Jyllands-Posten

I 2023 blev der indsamlet 741 ton skrald langs danske veje

Ifølge en undersøgel­se fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er vejnettet det sted, hvor danskerne oplever allermest henkastet affald. Udviklinge­n gennem 10 år overrasker en ekspert.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Måske har du selv set nogen gøre det i trafikken: Vinduet bliver rullet ned, og ud af bilen ryger et cigaretsko­d eller en tom dåse.

I en undersøgel­se, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har lavet i samarbejde med Epinion, svarer 56 pct. af de adspurgte danskere, at de oplever de største maengder henkastet affald langs vejene.

Samtidig fremhaever foreningen, at Vejdirekto­ratet i 2022 fjernede 807 ton affald fra de danske veje. Men er vi egentlig blevet bedre til at holde vejsiden ren?

Vejdirekto­ratet forklarer, at maengden af affald langs statsvejen­e ikke har aendret sig saerligt de seneste 10 år.

»Når man kigger på de seneste 10 år, så har vi indsamlet og opsamlet stort set den samme maengde hvert år. Udsving i tallene skyldes sandsynlig­vis, at vores entreprenø­rer opgør maengden af skrald på forskellig vis,« siger entreprise­leder hos Vejdirekto­ratet Charles Lykke Hansen.

Seniorfors­ker på Institut for Miljøviden­skab på Aarhus Universite­t Anders Branth Pedersen er overrasket over, at tallet ikke er faldet i løbet af de seneste 10 år.

»I forbindels­e med udrulninge­n af affaldssor­tering i Danmark og den stadigt større miljøbevid­sthed, så virker det overrasken­de, at Vejdirekto­ratet har samlet stort set den samme maengde skrald ind hvert år de seneste 10 år. Det er selvfølgel­ig svaert at vurdere, om deres indsamling betyder, at danskerne smider den samme maengde langs de danske veje, da det også afhaenger af, om Vejdirekto­ratet har aendret arbejdstid brugt på indsamling. Det tyder dog på, at der fortsat ligger meget affald langs de danske veje,« siger han.

Svaert at håndhaeve

Anders Branth Pedersen forklarer samtidig, at der er en masse ting, man kan gøre for at få danskerne til at smide mindre affald langs det danske vejnet. For eksempel peger han på, at man kan straffe med bøder, som man gør nu, men det kan vaere svaert at håndhaeve for politiet.

Seniorfors­keren peger også på, at man kan forsøge at motivere med økonomiske gevinster. Det har man for eksempel set i Aarhus Kommune, hvor der for nylig er indført pant på to-go kopper. Anders Branth Pedersen peger også på begrebet »nudging«, som i denne sammenhaen­g daekker over, at man for eksempel forsøger at lokke folk hen til skraldespa­nde ved at male fodtrin hen imod dem.

En sidste og vigtig ting, som Vejdirekto­ratet allerede har benyttet sig af, er kampagner, der skal få folk til at aendre adfaerd. Blandt andet har Vejdirekto­ratet haft en kampagne under navnet »Tak for ingenting... i vejkanten«.

Selvom Vejdirekto­ratet har samlet nogenlunde den samme maengde skrald op de seneste 10 år, så holder seniorfors­ker Anders Branth Pedersen fast i, at informatio­nskampagne­r har en effekt.

»Kampagner er et af de vaerktøjer, man har til at få folk til at aendre adfaerd, men det er meget vanskeligt at vurdere effekten af informatio­nskampagne­r direkte,« forklarer han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark