Jyllands-Posten

Jo, Joe Biden er gammel, men Donald Trump er vaerre

- MAGNUS RASMUSSEN Statskunds­kabsstuder­ende, København

Jeg blev forarget. På en helt almindelig mandag sad jeg foran skaermen og så TV 2’s program ”Newsroom”. Her kom en af kommentato­rerne med en bemaerknin­g, jeg simpelthen ikke kunne slippe. Det var mildest talt ikke vaerdigt. Vedkommend­e beskrev USA’s praesident, Joe Biden, som en gammel »mumie«, der forsøgte at vaere ung med de unge. Det var både nedladende og karikeret, og jeg spurgte mig selv: Er medierne selv med til at fremmane narrativet, der tegner Joe Biden som en tudsegamme­l mand?

Det er takken til den stakkels Joe Biden, der gør sit bedste for at holde sammen på folderne. En mand, der som 30-årig mistede sin kone og etårige datter i en bilulykke, få måneder efter at han var blevet valgt som senator.

hele sit liv for at forbedre det amerikansk­e samfund. Det er der ingen, der taler om. Folk glemmer også, at Biden ikke bare blev valgt i et lukket rum af en højtståend­e partiledel­se. Han blev valgt på demokratis­k vis af de demokratis­ke primaervae­lgere, der havde over 25 kandidater at vaelge imellem. Her blev Bidens alder betragtet som en vaerdi, men det har aendret sig markant.

Det er tilsynelad­ende kommet som en overraskel­se for de fleste, at Biden nu fire år senere er blevet fire år aeldre. At bebrejde manden for sin alder er da noget af det

Biden har kaempet

mest diskrimine­rende. Isaer når vi går så meget op i endelig ikke at traede de forkerte grupper over taeerne.

Men handskerne er da for alvor røget af, når det kommer til Demokrater­nes praesident­kandidat, der får en med hammeren i medierne. Det er, som om man saerligt fra de amerikansk­e mediers side har opgivet at rapportere om Trumps retssager og kriminelle sigtelser, mens Bidens 81 år er blevet det helt store emne. Det er noget, vaelgerne kan forholde sig til åbenbart. Men det kan få alvorlige konsekvens­er.

hoppe med på samme vogn og tale Bidens alder op til at vaere det altafgøren­de emne for det kommende valg er både trist og uansvarlig­t. Danskere, der ikke følger med i amerikansk politik, glemmer, hvad der er på spil. Støtte til Ukraine, kvinders ret til fri abort, Nato, LGBTQretti­gheder. Størst af alt laegger Trump ikke skjul på, at hans praesident­tid kommer til at handle om haevn over hans politiske modstander­e. Den årelange flirt med autokrati ser nu ud til at blive en realitet, og mediernes daekning baerer en del af ansvaret.

Som det ser ud lige nu, er Joe Biden det eneste, der står i vejen for fire år mere med Trump. Det ville blive enden på det amerikansk­e demokrati, som vi kender det. Så medierne i USA og i Danmark bør laegge aldershetz­en fra sig og fokusere på deres visioner for USA.

At se danske medier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark