Jyllands-Posten

Feterede rockstjern­er i vanvittige benspaend i København

Der var naermest noget naturstrid­igt over denne koncert. Rockstjern­er vendte ryggen til det kendte bagkatalog, men vandt nyt terraen med nye eksperimen­ter.

- The Smile KASPER SCHÜTT-JENSEN Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk

Wall of Eyes Tour Rock

Onsdag 13/03/24 K.B. Hallen

Disse rockstjern­er er glade for benspaend.

To af trioens tre medlemmer er bedst kendt for deres mangeårige engagement i et langt mere berømt orkester, hvis hits det nye band – på naermest demonstrat­iv vis – valgte at styre langt uden om i K.B. Hallen onsdag aften.

I stedet fik vi bandets egne numre, og den kompromisl­øse fokusering på materialet fra det aktuelle album ”Wall of Eyes” virkede på papiret som et sats. Ja, det er en uhyrligt flot plade, men hvordan ville disse lavmaelte, lettere jazzede og totalt sammenkrøl­lede kompositio­ner fungere foran et forvaent og feststemt publikum?

Der var naermest noget naturstrid­igt over denne koncert, som – på trods af de selvvalgte benspaend – forløb over al forventnin­g.

»Good evening,« mumlede forsanger Thom Yorke, men lod ellers musikken tale.

Her var hverken vittighede­r, kostumeski­ft eller cirkusarti­ster dinglende fra loftet. Heldigvis.

I stedet styrede hovedperso­nen sin trio så sikkert igennem aftenen, at man naermest glemte, hvor han kommer fra.

Thom Yorke er – sammen med guitarist Jonny Greenwood – bedst kendt for deres virke i Radiohead, hvis album ”The Bends” (1995), ”OK Computer” (1997) og ”Kid A” (2000) hører til blandt de mest anmelderro­ste i nyere tids rockhistor­ie.

Sammen med Tom Skinner, trommeslag­er i den yderst charmerend­e jazzgruppe Sons of Kemet, dannede de to rockstjern­er for et par år siden et nyt band ved navn The Smile og imponerede med debutalbum­met ”A Light for Attracting Attention”, der fremstod som det bedste Radioheada­lbum, som Radiohead aldrig udgav.

Bedre end Radiohead?

Misforstå mig ikke. Dette må ikke tolkes som en negligerin­g af Radioheads praestatio­ner gennem årene. Koncertern­e i København i 2000, på Roskilde Festival i 2008 og på Northside i Aarhus i 2017 står stadig tilbage som sande magtdemons­trationer, og bandet har aldrig udgivet et decideret dårligt album.

Men i København stod man på ingen måde og savnede de velkendte omkvaed og eksplosive guitarriff­s i Radiohead-klassikere som ”Creep” og ”Karma Police”. Tvaertimod.

Som aftenen skred frem, stod det klart, at det netop var benspaende­t – det faktum, at de naegtede at spille de store guitarklas­sikere fra 1990’erne – der skabte magien på scenen.

I The Smile har Yorke og Greenwood sat sig selv fri, de lader sig ikke laengere diktere af forventnin­ger fra sig selv eller fanskaren, de ser – i endnu højere grad, end det var tilfaeldet på de mest eksperimen­terende album fra Radiohead – stort på traditione­lle sangstrukt­urer og lader sig blot flyde med af musikken.

Yorke og Greenwood kastede kantet guitarlir efter hinanden og havde indimellem svaert ved at holde masken. Noget passede til de enkelte sange, andet fik lov til at haenge i luften som flygtige påfund. Det hele lød forrygende.

Et opmaerksom­t publikum

Vi lever i et land, hvor publikum har en kedelig tendens til at tale hen over musikken under koncerter, men med ganske få virkemidle­r lykkedes det The Smile at fastholde folks opmaerksom­hed hele vejen igennem. Sjaeldent har jeg oplevet et publikum tage så godt imod forholdsvi­st ukendte sange, der var en naermest euforisk stemning i den fyldte sal, der var ingen forstyrren­de forsøg på at starte malplacere­de samtaler, og ingen råbte på de gamle hits.

Hvorfor skulle de også det?

Nej, der var ikke nogen skabelonsk­abte omkvaed at synge med på, men de tre musikere pyntede deres staerke melodier med så mange vidtgående, instrument­ale krumspring, at man konstant var underholdt.

Tom Skinner spillede en stor rolle i København, hans uskolede trommespil facilitere­de den frie leg, intet var givet, selv rolleforde­lingen var oppe i luften. Musikerne skiftede konstant til nye instrument­er og skabte en illusion af, at der var langt flere på scenen.

Selv Thom Yorke virkede overrumple­t. Til sidst begyndte den melankolsk anlagte sanger at danse.

Sammen med blandt andre Pulp, Slowdive og Massive Attack udgør The Smile en del af det imponerend­e, foreløbige program på Northside.

Aarhusiane­rne har noget at glaede sig til.

 ?? ?? Thom Yorke og Johnny Greenwood fra The Smile i København. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix
Thom Yorke og Johnny Greenwood fra The Smile i København. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Jonny Greenwood fra The Smile i København. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix
Jonny Greenwood fra The Smile i København. Foto: Torben Christense­n/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark