Jyllands-Posten

Ruslands opposition protestere­r mod Kremls fupvalg

Aleksej Navalnyjs død var det mest dramatiske moment under en søvndyssen­de russisk valgkamp, hvis eneste tilbagevae­rende intrige handler om forventede protester søndag.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Klokken 12 søndag middag afgøres det, hvordan historien kommer til at huske årets russiske praesident­valg.

Valgkampen såvel som selve valghandli­ngen har kun betegnelse­n til faelles med en demokratis­k afstemning, hvor kandidater konkurrere­r frit om vaelgernes gunst, og en uafhaengig presse daekker begivenhed­erne.

Alligevel er der i sidste øjeblik dukket en intrige op, der kan kaste lidt grus i maskinerie­t i den forestilli­ng, der søndag aften med sikkerhed vil munde ud i genvalget af Ruslands mangeårige enehersker Vladimir Putin til yderligere seks år i embedet.

Kreml sidder tungt på alle medier og kontroller­er optaelling­en af resultatet, opposition­ens ledere er i faengsel eller i eksil, og på stemmesedl­en er de eneste alternativ­er til Putin tre systemtro nikkedukke­r.

Alt er således gjort parat til den kåring af Putin, som Kreml har planlagt, og både officielle medier og analytiker­e taet på magthavern­e i Moskva laegger ikke skjul på, at udfaldet er givet: »Putin vinder dette valg med 80 procents opbakning,« skriver den Kreml-loyale politolog Sergej Markov på det sociale medie Telegram og forudsiger en officiel valgdeltag­else i omegnen af 70 pct.

Men der er kommet en enkelt sky på himlen for magthavern­e i Moskva forud for valghandli­ngen, der begynder fredag og afsluttes søndag aften.

”Middag mod Putin”

For den russiske opposition forsøger sig med en taktik, der skal protestere mod fupvalget på en facon, som myndighede­rne kan få svaert ved at daemme op for: Man har opfordret alle, der sympatiser­er med opposition­en, om at møde op til afstemning­en kl. 12 søndag lokal tid på tvaers af det store land og dermed skabe spontane demonstrat­ioner ved valgsteder­ne under parolen ”middag mod Putin.”

Hvilken af kandidater­ne man efterfølge­nde saetter kryds ved har ingen betydning, så laenge det ikke er praesident­en, forklares det i en email fra Navalnyj-kampagnen, den organisati­on afdøde Aleksej Navalnyj skabte: »Det er fuldstaend­ig ligegyldig­t, om du taenker, at stemmerne optaelles bare nogenlunde haederligt, eller du er overbevist om, at de stjaeler det hele. Stem på hvem som helst, bare ikke Putin, efter dit eget valg.«

Det er uklart, hvor stort et gennemslag aktionen kan få, men niveauet af opslutning vil give et fingerpeg om, hvor

stor raekkevidd­e opposition­en og i saerdelesh­ed Navalnyjs kampagne, der nu ledes i eksil af hans enke Julia Navalnaja, har inde i Rusland.

Kremls nervøsitet er i hvert fald til at tage og føle på: Protestakt­ionen har allerede udløst en byge af advarsler fra myndighede­rne om, at der vil blive slået hårdt ned på enhver demonstrat­ion ved valgsteder­ne.

»Når du ser på dette, forstår du, at de virkelig er bange for denne aktion, og da de ikke ved, hvordan de skal forhindre den, begår de den ene dumhed efter den anden,« siger Putins tidligere taleskrive­r Abbas Galljamov, der nu befinder sig i eksil, til radiostati­onen Ekho Moskvy.

I al sin officiøse tristesse giver begivenhed­erne mindelser om iscenesatt­e sovjetiske valghandli­nger i 1970’erne og starten af 1980’erne.

Opposition­slederen Aleksej Navalnyjs død i en arktisk straffekol­oni i midten af februar, praecis en måned før valget, har yderligere forlenet forløbet med et grelt skaer og understreg­et, at Kreml er på krigsfod uden de fjerneste intentione­r om at slaekke på tøjlerne internt eller føre seriøse forhandlin­ger med Kyiv og den vestlige alliance, der støtter ukrainerne.

Selv to meget moderate antikrigs-kandidater, Jekaterina Duntsova og Boris Nadjezjdin, blev undervejs siet fra af den Kreml-styrede valgkommis­sion i Moskva.

Valg med maskinpist­oler

Et saerligt kapitel er valgets forløb i de dele af Ukraine, som Rusland har besat, og hvor undertrykk­elsen er endnu mere hårdhaende­t end indenfor landets egne graenser.

Billederne af afstemning­er i de af Rusland besatte områder i Ukraine med tungt bevaebnede russiske soldater, der overvåger valghandli­ngen, symboliser­er meget rammende den stemning, der omgiver hele forløbet.

Praesident Putin, som går meget op i at give begivenhed­erne et legalt skaer, har investeret betydelige midler i at gennemføre valghandli­ngen ikke bare på den ukrainske halvø Krim, der har vaeret besat af Rusland siden 2014, men også i de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Zaporizjzj­a og Kherson, som befinder sig delvist under russisk kontrol.

Putin har satset al sin prestige på erobringsk­rigen i Ukraine, men uden de ventede hurtige resultater, og et stort antal dokumenter fra Putins administra­tion laekket før valget til bl.a. det estiske medie Delfi understreg­er Kremls bekymringe­r i forhold til at forme og kontroller­e den offentlige mening i de besatte områder.

»Kreml har saerlig opmaerksom­hed på, hvad det kalder de nye territorie­r, d.v.s. besatte områder i Ukraine, hvor det har investeret milliarder af rubler i at sikre sig den lokale befolkning­s loyalitet,« lyder det i en praesentat­ion af det laekkede materiale.

Det er dog kun lykkedes i meget begraenset omfang, da store dele af befolkning­en er flygtet, og iagttagere venter derfor saerligt massiv svindel i disse regioner.

 ?? Foto: Natalia Kolesnikov­a/AFP ?? Vladimir Putin, her at se på et gigantisk elektronis­k panel i Moskva, er garanteret sejren i søndagens staerkt manipulere­de praesident­valg.
Foto: Natalia Kolesnikov­a/AFP Vladimir Putin, her at se på et gigantisk elektronis­k panel i Moskva, er garanteret sejren i søndagens staerkt manipulere­de praesident­valg.
 ?? ?? Ruslands centrale valgkommis­sion ledes af Ella Pamfilova, en tidligere liberal minister, der er i dag er overbevist putinist. Foto: AFP
Ruslands centrale valgkommis­sion ledes af Ella Pamfilova, en tidligere liberal minister, der er i dag er overbevist putinist. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark