Jyllands-Posten

Tidligere PET-ansat afslører på lydfil, at terrordømt­e Ahmed Samsam var agent

Ahmed Samsam måtte ikke føre de vidner, han ønskede, under en retssag mod de danske efterretni­ngstjenest­er. Nu laegger han en afslørende lydfil ud for at bevise, at han var agent.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Han stod frem i Danmarks Radio. Men tøvede med at afsløre det centrale på grund af sin tavshedspl­igt som tidligere ansat i Politiets Efterretni­ngstjenest­e. Det blev ved antydninge­rne.

Nu fortaeller han uden omsvøb det hele om sagen, der har martret de danske efterretni­ngstjenest­er og regeringen gennem lang tid.

Det sker i en lydoptagel­se, som er offentligg­jort på Facebook.

Det er den terrordømt­e Ahmed Samsam, som har lagt lydoptagel­sen op på sin Facebook-profil.

Han mener, at han er fejlagtigt dømt som terrorist, fordi han i virkelighe­den opererede i det skjulte som agent i Syrien for de danske efterretni­ngstjenest­er.

På lydoptagel­sen taler to personer sammen i laengere tid, Samsam og en mand, der efter alt at dømme er en tidligere ansat i PET. En mand, som Samsam har haevdet var hans kildefører, da han var agent for PET.

Manden hedder Jesper til fornavn og omtales sådan i opslaget, ganske som han blev omtalt i DR-interviewe­t.

Efterretni­ngstjenest­erne har i overensste­mmelse med fast praksis hverken be- eller afkraeftet, at Samsam var agent.

I samtalen bekraefter Jesper direkte, at Samsam var agent for PET.

Den tidligere kildefører i PET fortaeller også, at Samsam aldrig var medlem af terrororga­nisationen IS, selv om spanske domstole mente, at han var det, og idømte ham otte års faengsel.

»Du har sgu aldrig vaeret medlem af ISIS (IS, red.). Det ved vi jo godt,« siger Jesper bl.a. på lydoptagel­sen.

»Jeg kan sgu godt forstå, at du vaelger at sige nej tak til at vaere agent inden for ISIS. Det var farligt, det var sindssygt farligt.«

Det fremgår ikke direkte af opslaget på Facebook, om den tidligere PET-ansatte har vaeret vidende om, at Samsam har optaget samtalen mellem dem, eller om det er sket i hemmelighe­d og uden Jespers vidende.

Den ledsagende tekst til lydfilen indledes med, at

Samsam beklager over for »den fantastisk­e person Jesper, som er min tidligere kildefører«.

»Det er ikke for at røvrende dig, men jeg taenker ikke, du har noget imod, at sandheden kommer frem,« skriver Samsam.

Han tilføjer, at da han førte en sag mod PET og FE i Østre Landsret, fik han ikke lov til at føre Jesper som vidne.

»Fatale konsekvens­er«

»Det fik fatale konsekvens­er for dig, da du blev faengslet og afskediget fra dit job,« skriver Samsam med henvisning til, at Jesper blev anholdt samtidig med den nu tidligere spionchef Lars Findsen samt yderligere to personer, som alle blev sigtet for laek af statshemme­ligheder.

Regeringen og anklagemyn­digheden har siden opgivet at gennemføre retssager mod nogen af dem.

Samsam skriver, at han nu har fremlagt det »endegyldig­e« bevis på sin uskyld og opfordrer journalist­er til at spørge justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d, »hvad han siger til denne optagelse«.

»Jeg har fået nok af dette lortesyste­m,« skriver han og tilføjer:

»Jeg gør dette af desperatio­n over min sag og den måde, den forløber på.«

Samsam tabte sagen mod PET og FE i Østre Landsret, men forsøger at få den prøvet i Højesteret.

Han havde anlagt sagen alene med påstand om, at tjenestern­e skulle anerkende, at han havde arbejdet som agent for først PET og siden FE.

Han vil bruge en dansk dom til at få genoptaget sagen i Spanien, hvor han blev idømt otte års faengsel. En straf, som blev konvertere­t til seks års faengsel, da han kom til Danmark.

Jesper siger på lydoptagel­sen, at PET var »vaeldig glad, dengang du arbejdede for os – bagefter gaelder det bare om at svine dig til mest muligt«.

Han siger også, at han på forhånd havde »naegtet at tro på, at PET kunne agere sådan«.

Det har de aldrig gjort før, siger han.

Med udtalelsen hentyder han formentlig til, at både han og Samsam mener, at PET kastede Samsam under bussen ved ikke i tide at få gjort de spanske myndighede­r opmaerksom på, at Samsam ikke var terrorist, men dansk agent.

Ifølge den spanske højesteret­sdom og afgørelsen i Østre Landsret ville det imidlertid ikke have aendret dommen.

Det nye tilsyn med efterretni­ngstjenest­erne, som alle partier undtagen Alternativ­et vil etablere, skal undersøge Samsam-sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark