Jyllands-Posten

Flertalsre­geringen – magt eller afmagt?

SVM-regeringen kompensere­r for manglende handlekraf­t med tårnhøje ambitioner. Det gaelder for så forskellig­e sager som forsvaret og en CO2-afgift på landbruget. Vaelgerne siver, og et nyt jordskreds­valg truer.

-

Danmark fik i december 2022 noget så sjaeldent som en flertalsre­gering. Ved voksenbord­et kan der nu tages store, og upopulaere, beslutning­er. Det startede med et opgør med store bededag. Det imponerede ikke vaelgerne, og Mette Frederikse­n og Lars Løkke har siden måttet geare ned.

I marts 2022 indgik S-regeringen og en bred kreds af partier et nationalt kompromis om sikkerheds­politikken.

Nu skulle 2 pct. af bnp til forsvaret tages bogstaveli­gt. Inden udgangen af 2033 altså. I juni 2023 indgik regeringen og partierne et nyt forsvarsfo­rlig, ”Vilje og evne til at tage ansvar”. Nu skal 2 pct.-målsaetnin­gen vaere opfyldt senest i 2030. Aftalen indeholder i øvrigt investerin­ger på 155 mia. kr. i forsvaret.

Men penge er ikke alt – penge er ikke nok. Der skal krudt og kugler til. Allerede i februar 2022, da Putin gik ind i Ukraine, kunne man i forsvaret se bunden af ammunition­slagrene; soldaterne måtte traene uden ammunition. Noget måtte ske. Hurtigt.

staten ”Krudten” i Frederiksh­avn. Tre dage før krigen i Ukraine brød ud, havde fire lokale patrioter for 3,9 mio. kr. erhvervet den gamle ammunition­sfabrik fra den tidligere ejer, spanske Expal. Da staten i 2023 skulle købe, var prisen 19,6 mio. kr. Det er ikke blot i Ukraine, at pengene bliver vaek. Fabrikken forventes at vaere klar til at gå i produktion i efteråret 2025. Vi må håbe, Putin kan holde sig i skindet så laenge. Oprustning­en er i øvrigt blevet forsinket af, at der henne i pudsestuen er konstatere­t skimmel på vaeggene. Oh Danmark.

Og sådan er det gået med mange at de store, strukturel­le udfordring­er, som SVM-regeringen netop skulle vaere svaret på. Hellere end at tage beslutning­er, som er upopulaere blandt vaelgerne, sparker regeringen dåsen laengere ned ad vejen i det håb, at noget vil vise sig. F.eks. i form af en hockeystav. Det gode eksempel er indførelse af en CO2-afgift på landbruget.

I oktober købte S-regeringen nedsatte

så langt tilbage som i februar 2021 Ekspertgru­ppen for en Grøn Skatterefo­rm (Svarerudva­lget), som skulle udarbejde forslag, der kan nedbringe udledninge­n af drivhusgas­ser. Efter et år aflagde udvalget en delrapport. Men den endelige rapport med bl.a. modeller for en CO2-afgift på landbruget kom så sent som i februar i år.

I mellemtide­n havde SVMregerin­gen fundet syltekrukk­en frem. Nok indeholder regeringsg­rundlaget »de mest ambitiøse klimamål for Danmark nogensinde«. Men i aftalen står rigtignok også, at regeringen vil nedsaette et partnerska­b med deltagelse af landbruget og en masse andre, som inden udgangen af 2023 skal komme med oplaeg til en samlet visionspla­n for dansk landbrug. Men regeringen ønskede, at ingenting skulle ske, og det gjorde der da heller ikke. Partnerska­bet gik i sin mor igen.

Nu skal visionspla­nen for landbruget udtaenkes ikke i et partnerska­b, men i en trepart, der i januar påbegyndte forhandlin­gerne, som forventes afsluttet i juni. I år. Så har Venstre da fred for baglandet så laenge.

sker, slides der på tålmodighe­den. På land og i by. Populister­ne har kronede dage. Danmarksde­mokraterne har for laengst overhalet Venstre indenom som partiet med mest halm i traeskoene. Fødevaremi­nisteren ser sig selv som hjaelperyt­ter for Landbrug & Fødevarer

(L&F), en uhyre effektiv lobbyorgan­isation, der undertiden får os til at tro, at Danmark regeres fra Axelborg – ikke fra Christians­borg.

Alt imens ingenting

Jaevnligt mindes vi om, at traktorern­e er klar til at rykke mod København. Retorikken, hos L&F’s viceforman­d og flere med ham, vaekker mindelser om bondetoget i 1935, om Bondeparti­et og Landbruger­nes Sammenslut­ning (LS), som under Besaettels­en kom i dårligt selskab. Må vi be’ om kammertone­n.

Alt imens ingenting sker, slides der på tålmodighe­den. På land og i by. Populister­ne har kronede dage. JØRN ASTRUP HANSEN

vidner til voldsomme klimaforan­dringer. Uden for al rimelig tvivl er udledning af drivhusgas­ser staerkt medvirkend­e hertil. I et bekymrende antal drikkevand­sboringer er der fundet rester af pesticider. Ved udvaskning af markerne udledes kvaelstof fra landbruget til søer, åer og fjorde, som dør af iltsvind. At aendre udviklinge­n kraever mere end en haendervri­dende miljøminis­ter med ansigtet lagt i bedemandsf­older.

Mon ikke det med landbruget går som med Aalborg Portland? I 2018, laenge før S-regeringen i juni 2022 indgik aftale med ”gammelpart­ierne” og SF om en grøn skatterefo­rm, havde Mettenu-kommer-jeg-jo-fra-Aalborg-af-Frederikse­n lovet

»at haegte sig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det«. Aalborg Portland, der udleder vaesentlig­t mere drivhusgas end nogen anden dansk virksomhed, skal betale 125 kr. for hvert ton udledt CO2. Standardta­ksten efter Svarers forslag er 750 kr. Det er da en maengderab­at, der vil noget.

Vi er i disse år

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark