Jyllands-Posten

Mange arbejdsgiv­ere udbetaler milliarder uden kontrol

En vigtig skatterege­l bliver ofte ikke kontroller­et af arbejdsgiv­ere, mener revisionsh­uset BDO.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Hvert år bliver der udbetalt milliarder og atter milliarder i skattefri kørsels- og rejsegodtg­ørelse. Det er arbejdsgiv­erne, der står for udbetaling­erne, men mange af dem foretager altså ikke den fornødne kontrol med netop det.

Det skriver revisionsh­uset BDO i sit nyhedsbrev onsdag.

»Arbejdsgiv­ere mangler respekt,« starter overskrift­en på indlaegget.

Betingelse­n for, at godtgørels­e for kørsel og rejse kan udbetales skattefrit, er nemlig, at arbejdsgiv­erne først og fremmest har styr på, at detaljerne stemmer, og at man samtidig indhenter dokumentat­ion for rejsen i form af bilag. Og det glemmer mange øjensynlig­t.

»Kontrolopg­aven bliver desvaerre ofte nedpriorit­eret i praksis. Ikke så meget på grund af uvilje, men snarere på grund af mangel på tid, og fordi arbejdsgiv­eren på udbetaling­stidspunkt­et ikke har fuldt overblik over medarbejde­rnes rutiner og arbejdsopg­aver,« skriver BDO.

Det kan blive dyrt

I 2022 alene blev der udbetalt mere end 8,7 mia. kr. i skattefrie godtgørels­er, ifølge BDO. Manglen på kontrol af disse udbetaling­er kan gå hen og blive dyrt - ikke mindst for arbejdsgiv­eren.

Som udgangspun­kt vil en ekstra opkraevnin­g af skat for godtgørels­er, der ikke er tilstraekk­elig dokumentat­ion på, lande hos den enkelte lønmodtage­r.

Men ofte ender arbejdsgiv­eren med at bøde for det, forklarer BDO. Den manglende kontrol er i mange tilfaelde arbejdsgiv­ernes ansvar, og så kan den ansatte kraeve at få skatten daekket gennem et civilt søgsmål. Visse arbejdsgiv­ere tilbyder også at betale skatteopkr­aevningen frivilligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark