Jyllands-Posten

Lejere i USA tror ikke på, at de kan blive husejere

Et flertal af amerikansk­e lejere tror ikke på, at de kan komme til at eje et hus. De bakkes op af kedelige tal.

- EMIL WEIS emil.weis@jp.dk

At bo til leje er blevet den nye normal i USA. I hvert fald, hvis man spørger lejerne selv. Over halvdelen af lejere tror ikke laengere på den amerikansk­e drøm om at eje et hus, ifølge en ny undersøgel­se. Det skriver The Guardian. I undersøgel­sen, lavet af Harris Poll Thought Leadership and Future Practice, er både huslejere og husejere blevet adspurgt om, hvordan de ser på fremtiden for at eje fast ejendom.

De er i den grad pessimisti­sk anlagt. 62 pct. af lejerne og 38 pct. af ejerne siger, at deres område er blevet så dyrt, at det naesten ikke er »levebart«.

»Når tingene føles så prismaessi­gt uoverkomme­lige, er det noget, der vil påvirke alle,« siger Libby Rodney, chefstrate­g ved Harris Poll, til The Guardian.

Hun kalder drømmen om at eje et hus mere og mere for en dagdrøm. Og lejerne er enige med hende. 81 pct. af dem er bekymret for, at husmarkede­t kun bliver vaerre i fremtiden.

Det er heller ikke uden grund, at lejerne ser så negativt på muligheden for at eje et hus. Det er kun 16 pct. af boligerne, der er til salg, som en normal husholdnin­g har råd til, viser estimater fra ejendomsma­eglervirks­omheden Redfin.

Til sammenlign­ing var det 50 pct. af boligerne til salg i 2013, som folk på median indkomst dengang ville have haft råd til.

Høj rente og priseksplo­sion

De dårlige muligheder for at skifte lejebolige­n uden med sin egen bolig skyldes blandt andet de forhøjede renter siden sommeren 2022.

Da renten ramte 7,79 pct. for et 30-års lån, faldt hussalget til et tilsvarend­e 30-årig lavpunkt ifølge National Associatio­n of Realtors.

Det er da også 78 pct. af lejerne og 68 pct. af husejerne, der er forbeholdn­e overfor at foretage nye ejendomsin­vesteringe­r i den nuvaerende økonomiske situation.

Det er dog ikke kun renten, der er skyld i det dårlige muligheder for at erhverve en bolig.

Priserne på boliger har vaeret stigene siden 2012, ifølge tal fra Harvards Joint Center for Housing Studies.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark