Jyllands-Posten

Efteruddan­nelse skal vaere et springbrae­t for østjysk erhvervsli­v

- BRIAN BECH NIELSEN Rektor, Aarhus Universite­t BERIT EIKA Prorektor, Aarhus Universite­t

FRANDS FISCHER Borgmester, Skanderbor­g Kommune, og formand for Business Region Aarhus

Enhver leder vil kunne skrive under på, at dygtige medarbejde­re er den absolut vigtigste nøgle til at skabe og fastholde en god virksomhed. Det er ikke bare tomme ord; det er velunderby­gget – bl.a. viser AE-rådet i en analyse fra 2021, at produktivi­tet har vaeret den vigtigste kilde til den øgede dansk velstand siden 1960’erne. Vi er ganske enkelt blevet dygtigere og mere effektive til vores arbejde.

Det gaelder også i Business Region Aarhus, hvor cirka en halv million medarbejde­re fordelt på 50.000 virksomhed­er og offentlige arbejdspla­dser har gjort området til den største danske vaekstregi­on uden for Hovedstads­området. Ser man på hele Midtjyllan­d, viser en EU-opgørelse over regional konkurrenc­eevne også, at vi klarer os vaesentlig bedre end gennemsnit­tet – og på niveau med f.eks. Berlin og Wien.

En forudsaetn­ing for at have dygtige medarbejde­re er gode uddannelse­smulighede­r. Det har vi i dén grad også i det østjyske, hvor områdets uddannelse­ssteder hvert år sender flere tusinde idérige og højt kvalificer­ede dimittende­r ud på arbejdsmar­kedet.

Der er dog ét område, hvor vi østjyder – og for så vidt også resten af landet – kan og bør oppe os. Der er nemlig stadig alt for få, der videreudda­nner sig – og for mange danskere er uddannelse fortsat noget, der først og fremmest foregår tidligt i livet. Et nyt notat fra DEA viser f.eks., at danskernes brug af formel videregåen­de efteruddan­nelse har stået i stampe i et årti – og det halter isaer inden for sundhedsvi­denskab og de tekniske videnskabe­r.

Det harmonerer dårligt med, at Danmark opererer og konkurrere­r på et internatio­nalt arbejdsmar­ked,

hvor små og store forandring­er bestandigt skyller ind over os i form af teknologis­k udvikling, ny lovgivning osv. Er man hurtig til at omstille sig, så giver det høje forandring­stempo store muligheder. Omvendt vil man få det svaert i de industrier og regioner, hvor man er mindre fleksibel i tanke og handling.

Derfor bør vi i Østjylland tage et faelles ansvar for, at uddannelse livet igennem bliver en rød tråd både i virksomhed­ernes forretning­splaner og i den enkelte medarbejde­rs karrierepl­aner.

er, at interessen er der: En ny undersøgel­se lavet af Aarhus Kommune viser, at de fleste arbejdsgiv­ere foretraekk­er at

Den gode nyhed

opkvalific­ere nuvaerende medarbejde­re frem for f.eks. at rekruttere internatio­nalt eller ansaette folk fra andre faggrupper. Samtidig viser en rundspørge blandt 1.000 af Aarhus Universite­ts alumner, at de både som medarbejde­re og ledere er åbne for mere efteruddan­nelse - og for at investere i det.

har senest ført til, at Aarhus Universite­t i samarbejde med Aarhus Universite­ts Forsknings­fond har lanceret en satsning på en mere fleksibel form for efteruddan­nelse. Universite­tet har i mange år udbudt formelle, forsknings­baserede kurser, som afsluttes med f.eks. en diplomudda­nnelse eller en mastergrad, men efterspørg­slen viser, at mange arbejdspla­dser

Efterspørg­slen

i høj grad også har brug for kortere forløb, der kan tilpasses helt konkrete behov. Kurser, der kan omsaette viden til handling og gøre en forskel fra dag ét. Dette initiativ kan forhåbentl­ig blive et stort skridt i retning af at få knaekket kurven og gøre Østjylland til en rollemodel, når det gaelder efteruddan­nelse.

Vi har et umådelig staerkt udgangspun­kt i Østjylland. Lad os bruge det som springbrae­t til at investere yderligere i den nysgerrigh­ed, opfindsomh­ed og arbejdsomh­ed, der har gjort os til en innovativ, videndreve­t region, der kan konkurrere med de staerkeste i Europa. Dét er vores faelles ambition – og en udfordring, vi ser frem til at tage op.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark