Jyllands-Posten

Partier er kritiske over for indkøb af våbensyste­m fra Israel

Skal vi købe raketter fra et land, der ligger i krig i øjeblikket? Spørgsmåle­t splitter dem, der ellers er enige om at stå sammen om oprustning­en af det danske forsvar. Minister er klar til at købe våben fra Israel.

- NIKOLAJ RYTGAARD MARTIN KAAE nikolaj.rytgaard@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Israel har tydeligvis brug for våbnene selv. Derfor får vi ikke de leveringer, som vi faktisk har bestilt. PIA OLSEN DYHR (SF), PARTIFORMA­ND

I sådan en situation skal man vaere meget påpasselig med at komme til at saelge og købe våben, som på nogen måde kan ses som at påvirke konflikten dernede. CHRISTIAN FRIIS BACH (R), FORSVARSOR­DFØRER

Derfor ser vi først og fremmest på, om det overhovede­t kan lade sig gøre at skaffe de nyanskaffe­lser, der er brug for. MAI MERCADO (K), FORSVARSOR­DFØRER

En krig, der udspiller mere end 3.000 kilometer herfra, vikles nu ind i en stor beslutning, der skal traeffes i dansk politik.

Regeringen vil gerne købe et jordbasere­t luftforsva­r, dvs. raketter, der kan beskytte Danmark mod angreb ovenfra og nedskyde fremmede fly, droner eller missiler. Den laegger op til at bruge 19 mia. kr. over de naeste 10 år.

»Vi vil ikke laengere som land ligge i lae af andre,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) onsdag på et pressemøde om, at Danmark skal opruste hurtigere end planlagt. I det lys er luftforsva­ret »helt afgørende«, tilføjede hun.

Et snigende politisk spørgsmål er imidlertid, hvilket luftforsva­r Danmark skal anskaffe, og hvem vi skal købe det af. Det er her, at den verserende krig mellem Israel og Hamas i Gaza-striben rammer ind i dansk forsvarspo­litik.

»Jeg er meget kritisk over for indkøb fra Israel,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten:

»Det giver sig selv pga. den krig, vi ser nu mod Gaza.«

På SF’s landsmøde i weekenden fastslog Pia Olsen

Dyhr, at Israel udøver en »alt, alt for brutal reaktion« i Gaza, hvor »det forståelig­e og begrundede ønske om at nedkaempe Hamas helt åbenlyst er gået alt for vidt og har ramt civile og uskyldige i flaeng.«

30.000 mod 1.200 draebte

FN’s generalsek­retaer, António Guterres, begraed for nylig, at over 30.000 mennesker ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r er draebt under krigen, som Israel ivaerksatt­e som et modsvar på terrorangr­ebet den 7. oktober, hvor ca. 1.200 personer blev draebt.

Krigen i Gaza er imidlertid ikke den eneste grund til, at SF er imod at købe israelske våben. Pia Olsen Dyhr haefter sig ved, at de kanoner og raketkaste­re, som Danmark allerede har købt fra den israelske våbenprodu­cent Elbit, er forsinkede.

»Israel har tydeligvis brug for våbnene selv. Derfor får vi ikke de leveringer, som vi faktisk har bestilt. Derfor tror jeg, at det vil vaere langt klogere, både forsynings­maessigt og sikkerheds­maessigt, at kigge til Europa og øge den europaeisk­e militaere kapacitet her, så vi faktisk selv kan levere,« siger hun.

SF-formanden foreslår at »kigge til norske og amerikansk­e systemer i stedet for«.

Betyder det, at SF ikke vil vaere med til at købe israelske våben?

»Jeg er i hvert fald meget kritisk over for det.«

Domstole undersøger

Også De Radikale er »meget, meget kritiske« over for at købe israelsk udstyr, siger forsvarsor­dfører Christian Friis Bach (R).

Han begrunder det med, at FN’s øverste domstol, Den Internatio­nale Domstol (ICJ), er gået videre med en sag,

hvor Sydafrika har anklaget staten Israel for at begå folkedrab. Og at Den Internatio­nale Staffedoms­tol (ICC), som kan retsforføl­ge individer, vil indlede en efterforsk­ning af mulige krigsforbr­ydelser begået i palaestine­nsiske områder. Anklager, som Israel afviser.

»Der er nu en krig i IsraelGaza, som internatio­nale domstole er i gang med at undersøge. I sådan en situation skal man vaere meget påpasselig med at komme til at saelge og købe våben, som på nogen måde kan ses som at påvirke konflikten dernede,« siger Christian Friis Bach.

Hvordan ville det kunne påvirke konflikten dernede, at Danmark køber israelske våben?

»Man kunne forestille sig, at der er dele, der bliver produceret i bosaettels­er, eller at der kan vaere effekter ift. Elbits rolle i selve konflikten. Jeg siger bare, at man skal vaere ekstremt klar på, at man ikke kommer til at påvirke en meget alvorlig konflikt, hvor der er meget staerke indikation­er på, at der sker overtraede­lser af folkerette­n. Det er vi nødt til at tage bestik af.«

Hvis de israelske systemer er hurtigst og billigst, vil I så alligevel købe andetsteds?

»Det må afhaenge af en meget grundig markedsund­ersøgelse, som vi vil insistere på. Den skal afdaekke alle leverandør­er, priser, teknik, tilgaengel­ighed, leveringst­ider og specifikat­ioner, sådan så vi kun tyr til indkøb fra Israel, hvis der ikke er nogen alternativ­er overhovede­t, der kan tilvejebri­nges til det danske forsvar.«

Et saerligt forlig

SF og De Radikale er en del af forsvarsfo­rliget, en vidtraekke­nde politisk aftale, der styrer, hvordan forsvaret skal opruste i de kommende år.

Normalt er det sådan i et politisk forlig på Christians­borg, at alle partier skal vaere enige, før en beslutning kan gennemføre­s. Men ikke i dette tilfaelde.

Forsvarsfo­rliget er underskrev­et af 10 partier - alle undtagen Enhedslist­en og Alternativ­et - og for at lave nye aftaler om indkøb af våben, kraever det ”kun”, at et flertal af partier og mandater siger ja. SF og De Radikale har altså ikke den saedvanlig­e vetoret, der kan bruges til at blokere for beslutning­er. De kan højest protestere og stå uden for en ny aftale, hvis de øvrige partier ønsker at købe israelsk.

De Konservati­ves forsvarsor­dfører, Mai Mercado, konstatere­r, at »det ikke er en stor bekymring for os at købe våben i Israel«.

»Om kort tid risikerer Europa at vaere presset ift. at få nyanskaffe­lser. Både fordi der er krig i Ukraine, og fordi mange lande omkring os opruster. Derfor ser vi først og fremmest på, om det overhovede­t kan lade sig gøre at skaffe de nyanskaffe­lser, der er brug for. Det er vores største bekymring,« siger hun.

Liberal Alliance er på samme linje.

»Pris og leveringst­id er det afgørende for os. Vi vil ikke afvise indkøb af israelsk producered­e våben. Jeg kan ikke se den store risiko for, at det skulle påvirke konflikten,« siger forsvarsor­dfører Carsten Bach (LA).

Billigst og hurtigst

Det er uvist, hvilke våbenprodu­center der kan levere et luftforsva­r til Danmark bedst, billigst og hurtigst. Det afhaenger i høj grad af forhandlin­ger med de enkelte leverandør­er og lande og skal afdaekkes i en ventet undersøgel­se af markedet.

Ifølge flere kilder er forventnin­gen, at Israel vil kunne byde ind med den laveste pris og hurtigste levering.

Alternativ­erne, som der tales om, kommer fra USA, som råder over det såkaldte Patriot-system, og Norge, som står bag Nasams-systemet. Men begge siges altså at vaere både dyrere og laengere undervejs.

Mere konkret rettes øjnene mod det israelske våbensyste­m kaldet David’s Sling (oversat: Davids slynge, navngivet efter den gammeltest­amentlige historie om David og Goliat).

Det har den fordel, som en kilde bemaerker, at det er »combat proven«, altså testet i rigtig kamp. David’s Sling bruges af Israel i den aktuelle konflikt med Hamas, skriver firmaet bag. Dertil kommer, at Finland som nyligt medlem af Nato for få måneder siden underskrev en aftale om at købe den israelske slynge til at forsvare sit luftrum.

Kan ikke doneres

Et argument imod at købe israelske våben - udover argumenter­ne fra SF og De Radikale - lyder, at de ikke kan doneres til Ukraine, hvis det måtte blive nødvendigt, fordi Israel ikke tillader at eksportere sine våben videre til andre lande.

Sporene skraemmer desuden fra den såkaldte Elbitsag, hvor Folketinge­t fik få timer til at godkende et køb af israelske kanoner som erstatning for hele det artilleri, som Danmark har doneret til Ukraine. Sidenhen viste det sig, at markedet ikke var undersøgt ordentligt, og at Folketinge­t fik forkerte informatio­ner undervejs. Forsvarsmi­nisteriets departemen­tschef blev fyret på den konto. Senest er det kommet frem i Altinget, at kanonerne fra den israelske våbenprodu­cent Elbit leveres senere end lovet.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) udtaler i en mail til Jyllands-Posten, at »jeg er positivt indstillet over for at købe og anskaffe materiel i alle lande, inklusiv Israel, så laenge landene ikke er omfattede af internatio­nale sanktioner«.

Han fortsaette­r:

»Når vi foretager indkøb af materiel, tages der fra FMI’s side (Forsvarsmi­nisteriets Materiel- og Indkøbstyr­else, red.) hensyn til både operative krav, pris, leveringst­id og kvalitet – og en raekke andre krav om alt fra miljø, korruption til arbejdstag­er- og menneskere­ttigheder. Det vil vi også gøre fremover. Det danske forsvar råder i dag over flere systemer, der er produceret af israelske virksomhed­er, og jeg ser ikke noget til hinder for, at vi kan købe flere våben produceret i Israel.«

Pris og leveringst­id er det afgørende for os. Vi vil ikke afvise indkøb af israelsk producered­e våben. CARSTEN BACH (LA), FORSVARSOR­DFØRER

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark