Jyllands-Posten

Her er Scary Spice fra samtalekøk­kenet

Hendes rådgivere satsede på, at Katie Britt ville vaekke minder om Ronald Reagan og vaere moderlig. I stedet for endte hendes tale teatralsk, overgearet og melodramat­isk.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Da jeg var yngre, var jeg stor fan af det britiske popband Spice Girls. Endda i så stor stil, at jeg engang prøvede at stjaele et ungdomsbla­d, der indeholdt en raekke billeder af girl-bandet. Blandt andet et af

Posh Spice, Victoria Beckham, på toilettet.

Ved naermere eftertanke ved jeg ikke, hvor fornemt det egentlig er at sidde på potten, men lad nu det ligge for en stund. Beklagelig­vis – eller måske snarere heldigvis – var jeg ikke nogen mestertyv, og mit amatøragti­ge forsøg på at stjaele billederne blev opdaget af butikschef­en.

Hvis Alabamas republikan­ske senator Katie Britt skulle vaere en Spice Girl, ville hun få øgenavnet Scary Spice i kølvandet på sit omtalte modsvar til Joe Bidens årlige tale til Kongressen. Et modsvar, som Katie Britt holdt fra sit køkken i Alabama, og som hendes rådgivere på forhånd havde varslet ville vaekke minder om Ronald Reagan og vaere moderligt. I stedet for endte talen med at blive kaldt teatralsk, overgearet og melodramat­isk.

Groft sagt er vi altså gået fra britpop til Britt-flop.

Inden musiknørde­rne går bersaerk her, vil jeg skynde mig at tilføje, at jeg er bekendt med, at Spice Girls typisk ikke bliver kategorise­ret som britpop, men som vaerende del af Cool Britannia-bølgen. Katie Britt derimod endte med at skabe sin helt egen genre, nemlig tåkrummend­e køkkentale­r-stilen. Fremfor at have lyst til at traede ind i senatorens samtalekøk­ken havde man mere lyst til at løbe skrigende vaek.

Med andre ord må man sige – hvis vi skal blive i popgenren – at man må ty til Alicia Keys: »This girl is on fire.«

Problemet var bare, at Katie Britt i overført betydning havde sat ild til sig i selv i køkkenet.

Dét, der kunne vaere blevet en vellykket kontrast til Joe Bidens State of the Union-tale, hvor Britt med sin rådgivers ord stod frem som »den eneste kvindelige republikan­ske senator med børn i skolealder­en« og var »den naeste generation­s stemme«, endte hun i stedet med at blive en stående invitation til USA’s satirikere, som selvfølgel­ig tog glaedeligt imod.

Saerligt satireprog­rammet Saturday Night Live havde en fest med at lade skuespille­rinden med de danske aner Scarlett Johansson spidde senatorens optraeden.

Fremfor Republikan­ernes foretrukne fortaellin­g om senatoren som Amerikas relatérbar­e mor blev fortaellin­gen – i Johanssons fortolknin­g – »how mom freaked out the whole country«.

Samtidig endte talen med at blive en kaerkommen mulighed for analytiker­e at henvise til Republikan­ernes udfordring­er blandt kvindelige vaelgere i forstaeder­ne, som Britts modsvar tydeligvis skulle appellere til.

er det her på sin plads at minde om, at disse taler ikke rykker det store – diplomatis­k formuleret – i forhold til kampen om Det Hvide Hus.

Som saedvanlig

AMERICANA KOMMENTAR

Som jeg gjorde opmaerksom på i min klumme sidste uge, så ved vi, at dette er tilfaeldet for State of the Union-taler. Derfor kan vi med en vis (skrå)sikkerhed også gå ud fra, at det samme gør sig gaeldende for opposition­spartiets modsvar, som bliver set af langt faerre amerikaner­e.

Fremfor at have lyst til at traede ind i senatorens samtalekøk­ken havde man mere lyst til at løbe skrigende vaek.

Jeg er endda tilbøjelig til at gå så langt som at påstå, at underholdn­ingsvaerdi­en og den satiriske efterbehan­dling typisk er de mest interessan­te aspekter at haefte sig ved efterfølge­nde.

Hvis man som Katie Britt er en forholdsvi­s ukendt republikan­sk senator uden for Alabama – hvor hun er enormt populaer – kan det selvfølgel­ig også betyde, at nogle amerikaner­e fremadrett­et vil se Scarlett Johansson foran deres indre øje, når de hører navnet Katie Britt.

Her vil jeg så afslutning­svis vaere så spydig og sige, at det i så fald kan vise sig at vaere held i uheld for Scary Spice fra samtalekøk­kenet i The Cotton State.

 ?? ??
 ?? ?? Alabamas republikan­ske senator Katie Britt skulle give et modsvar til Joe Bidens State of the Union-tale. Det slap hun mildest talt ikke godt fra. Arkivfoto: Francis Chung/AP
Alabamas republikan­ske senator Katie Britt skulle give et modsvar til Joe Bidens State of the Union-tale. Det slap hun mildest talt ikke godt fra. Arkivfoto: Francis Chung/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark