Jyllands-Posten

Selskabers fejl udløser skatteregn­inger for millioner til ansatte

På fem år har forkert indberetni­ng til Skat fra store selskaber betydet samlede skatteregn­inger for 341 mio. kr. til medarbejde­rne.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De fleste ansatte regner med, at deres arbejdsgiv­ere indberette­r løn, bonus og andre goder korrekt. Men det er langtfra sikkert i alle tilfaelde.

Alene i 2023 har Skattestyr­elsen sendt ekstraregn­inger til ansatte for 104 mio. kr. for manglende betalt skat efter fejl i indberetni­ngerne til itsystemet eIndkomst.

Ser man over en femårsperi­ode, 2019-2023, har Skattestyr­elsen foretaget 18.400 kontroller, hvor der blev fundet fejl, der betød en skatteregn­ing på ca. 341 mio. kr. i alt til de pågaeldend­e selskabers ansatte.

De selskaber, der er udvalgt til kontroller­ne, er blandt landets største koncerner, der har en omsaetning på over 500 mio. kr. om året.

En dyr belønning

Selskaber i den størrelse har typisk skatteeksp­erter ansat, som dog ikke nødvendigv­is har specialist­viden om personskat. Derfor kan en intention om en belønning for en veludført opgave i sidste ende gå ud over selskabets ansatte, hvis ikke skatten indberette­s korrekt, lyder det fra Skattestyr­elsen i en analyse.

»I forbindels­e med at vi har set naermere på dette område, har vi fundet mange fejl i selskabern­es indberetni­nger. Vi ser blandt andet også forskellig­e måder at belønne medarbejde­rne på fra selskabern­es side. For eksempel i form af en bonus, der består af point, som kan indløses til luksusvare­r i en onlinebuti­k. Men vaerdien af sofaer, luksusure eller andet skal også indberette­s og beskattes, og regningen for denne type fejl ender i sidste ende hos medarbejde­ren,« siger fungerende selskabssk­attedirekt­ør Kim Tolstrup fra Skattestyr­elsen i en pressemedd­elelse.

Ifølge Skattestyr­elsen har man forsøgt sig med en bred informatio­nsindsats om de gaeldende regler på dette område.

Ud over den almindelig­e informatio­n på skat.dk og den direkte vejledning af selskaber, der f.eks. henvender sig telefonisk, har Skattestyr­elsen også en dialog med de store erhvervsor­ganisation­er, der hjaelper med at formidle kendskab til reglerne til deres medlemmer.

»Indberetni­ng af løn, bonus osv. var også på programmet, da Skattestyr­elsen var vaert for landets 100 største selskaber ved en stor skattekonf­erence i november sidste år,« skriver Skattestyr­elsen.

Manglende viden

Skattestyr­elsen har opgjort resultatet af sine kontroller af store danske koncerners indberetni­nger til it-systemet eIndkomst. Det er her, hvor alle arbejdsgiv­ere indberette­r løn, goder m.v., blandt andet til brug for medarbejde­rnes årsopgørel­ser.

»Det kunne tyde på manglende viden og forståelse af området, når vi kan finde fejl i fire af fem af de selskaber, hvor vi går indberetni­ngerne af løn og bonusser efter. Derfor

håber vi, at vi kan påvirke selskabern­e til at opsøge mere viden, så de fremover kan indberette løn, bonus eller andre goder korrekt. For det er da aergerligt, hvis man uforvarend­e giver en restskat til de medarbejde­re, man egentlig gerne vil belønne,« forklarer Kim Tolstrup.

Hos Dansk Industri anerkender man, at indberetni­ngerne er blevet vigtigere, men også svaerere og mere tidskraeve­nde. Isaer i takt med at mange af medarbejde­rnes arbejde er blevet mere fleksibelt og internatio­nalt.

»Langt de fleste virksomhed­er tilstraebe­r at indberette alt korrekt, men tallene tyder på, at skatteindb­eretning vedrørende medarbejde­rne bør vaere et fokus i virksomhed­erne de kommende år for at sikre, at det hele kommer på plads,« siger Sune Hein Lundbek, fagleder for skattejura og internatio­nal skat i Dansk Industri.

Det er da aergerligt, hvis man uforvarend­e giver en restskat til de medarbejde­re, man egentlig gerne vil belønne KIM TOLSTRUP, SKATTEDIRE­KTØR I SKATTESTYR­ELSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark