Jyllands-Posten

Her er bussen en sjaelden gaest. Så nu vil landsby have flere blaffere

De er de første i Aarhus, der får stoppested­erne.

- ANDERS MICHAELSEN anders.michaelsen@dinavis.dk

Der kan gå en og nogle gange to timer, før bussen kører forbi, hvis man bor i og omkring landsbyen Ormslev i det sydvestlig Aarhus.

Men den potentielt lange ventetid og de få afgange håber man nu at kunne gøre noget ved: nemlig med en anden type stoppested­er end dem, man i forvejen kender fra Midttrafik.

»Idéen kom på et borgermøde, hvor en af borgerne herude syntes, at når vi nu havde så dårlige busforbind­elser, ville det så ikke vaere muligt at få et blaffersto­ppested?« fortaeller Jakob Schrøder, der er kasserer i Ormslev og Omegns Borgerfore­ning.

Og det kunne det, viste det sig. For med hjaelp fra kommunens oplandspul­je, som man har fået rundt regnet 50.000 kroner fra, kunne man i går indvie to nye blaffersto­ppesteder som de første i Aarhus Kommune. Og hvad er så det?

Inviterer til samkørsel

Jo, faktisk er det ikke helt en Ormslev-opfindelse, for konceptet har eksisteret andre steder i nogle år – det vidste man dog bare ikke på føromtalte borgermøde i Ormslev, hvor idéen var oppe at vende.

Nabokommun­en Skanderbor­g var faktisk den første i Jylland til at tage blaffersto­ppestedern­e til sig – og her har man haft skiltene siden 2019. Og det er sådan cirka det, et blaffersto­ppested består af.

Et skilt, hvor der står ”blaffersto­ppested”.

Men kan man ikke stadig bare blaffe uden et vejskilt? Jo, det kan man godt ifølge firmaet Blaffernat­ionen, som har hjulpet flere kommuner herunder Skanderbor­g med at udrulle blaffer-løsninger. Men ifølge firmaet så inviterer vejskilten­e i endnu højere grad til at få lokal samkørsel op at køre:

»Mange af Blaffernat­ionens partnere og blafferne siger, at de officielle blaffersto­ppesteder (vejtavlen, red.) legitimere­r den spontane samkørsels­praksis og gør den mere spiselig,« skriver Carsten Theede, manden bag Blaffernat­ionen, i en mail til avisen.

»Men samtidig er vejtavlen desvaerre ikke altid nok til at få folk til at stille bilen og stikke tomlen ud i stedet. Det kraever en vedvarende og også kreativ indsats at saette rammerne for at få folk til at prøve blafferiet og skabe lokale faellesska­ber omkring en mere klimavenli­g mobilitet,« skriver han.

Håber på faerre biler

Derfor snakkede man i forbindels­e med indvielsen 12. marts også om forskellig­e samkørsels-apps, så blaffersto­ppestedern­e ikke kommer til at stå alene.

Ultimativt håber man, at flere begynder at køre med hinanden:

»Jeg føler mig ikke isoleret på nogen måde herude, men når man kommer op i alderen og ikke kører bil selv, så kan man da godt begynde at føle sig isoleret i en by, hvor der ikke rigtig er noget kollektiv trafik,« siger Jakob Schrøder.

»Og det er en utopi at tro, at vi bare kan køre med hinanden hele tiden. Men jeg håber, at vi kan have faerre biler herude, og vi oftere kan sidde to eller flere i bilen, og jeg håber, man måske også kan nøjes med at have én bil, for i dag er mange jo nødt til at have to biler, hvis du både skal køre på arbejde og børnene i skole og til spejder,« siger han.

Tre skilte er sat op i Ormslev langs Ormslevsve­j. To af skiltene lige over for hinanden i den ene ende af landsbyen ved det lokale borgerhus og et skilt i den anden ende. Der er dog mulighed for at flytte skiltene, hvis man finder ud af, at de kunne stå et bedre sted.

Og så er det i det hele taget også et forsøg på at finde ud af, om folk vil bruge stoppested­erne:

»Vi er de første i Aarhus

Kommune, der får de her blaffersto­ppesteder. Og det er jo en del af forsøget at finde ud af, om det virker. Men jeg kan da fint forestille mig, at jeg kører igennem byen på vej for at handle, og så står der en, og så tager jeg dem med til et af de naermeste busstoppes­teder, hvis det ellers passer med den vej, jeg skal,« siger Jakob Schrøder.

Foruden de tre stoppested­er i Ormslev kommer der også et enkelt på hjørnet af Ny Munkegade og Fynsgade i Aarhus C.

 ?? ??
 ?? ?? Tirsdag eftermidda­g blev Susanne Christense­ns forslag om officielle blaffersto­ppesteder indviet i Ormslev. Susanne Christense­n stillede sit forslag på et borgermøde afholdt med borgmester Jacob Bundsgaard og hans afdeling fra Aarhus Kommune for godt et år siden. Og nu står der tre blaffersto­ppesteder i Ormslev by samt et inde i Aarhus. Foto: Helle Arensbak
Tirsdag eftermidda­g blev Susanne Christense­ns forslag om officielle blaffersto­ppesteder indviet i Ormslev. Susanne Christense­n stillede sit forslag på et borgermøde afholdt med borgmester Jacob Bundsgaard og hans afdeling fra Aarhus Kommune for godt et år siden. Og nu står der tre blaffersto­ppesteder i Ormslev by samt et inde i Aarhus. Foto: Helle Arensbak
 ?? ??
 ?? ?? Det er et skilt som det her, der kommer op i Ormslev, og skiltet er godkendt af Vejdirekto­ratet og Politiet. På billedet Carsten Theede, der har blaffet i alle afkroge af landet siden 2004. I 2014 startede han Blaffernat­ionen og siden 2017 har han arbejdet profession­elt med rejseog transportr­elaterede projekter. Pressefoto
Det er et skilt som det her, der kommer op i Ormslev, og skiltet er godkendt af Vejdirekto­ratet og Politiet. På billedet Carsten Theede, der har blaffet i alle afkroge af landet siden 2004. I 2014 startede han Blaffernat­ionen og siden 2017 har han arbejdet profession­elt med rejseog transportr­elaterede projekter. Pressefoto
 ?? ?? Håbet med blaffer-stoppested­et er blandt andet, at flere vil vaelge at køre sammen, og der dermed kommer faerre biler på vejene. Foto: Helle Arensbak
Håbet med blaffer-stoppested­et er blandt andet, at flere vil vaelge at køre sammen, og der dermed kommer faerre biler på vejene. Foto: Helle Arensbak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark