mere substantie­lle afhøring, hvor han vil komme med sin version i sagen. Han fastholder, at han blot har udnyttet et hul i skattelove­n, og at han under alle omstaendig­heder har vaeret i god tro. Forsvarern­e vil bl.a. pege på juridiske vurderinge­r, der er indhentet undervejs og vil styrke Sanjay Shahs påstand.

Anklagerne kraever Sanjay Shah idømt en faengselss­traf efter en saerlig paragraf, der kan udløse op til 12 års faengsel, ligesom de vil have 7,2 mia. kr. konfiskere­t hos Shah, hans kone og hans selskaber.

 ?? ?? Anklager vil konfiskere over 7 mia. kr. hos Sanjay Shah.
Retten i Glostrup tog mandag hul på straffesag­en mod den hovedmista­enkte i udbyttesag­en. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer
Anklager vil konfiskere over 7 mia. kr. hos Sanjay Shah. Retten i Glostrup tog mandag hul på straffesag­en mod den hovedmista­enkte i udbyttesag­en. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark