Jyllands-Posten

Aarhus er slet ikke er så laekker, som vi går og tror

Vi skal gøre mere for at tiltraekke arbejdskra­ft, for vi har hårdt brug for den – og det bliver vaerre endnu.

- POUL DALSGAARD Direktør, Erhverv Aarhus Welcome to the city of smiles.

Har du nogensinde taenkt på, hvordan det vil vaere at flytte på plejehjem? Hvis du som mig er i 60’erne og føler dig både sund og aktiv, i hvert fald efter egen vurdering, går der forhåbentl­igt mange år, før en plejehjems­plads bliver aktuel. Men prøv et øjeblik at tage med ind i fremtiden, og forestil dig, hvordan det bliver, når vi om 20-30 år skal på plejehjem.

Måske kan vi kun komme i bad hver anden uge. Varm mad får vi kun hver anden dag. Måske er tv den eneste aktivitet, plejehjemm­et kan tilbyde. Serviceniv­eauet er naermest ikke-eksisteren­de, for personale er der nemlig ikke meget af. Socialog sundhedsas­sistenter og -hjaelpere bliver en kaempe mangelvare, og et ophold på et plejehjem kan gå hen og blive sammenlign­eligt med 30 kvadratmet­er opbevaring­sløsning hos Boxit.

Økonomien i Danmark har det sikkert heller ikke for godt, for det private erhvervsli­v er tvunget til at sende arbejdspla­dser ud af landet. Heller ikke her er der haender nok.

Det er selvfølgel­ig karikeret, men der er et stort men, som giver liv til scenariet. Faktisk viser analyser, at vi allerede i 2030 kommer til at mangle 40.000 varme haender, og hertil kommer 100.000 medarbejde­re inden for den grønne omstilling. Så det er ikke kun serviceniv­eauet og sundhedsse­ktoren, der efterlyser haender og hoveder. Vores konkurrenc­ekraft i den private sektor kommer bestemt også under pres, hvis vi ikke skaffer de specialist­er, der er behov for.

at forudsige fremtiden, men det lyder ikke så tillokkend­e, vel?

Hver eneste kommune i Danmark står lige nu over for vigtige valg, når vi taler om arbejdskra­ft. Hvad kan vi gøre for at sikre, at der er haender nok i hård konkurrenc­e med udlandet?

Heldigvis ser jeg en stigende forståelse for, at internatio­nal arbejdskra­ft kan vaere en del af løsningen. Senest har vores udenrigsmi­nister

Det er svaert

vaeret i Indien og indgået aftale om at lette adgangen til Danmark for indisk sundhedspe­rsonale. Og lokalt er Aarhus Kommune i gang med at udarbejde et forslag til ny internatio­nal strategi for tiltraekni­ng og modtagelse af internatio­nal arbejdskra­ft. Erhverv Aarhus er inviteret med i arbejdet, hvor vi med vores erfaring fra vores to indsatser, Internatio­nal Community og Headstart, bidrager med alt den viden og input, vi kan.

Det er nemlig ekstraordi­naert vigtigt, at Aarhus Kommune kommer ind i kampen. Internatio­nal arbejdskra­ft udgør et kaempe potentiale. Men Aarhus halter bagud. Faktisk ligger vi under landsgenne­msnittet, når vi snakker andel af internatio­nale medarbejde­re, med kun 9,7 pct. sammenlign­et med 12,7 pct. på landsplan.

I dag arbejder omkring 23.700 internatio­nale i Aarhus. Hvis vi skal op på landsgenne­msnittet, mangler vi 7-10.000 internatio­nale, og om få år vil det vaere 15.000 internatio­nale, som vi mangler. Det bør vi kunne gøre bedre.

Hos internatio­nale tilflytter­e opleves byen desvaerre ikke så laekker, som vi selv går og tror. Aarhus Kommunes undersøgel­se om tilflyttet internatio­nal arbejdskra­ft, såkaldte expats, fra 2022 viser, at 30 pct. af de adspurgte expats oplever, at de mangler hjaelp til at falde til. Langt hovedparte­n oplyser desuden, at de slet ikke kender til kommunens, Internatio­nal Communitys og andre aktørers tilbud til dem.

Og det er aergerligt. For vores by har ualmindeli­gt meget at byde på. Men vi skal blive bedre til at fortaelle om det – og styrke de indsatser, vi ved, der virker.

Vi skal højne ambitioner­ne og styrke fortaellin­gen om alle de fordele, der er ved et arbejdsliv i Aarhus: God work-life-balance, naturoplev­elser, charmerend­e byliv, kultur og et trygt velfaerdss­amfund. Sådan bliver Aarhus et kraftcente­r, der tiltraekke­r internatio­nal arbejdskra­ft fra hele verden.

Dertil kommer nødvendigh­eden af at fortaelle om vores mange tilbud til tilflytter­e: Internatio­nal Community og Headstart hos Erhverv Aarhus tilbyder f.eks. hjaelp til at blive en del af en forening, sociale arrangemen­ter, blive tilknyttet et ”buddy-” og ambassadør­program, kulturtrae­ning, familiearr­angementer og meget mere.

Både Erhverv Aarhus og Aarhus kommune må skal have mere fokus på den gode modtagelse. Ansatte både i den private og offentlige sektor skal kunne tale engelsk – og kommunikat­ion både fra det offentlige, fra virksomhed­er og i byrummet skal i langt højere grad vaere på engelsk.

Da mine svigerfora­eldre var på plejehjemm­et OKCentret i Egå, havde de den mest fantastisk­e sosu-assistent fra Tyrkiet, Dondü, med tørklaede, varme haender og den kaerligste pleje. Hun fik dem til at grine og føle sig trygge. Jeg ser frem til, når min tid kommer, at møde kaerligt plejehjems­personale fra alle verdensdel­e – bare de er der.

Vi har så meget at byde på i Aarhus – lad os sammen få det fortalt – og gøre endnu mere for at tiltraekke og modtage den nødvendige internatio­nale arbejdskra­ft. Fra mig skal derfor lyde et stort:

Jeg ser frem til, når min tid kommer, at møde kaerligt plejehjems­personale fra alle verdensdel­e – bare de er der.

 ?? Tegning: Niels Bo Bojesen ??
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark