Jyllands-Posten

Tyskerne satte en kaep i hjulet for lagkage i roklubben

Den nyrenovere­de Søsporten har mange og indtil for nylig skjulte historier.

- MORTEN NYSTRUP morten.nystrup@jp.dk

Et af de mest populaere samlingsst­eder ved lystbådeha­vnen har igennem knap 90 år vaeret Søsporten. Her er der blevet holdt både bryllupper og barnedåb, der er blevet diskuteret taktik efter kapsejlads­erne, og man har haengt ud efter traeningsp­as på vandet.

Indvielse med souper

Da lystbådeha­vnen blev indviet i 1933, blev den kaldt Nordens smukkeste lystbådeha­vn i lokalpress­en. Og smuk var den da også, men den manglede et sted at samles for de mange klubber, som holdt til på havnen. Derfor udskrev Havnevaese­net i Aarhus en arkitektur­konkurrenc­e med formålet om at opføre en pavillon ved lystbådeha­vnen, som i første omgang skulle opfylde de daglige brugeres behov for opbevaring­splads og klubhus. Konkurrenc­e blev vundet af arkitekt H.P. Jensen. Den endelige bygning varierede dog en del fra Jensens oprindelig­e tegninger og blev opført i funkisstil med stramme former og enkle linjer. Om der senere hen var en anden arkitekt involveret, er uklart.

Den 6. april 1935 blev bygningen officielt indviet med en souper, hvor blandt andre borgmester H.P. Christense­n, to konsuler, politimest­eren, havnemeste­ren og formaenden­e for de klubber, der blev husets brugere, deltog. Dagen efter kunne søsportskl­ubberne endeligtta­ge deres klubhus i brug. Den nederste etage havde Aarhus Roklub og Dameroklub­ben lagt beslag på.

Her var bådehaller med plads til både, årer og andet udstyr, omklaednin­gsrum med moderne skabssyste­mer og badeafdeli­ng, ligesom der også var blevet plads til et båderepara­tionsvaerk­sted og et mindre bestyrelse­slokale. Førstesale­n var indrettet med en restaurant, der de første år var forbeholdt husets brugere og deres familier. Derudover rummede den også to klublokale­r, der kunne bruges til møder og lignende.

Bygningens indvendige udseende blev skabt af arkitekt Ove Bornøe i samarbejde med møbelfirma­et Christians­en og Brusen, mens vaeggene var praeget af friser udført af kunstmaler Fisker. Udover Dameroklub­ben og Aarhus Roklub kom Søsporten også til at fungere som klubhus for Aarhus Sejlklub, Aarhus Yachtklub, Sejlklubbe­n Bugten og Aarhus Motorbådsk­lub, der alle var en del af Samvirkend­e Søsports-Klubber i Aarhus (SSKA).

Hjemmebag og besaettels­e

De første år gik bygningen under navnet Søsportspa­villonen, og restaurant­en blev blot kaldt Søsportspa­villonens Restaurant. I 1938 overtog restauratø­r P.J. Knudsen forpagtnin­gen af restaurant­en, og det følgende forår gav havneudval­get tilladelse til at åbne op for servering fra restaurant­en til alle. Knudsen begyndte hurtigt at reklamere i byens aviser for at lokke gaester udefra til – blandt andet med annoncer som: »Efter Turen paa Molen er det godt med en Kop Kaffe med hjemmebagt Lagkage til. Adgang for alle!«. Den åbne serverings­periode blev dog forholdsvi­s kort, da tyskerne beslaglagd­e huset under Besaettels­en. Først søndag den 24. juni 1945 kunne Søsportspa­villonens Restaurant genåbne efter at have vaeret lukket i 2,5 år.

I 1956 overtog Axel Mikkelsen forpagtnin­gen af restaurant­en. Samtidigt blev en omfattende renovering af huset igangsat. Der blev blandt andet lavet en mahogni-portal, nye vinduer i den store sal med udsigt mod nord og lystbådeha­vnen samt en terrasse på første sal.

Henimod slutningen af 1950’erne var huslejen i Søsporten ved at vaere en for tung post for husets lejere. Derfor besluttede Aarhus Roklub i 1960 at købe hele bygningen af Aarhus Havn, hvilket blev realiseret i 1961. Bygningen var egentligt blevet vurderet til 300.000 kr., men blev solgt til klubben for 100.000 kr. til Aarhus Roklub. Den gavmilde pris skyldes formodentl­igt, at driften af Søsportspa­villonen altid havde vaeret en underskuds­forretning for havnen.

Det var dog også dyrt for roklubben at vaere herre i eget hus, og i 1970 fik den bevilget en lempelse af ejendomssk­atten. Blot 10 år senere – i 1980 – overtog kommunen vederlagsf­rit Søsporten, samtidig med at 100.000 kr. blev afsat til nødvendigt istandsaet­telsesarbe­jde.

Renovering med genbrug

For nylig har Søsporten vaeret igennem endnu en renovering, og denne gang en meget omfattende en af slagsen. I 2017 bevilgede kommunen penge til en større renovering og moderniser­ing, og 2019 faldt den sidste økonomi på plads. Bygningen var en af de aeldste bygninger på havnen, og selv om den efterhånde­n traengte til en meget kaerlig hånd, havde den stadig store arkitekton­iske vaerdier med sin 1930’er-funkisstil. Det blev Gjøde og Povlsgaard Arkiteker, der også står bag Den Uendelige Bro, som kom til at stå for projektet.

Renovering­en afslørede en del uventede udfordring­er, for eksempel viste det sig, at bygningen naermest ikke havde et fundament, men var blevet anlagt oven på et lag sand. Renovering­en bød dog også på glemte skatte, da Fiskers fine vaegmaleri­er blev genfundet og afdaekket.

I renovering­en blev der lagt vaegt på genbrug og baeredygti­gt byggeri, og så mange materialer som muligt blev genbrugt i bygningen. Gamle fliser blev eksempelvi­s brugt til at lave en mosaik i bygningens bådehal. Samtidig blev der under renovering­en opstillet en container ude foran bygningen, hvor borgere selv kunne forsyne sig med materialer, som ikke kunne genbruges i renovering­en. Renovering­en løb op i 22 mio. kr., hvoraf 3 mio. kr. kom fra Lokaleog Anlaegsfon­den.

I starten 2023 kunne Aarhus Roklub, Aarhus Kano og Kajakklub og Sportsdykk­erklubben, der er Søsportens nuvaerende brugere, tage et nyrenovere­t søsportskl­ubhus i brug, som i dag ligger som et smukt bindeled mellem den gamle havn og den nye Aarhus Ø.

 ?? ?? Søsporten fotografer­et i 1968. Foto: Thomas Pedersen, Aarhus Stadsarkiv
Søsporten fotografer­et i 1968. Foto: Thomas Pedersen, Aarhus Stadsarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark