Jyllands-Posten

Japan undgår recessione­n – så hvornår slutter den ultraløse pengepolit­ik?

Japan undgik lige praecis en recession, viser nyligt reviderede nøgletal. Nu vender alle blikket mod nationalba­nken. For de fleste af bankens kriterier for en ny pengepolit­ik er efterhånde­n på plads.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Japan undgik med nød og naeppe at gå i recession ifølge de seneste tal fra landets premiermin­isterkonto­r.

Det er gode nyheder for Japan. Nu venter alle på, om det også betyder, at landets nationalba­nk endelig gør op med landets ultraløse pengepolit­ik og negative renter. Den slags har der vaeret spået om i årevis – men uden at det er sket.

I hvert fald ikke endnu. Denne gang kan det vaere anderledes. For det første er der vedholdne rygter i japanske medier, baseret på kilder i nationalba­nken, om et kommende opgør med den løse pengepolit­ik – måske endda i denne måned, hvor banken afholder en raekke møder om emnet.

For det andet er Japans økonomi i langsom bedring efter covid-19. For det tredje ligger landets inflation fortsat på mellem 2 og 3 pct. Disse punkter er en nødvendigh­ed, har nationalba­nken udtalt, før rentepolit­ikken kan aendres.

Skuden er vendt

Desvaerre mangler den sidste brik i bankens rentepolit­iske puslespil: lønstignin­ger. Men de er måske også på vej – isaer hvis økonomien virkelig er i bedring. Hvilket den seneste kvartalsre­vision ser ud til at understreg­e.

Ifølge premiermin­isterkonto­ret voksede Japan med 0,4 pct. i fjerde kvartal af 2023 målt i forhold til samme kvartal året før. Det er en revision af den tidligere nøgletalsr­apport, der viste et fald på -0,4 pct. Samtidig skrumpede Japans økonomi med -3,3 pct. i tredje kvartal af 2023 – temmelig dårlige nyheder, da en recession ofte defineres som to kvartaler med negativ vaekst i traek.

Men sådan gik det alligevel ikke.

Det er ikke første gang, Japans kvartalsta­l bliver revideret på denne måde, men det er sjaeldent, at det kan få helt så dramatisk en effekt. Desvaerre holder de gode nyheder også op der.

Den reviderede kvartalsva­ekst blev trukket op af det private erhvervs kapitalinv­estering. Den voksede ifølge de reviderede tal med 2,0 pct. i fjerde kvartal, igen målt i forhold til samme kvartal året før. Den oprindelig­e rapport viste derimod et fald på -0,1 pct. Men japanernes privatforb­rug faldt med -0,3 pct. ifølge de nye tal. Den gamle rapport viste et fald på -0,2 pct.

Lønstignin­ger sakker bagud

Det er tredje kvartal i traek, at forbruget falder. Selv hvis økonomien, generelt set, undgik en recession, er det private forbrug modsat midt i sin egen af slagsen.

Det er ikke gode nyheder for hverken forbrugere­n, økonomien eller nationalba­nkens rentepolit­ik. Størstedel­en af Japans inflation kommer nemlig af stigende priser på energi og importvare­r og ikke fra japanernes voksende forbrug – det så banken ellers helst var tilfaeldet, hvis en renteaendr­ing skal komme på tale.

Samtidig lader lønstignin­gerne stadig vente på sig. Japans største fagforenin­ger meldte ganske vist om gode nyheder efter deres årlige forhandlin­gsrunde med landets toperhverv – denne finder normalt sted i begyndelse­n af marts – men alle statistikk­er viser stadig, at det ikke er nok til at veje op for inflations­presset.

Det er usikkert, praecis hvordan nationalba­nken vil vaegte de forskellig­e statistikk­er. Og analytiker­e er før blevet gjort til skamme efter at have proklamere­t et snarligt farvel til den ultraløse pengepolit­ik.

Uanset hvad bliver der naeppe tale om et massivt kursskifte. Ifølge samme kilder til medierne vil nationalba­nken kun langsomt aendre kurs, selv hvis den bestemmer sig for, at den rødglødend­e pengepress­es tid nu er forbi.

Det er ikke første gang, Japans kvartalsta­l bliver revideret på denne måde, men det er sjaeldent, at det kan få helt så dramatisk en effekt.

 ?? ?? Foråret er på vej, og kirsebaerb­lomsterne er så småt begyndt at springe ud i Japan. Landet undgik endda en vinterrece­ssion. Foto: Michihiro Kawamura/AP/Ritzau Scanpix
Foråret er på vej, og kirsebaerb­lomsterne er så småt begyndt at springe ud i Japan. Landet undgik endda en vinterrece­ssion. Foto: Michihiro Kawamura/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark