Jyllands-Posten

Jeg, en liberal ateist, betaler gerne skat til Gud

Jeg havde aldrig troet, jeg skulle nå hertil. Men det er jeg. Danmark har brug for folkekirke­n. Institutio­nen har noget, vi ikke kan undvaere. Heller ikke jeg, så derfor er jeg med i klubben igen.

- KOMMENTAR

Jeg er ikke noget religiøst menneske. Bevares, jeg er måske dogmatisk, men kun i den forstand, at jeg har visse selvopfund­ne leveregler, som jeg forsøger at efterleve. Og i lighed med mange andre danskere er jeg ganske vist også opdraget på god protestant­isk vis. Men jeg har hverken hellige skrifter, guder, profeter eller andet, som jeg konsultere­r, hvis jeg søger en større sandhed eller den dybere mening med livet. Jeg er med andre ord ateist og har vaeret det, lige så laenge jeg kan huske.

for nogle år siden ud af folkekirke­n. Det gav ikke så meget mening at vaere medlem, syntes jeg. Hvorfor i alverden skulle jeg, der intet forhold har til Gud, sponsorere ham, hans personale

Derfor meldte jeg mig

og hans mange huse her i Danmark?

Jeg er dog kommet på andre tanker.

Siden min udmeldelse har jeg vaeret i kirke flere gange. Bryllup, konfirmati­on, begravelse, kirkekonce­rt – ja, de samme ceremonier, som vi alle fra tid til anden deltager i. Og på det seneste har det flere gange slået mig, hvor meget jeg alligevel holder af både andaegtigh­eden og kirkens fysiske rum. At jeg først i en sen alder er modnet så meget, at jeg forstår at vaerdsaett­e de to ting, kan jeg kun ryste på hovedet af. Da jeg var yngre, var der større sandsynlig­hed for, at Nelson Mandela blev nynazist, end at jeg ville vaerdsaett­e og anerkende det fjerneste, der havde med folkekirke­n at gøre.

selvfølgel­ig også en anden dengang, for her i 2024 føler jeg mig konstant på. Enten på den konstante nyhedsstrø­m eller andres og egne social media-udgydelser. Jeg bruger langt mindre tid på blot at vaere, end da jeg var yngre. Og når man som jeg er flasket op med altid at holde en sarkastisk og ironisk distance til alt, der bare er en smule følsomt, er det kaerkommen­t

Tiden var

med et rum, der helt ublu og uironisk tager sig selv alvorligt. Hvor det faktisk også er meningen, at man bare sidder og kigger ud i luften og filosofere­r lidt over de større ting i livet. Det er heller ikke muligt at scrolle eller swipe i en gudstjenes­te. Tro mig, jeg har prøvet.

også blevet mere bevidst om vigtighede­n af vores kristne kultur. Det gør mig trist, hvis danskerne en dag ikke laengere bliver gift, døbt, konfirmere­t eller begravet i kirken. Disse traditione­r er for mig at se uhyre vaerdifuld­e for vores lille nation. Ikke dermed

Jeg er med tiden

sagt, man ikke må have lov til at blive viet af borgmester­en i den lokale pølsevogn – jeg er liberal, så man må gøre lige, hvad man har lyst til, så laenge det ikke skader andre – men jo mere køb vi giver på faelles kultur og traditione­r, desto mere giver vi køb på vores nationale identitet. Og problemet med kultur er, at den er så forbandet nem at tage for givet. En faelde, jeg selv er faldet i.

Da jeg var yngre, var der større sandsynlig­hed for, at Nelson Mandela blev nynazist, end at jeg ville vaerdsaett­e og anerkende det fjerneste, der havde med folkekirke­n at gøre.

som en hykler, hvis jeg trods mine forblommed­e ord om vigtighede­n af dansk kultur blot tog imod uden at give noget igen. Når jeg selv vaerdsaett­er kirkelige ceremonier, er det derfor også absolut rimeligt, at jeg er med til at betale til huslejen.

Folkekirke­n nyder stadig relativ stor opbakning blandt danskerne – 71,4 pct. er medlem af folkekirke­n, så der er ikke som sådan akut fare på faerde. Men kurven over antallet af medlemmer er stabilt faldende og har vaeret det gennem mange år. Så hvis den kurve fortsaette­r, bliver det med tiden uvaegerlig­t et problem.

Og derfor vil jeg, den liberale ateist, melde mig ind i folkekirke­n igen.

Jeg ville fremstå

 ?? CHRIS HVIDBERG Reklameman­d, musiker, medlem af LA ?? HVIDBERGS VERDEN
CHRIS HVIDBERG Reklameman­d, musiker, medlem af LA HVIDBERGS VERDEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark