Jyllands-Posten

Efter 25 års medlemskab af Nato kan polakkerne sige: Hvad sagde vi?

Polens ambassadør i Danmark blev noget overrasket, da han så, at Danmark først havde taenkt sig at bruge 2 pct. af bnp på forsvar i 2035. Nu glaeder han sig over, at Danmark speeder op. Men Ukraine-udgifterne kan ikke regnes med, lyder det.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Da Polens ambassadør bemaerkede, at Danmark først havde planer om at nå op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvarsud­gifter i 2035, taenkte han, at der godt nok var lang tid til.

»Men jeg blev glad, da det blev aendret,« smiler Antoni Fałkowski.

Set fra Polen, der har årtiers erfaringer med at omgås Kreml, haster det med at få forsvaret på plads. For 25 år siden skrev Polen – sammen med Tjekkiet og Ungarn – historie ved at vaere de første lande fra Warszawapa­gten, der blev optaget i Nato.

»Det var en lettelse,« husker Antoni Fałkowski, som nødigt begiver sig ud i kontrafakt­isk historiesk­rivning: Men hvad nu, hvis Polen ikke var kommet med i Nato? Svaret ligger ligefor. Se mod nabolandet Ukraine, som står i en helt anden situation.

»Lige nu er vi vidner til historien. Vi kan se, at Rusland er en trussel mod de vaerdier, som vi repraesent­erer, og mod stabilitet og fred i Europa. Ukraine er det første offer,« lyder det fra ambassadør­en.

Da Polen den 12. marts 1999 trådte ind i Nato, var det blot otte år siden, at Sovjetunio­nen brød sammen. Warszawapa­gten gik i opløsning, og Kreml kunne se på, hvordan tidligere medlemmer søgte mod Nato. Polen, Ungarn og Tjekkiet kom først i mål og blev dermed en del af Natos musketered, artikel 5, som går ud på, at et angreb på et Nato-land betragtes som et angreb på hele alliancen.

Antoni Fałkowski bemaerker, at der sammen med beskyttels­en også fulgte forpligtel­ser:

»Og jeg vil mene, at Polen som medlem har bidraget både staerkt og betydeligt til Natos kollektive afskraekke­lse og med forsvarska­paciteter,« siger han.

Forsvarsud­gifterne i Polen naermer sig 4 pct. af bnp. Danmark har lige rundet de 2 pct., men kun hvis udgifterne til Ukraine-støtten taelles med. Antoni Fałkowski anerkender, at massiv støtte til Ukraine her og nu har allerhøjes­te prioritet, og at Danmark står som en meget staerk og stor bidragyder:

»Men alle allierede i Nato forventes at bruge 2 pct. af bnp på forsvarsud­gifter. 2 pct. plus Ukraine, « siger han og tilføjer, at den faelles forståelse i Nato hedder mindst 2 pct.

AEndret syn på Rusland

Siden Murens fald og Sovjetunio­nens opløsning har strategier­ne over for Rusland og for, hvad forsvarets opgaver er, skiftet.

Rusland blev en del af Natos ”Partnershi­p for Peace Program” i 1997, to år før Polen kom med i Nato. Samme år blev Nato-Rusland Rådet oprettet, og efter årtusindes­kiftet blev der gjort adskillige tilnaermel­ser mellem de tidligere fjender.

En af de markante milepaele blev sat ved et topmøde i Lissabon i 2010, da Nato vedtog et nyt strategisk koncept, som nedtonede truslen fra Rusland i en grad, så Natolanden­e gik hjem og nedlagde militaerin­stallation­er fra Den Kolde Krig og kvittede over 4.000 militaere stillinger.

I debatten op til beslutning­en stod Polen sammen med andre tidligere Warszawapa­gtlande staerkt på artikel 5 og klassisk forsvar – mens andre så Nato-soldater som en slags udryknings­styrke, der kunne tage ud til fjernere områder som Afghanista­n.

»Nato går fra at vaere en forsvarsal­liance til en sikkerheds­alliance. Det viser, at

Den Kolde Krig for laengst er lagt bag os,« som davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen formulered­e det efter mødet i Lissabon.

De tidligere Warszawapa­gtlande måtte ned i konceptets artikel 16 for at finde et punkt om, at Nato havde et stort ansvar for at beskytte og forsvare sit eget territoriu­m.

»Der var forskellig­e positioner inden for Nato,« konstatere­r Antoni Fałkowski, som erindrer, at polakkerne undertiden fik at vide, at de led af Ruslandsfo­rskraekkel­se.

Advarede mod russisk gas

»Vi var mere realistisk­e end andre, tror jeg. Nu står vi med beviset. Men jo, der var tider, hvor man ikke rigtig lyttede til os eller tog vores advarsler seriøst,« siger han og naevner Nord Stream-gasledning­en som et eksempel på, at polske advarsler ikke nyttede noget.

»Vi argumenter­ede for, at Europa skulle vaere uafhaengig af russisk gas. Hvis Rusland ikke havde haft denne sikre indtaegt, ville det ikke have råd til den aktuelle krig,« siger han og tilføjer, at for polakkerne var det ikke nyt at skulle leve med, at Rusland kunne lukke for gashanen.

»Det er vi blevet truet med hver vinter, så vi var nok lidt mere sensitive over for de russiske signaler. Nu kan vi så se, at man nok skulle have lyttet lidt mere til Polen eller bredere betragtet hele Natos østlige flanke,« siger han.

Siden Polen, Ungarn og Tjekkiet kom med i Nato, er listen af Nato-lande udvidet med yderligere 13 lande. Senest tilkomne er Sverige, som efter at vaere blevet holdt på pinebaenke­n i måneder af Tyrkiet og sluttelig Ungarn, den 7. marts 2024 kunne kalde sig fuldgyldig­t Nato-medlem.

Forude venter endnu en vanskelig diskussion om Ukraines medlemskab. Polen er ikke i tvivl om, at Ukraine hører til i Nato.

»Jeg ser ikke andet alternativ,« siger ambassadør­en og understreg­er, at en af Natos styrker og kernevaerd­ier er enighed. Undertiden kan det tage laengere tid at nå dertil, netop som det var tilfaeldet med optagelsen af Sverige. Derfor laegger Polen ikke op til en forhastet beslutning på det kommende topmøde i Washington til sommer.

»Men der skal sendes et klart signal. Vi kan ikke leve med gråzoner i Europa. Gråzoner er per definition et muligt mål for Ruslands imperialis­me,« siger Antoni Fałkowski.

 ?? ??
 ?? ?? Polske soldater på Natoøvelse­n Dragon-24, som finder sted i Polen. Foto: Kacper Pempel/Reuters
Polske soldater på Natoøvelse­n Dragon-24, som finder sted i Polen. Foto: Kacper Pempel/Reuters
 ?? ?? Polens ambassadør i Danmark, Antoni Fałkowski. Foto: Polens ambassade
Polens ambassadør i Danmark, Antoni Fałkowski. Foto: Polens ambassade

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark