Jyllands-Posten

Vi er nødt til at se det i øjnene: Jorden kan ikke holde til vores forbrug

- BJARKE MØLLER Direktør, Rådet for Grøn Omstilling KARIN KLITGAARD Underdirek­tør, Dansk Industri

at vaere en grøn frontløber. Men ser vi på vores brug af ressourcer, er der lang vej igen. Vi står ikke bare med massive klimaprobl­emer, som skal adresseres, men også med helt konkrete udfordring­er i forhold til at fremtidssi­kre adgang til ressourcer og mindske tab af biodiversi­tet.

Mellem 50-70 pct. af de samlede globale udledninge­r af drivhusgas­ser og mere end 90 pct. af tabet af biodiversi­tet skyldes, at vi udvinder og forarbejde­r naturresso­urcer.

Det er udledninge­r, der sker i hele vaerdikaed­en – både i udlandet og herhjemme.

klimaneutr­alitet kan vi nå halvvejs gennem udbygning af vedvarende energi og energieffe­ktivitetst­iltag. Den anden halvdel skal nås ved at mindske forbruget af ressourcer og udnytte dem, der er i spil, bedre ved at gentaenke design, produktion og salg, så materialer kan indgå i nye produkter, bruges igen, deles eller saelges som en service.

Vi står over for en stor opgave, som kraever, at vi saetter en ny retning.

Ifølge Circularit­y Gap-rapporten, der kortlaegge­r Danmarks cirkularit­et, forbruger vi 142,2 mio. tons jomfruelig­e materialer hvert år.

Det svarer til 24,5 tons pr. person, hvilket er vaesentlig­t over gennemsnit­tet

For at opnå

i EU på 17,8 tons og tre gange så stort, som hvis vi skulle holde os inden for et baeredygti­gt niveau på 8 tons. Den triste sandhed er, at vi kun er 4 pct. cirkulaere i Danmark.

udfordring­erne bliver området ikke løftet politisk i dag. Det er en risikabel strategi, ikke bare for planeten og klimaet, men også for vores samfund, vores position som grøn frontløber og for fremtidssi­kring af vores virksomhed­er. Det vises med alt tydelighed, når vi allerede den 16. marts har opbrugt alle ressourcer­ne for året – 12 dage tidligere end sidste år.

På trods af

forbrug er i høj grad afhaengigt af globale forsynings­kaeder. Danske virksomhed­er oplever allerede i dag et stort forsynings­pres med bl.a. afhaengigh­ed af sjaeldne metaller, som er helt essentiell­e i produktion­en af f.eks. batterier, vindmøller og solceller. I Danmark er det småt med minedrift, men vi kan gøre en ekstra indsats for at udnytte de råstoffer, der allerede er hentet op af jorden, ved at forlaenge produkters levetid og sikre højkvalite­ts genanvende­lse.

Med andre ord er cirkulaer økonomi også et vigtigt redskab til de nye geopolitis­ke udfordring­er, EU står over for. Det kan vi også se af de tiltag og strategier, EU har lagt for Europas ressourcef­orbrug, cirkularit­et og forsynings­sikkerhed.

Vores nuvaerende

Derfor bør vi forpligte os til en ambition om, at Danmark skal vaere blandt verdens førende cirkulaere økonomier og frontløber­e i cirkulaere forretning­smodeller – det vil ikke alene styrke den danske konkurrenc­eevne, men også adressere flere af de udfordring­er, vi står over for.

Flere europaeisk­e lande har allerede vedtaget ambitiøse strategier og tiltag for at styrke cirkularit­et og mindske ressourcef­orbruget. Blandt andet har Holland sat et mål om at vaere 100 pct. cirkulaere i 2050, og Finland har fremlagt en cirkulaer strategi med i alt 41 tiltag og anbefaling­er til at blive en klimaneutr­al cirkulaer økonomi.

opfordrer vi til, at der er politisk opbakning til at følge trop. Vi har brug for en national strategi for cirkulaer økonomi, der saetter en ny retning, bl.a. gennem mål for reduktion af materialea­ftrykket og affaldspro­duktion pr. indbygger. Som vi har set på klima, så skaber nationale mål incitament til investerin­ger, aendret efterspørg­sel og udvikling af nye løsninger. Det skal der til, hvis cirkulaere forretning­smodeller skal udbredes i Danmark.

I DI og RGO

løbende evalueres, så vi kan følge fremdrifte­n mod et mere cirkulaert materialea­ftryk. Det er helt afgørende, hvis vi vil kickstarte den cirkulaere omstilling af Danmark, løse klimakrise­n og vaek fra bunden – og det skal vi.

Målene skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark