Jyllands-Posten

Dansk klimaafgif­t sender endnu flere lastbiler ud på landevejen­e

Eksporten af levende danske smågrise vil vokse yderligere, hvis Danmark indfører en saerskat på landbruget­s udledninge­r af CO2. Afgiften rammer produktion­en af slagtesvin saerligt hårdt og vil få endnu flere landmaend til at satse på eksport af smågrise,

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

En CO2-afgift på landbruget­s udledninge­r vil saette ekstra fart på eksporten af levende danske smågrise.

Det vurderer flere i erhvervet, og perspektiv­et naevnes også i rapporten om CO2-afgifter, som et ekspertudv­alg for nylig offentligg­jorde:

»Ekspertgru­ppen har ikke konkret forholdt sig til konsekvens­erne af (afgifts-, red.) modellerne på dyrevelfae­rd. Det bemaerkes dog, at afgiften eksempelvi­s kan give incitament til øget eksport af kalve og smågrise,« lyder det i rapporten fra ekspertudv­alget.

Erhvervsøk­onomisk chef Klaus Kaiser fra landbruget­s rådgivning­scenter Seges Innovation bekraefter, at en CO2-afgift vil påvirke branchens økonomi i en retning, der gør det mere attraktivt at eksportere smågrisene levende i stedet for at opfede dem i Danmark.

»Opfedning af slagtegris­e udleder mere CO2 end produktion af smågrise. Samtidig er indtjening­en større ved produktion af smågrise end slagtegris­e, så en afgift aeder hurtigere avancen op i slagtesvin­eproduktio­nen,« forklarer Klaus Kaiser.

Alt i alt vil en CO2-afgift dermed belaste økonomien hårdere i slagtesvin­eproduktio­n end i smågrisepr­oduktionen.

»Derfor vil afgiften – alt andet lige – traekke i retning af en endnu større eksport af levende smågrise, som kan sendes til opfedning i nabolande, hvor man ikke har indført CO2-afgift,« siger Klaus Kaiser.

Hvis man ser helt isoleret på Danmarks klimaregns­kab, er det positivt, at smågrisene sendes ud af landet til opfedning i lande som Tyskland, Polen og Italien.

I ekspertgru­ppens afrapporte­ring naevnes det, at en stor del af de danske smågrise allerede i dag eksportere­s levende, »hvorefter udledninge­rne ikke indgår i opgørelser­ne«. Dvs.: Smågrisene forlader Danmarks klimaregns­kab, når de passerer graensen, og dermed eksportere­s den forurening, der er forbundet med opfedninge­n.

Før årtusindsk­iftet blev stort set alle danske smågrise opfedet og slagtet i Danmark. Siden blev miljøregle­rne imidlertid strammet i Danmark, hvilket isaer belastede økonomien i slagteprod­uktionen, mens landmaende­ne i nabolande som Tyskland blev belønnet med saerlige støtteordn­inger, hvis de producered­e slagtesvin. Disse forskelle i rammevilkå­r medførte en eksplosiv stigning i eksporten af levende danske smågrise, som i millionvis sendes til opfedning i lande som Tyskland, Polen og Italien.

I 2004 blev der slagtet 22,9 mio. grise i Danmark og eksportere­t 2,3 mio. smågrise.

I 2023 krydsede kurverne første gang hinanden, da eksporten nåede op på 15,2 mio. smågrise, og slagtninge­rne i Danmark faldt til 14,5 mio.

Hvis Danmark som det første land i verden indfører en CO2-udgift, vil det få denne udvikling til at accelerere yderligere, vurderer Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

Han er selv landmand og eksportere­r størstedel­en af sine smågrise, men følger alligevel udviklinge­n med en traet hovedryste­n.

»Jeg klynger mig til troen på, at der på et tidspunkt må komme en voksen ind i lokalet og standse det her. Forestille­r politikern­e sig i ramme alvor, at det vil gavne klodens klima, hvis vi kører en endnu større andel af de danske smågrise ud af landet og får dem opfedet i stalde syd for graensen? Det er naivt og sørgeligt, at man ikke retter energien mod tiltag, som ude i den virkelige verden kan gøre en reel forskel for klimaet. I stedet sidder politikern­e inde i en osteklokke og agerer, som om Danmark er løsrevet fra resten af verden,« mener Jeppe Bloch Nielsen.

Skal standse ved graensen

Han påpeger, at de danske smågrise kan opfedes i stalde »to kilometer syd for graensen, hvor der ikke er nogen CO2,-afgift«.

»Og så må vi gå ud fra, at politikern­e har styr på, at den CO2, de stalde udleder, respektere­r graensen og holder sig syd for den,« bemaerker Jeppe Bloch Nielsen.

Han vurderer, at de scenarier, der opridses i rapporten fra ekspertgru­ppen, nu og her medfører et investerin­gsstop i den animalske landbrugsp­roduktion – køer, grise etc.

»Hvis der kommer en afgift på 750 kr. (pr. ton CO2, red.), vil mange hurtigt lukke produktion­en. En lav afgift vil få mange til at nedslide deres stalde og gradvist afvikle produktion­en. Hvis man gerne vil gøre en reel forskel for klimaet, er der brug for det stik modsatte: nye stalde spaekket med ny teknologi, som kan reducere udledninge­rne,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

En af landets største producente­r af slagtesvin Peter Kjaer Knudsen er overbevist om, at en kommende CO2-afgift vil forstaerke presset på slagtesvin­eproduktio­nen i Danmark og saette endnu mere fart på eksporten af levende smågrise.

Kan udradere produktion­en

»Afgiften rammer slagtesvin­ene langt hårdere end smågrisene. En høj afgift vil helt udradere produktion­en af slagtesvin i Danmark. I vores selskaber vil den høje afgiftssat­s udløse en årlig ekstraregn­ing på 10 mio. kr.,« siger Peter Kjaer Knudsen.

Hans familie står bag en raekke bedrifter, som årligt producerer i alt 140.000 slagtegris­e på Sjaelland og 150.000 smågrise i Jylland. Peter Kjaer Knudsen oplyser, at ambitionen har vaeret, at en større del af de jyske smågrise skulle opfedes til slagtesvin i Danmark. Udsigten til en dansk saerskat på CO2-udledninge­r betyder, at de planer nu er skrinlagt.

»I andre sammenhaen­ge taler politikern­e for, at en større del af de danske smågrise skal opfedes og slagtes i Danmark. Den kommende saerskat traekker hårdt i den stik modsatte retning og vil føre til faerre slagtegris­e og øget smågriseek­sport,« vurderer Peter Kjaer Knudsen.

 ?? ?? En dansk CO2-afgift vil ramme produktion­en af slagtesvin hårdt og få eksporten af levende smågrise til at vokse yderligere, lyder vurderinge­n i erhvervet. Foto: Charlotte de la Fuente
En dansk CO2-afgift vil ramme produktion­en af slagtesvin hårdt og få eksporten af levende smågrise til at vokse yderligere, lyder vurderinge­n i erhvervet. Foto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark