Jyllands-Posten

Frederiksh­avns borgmester stopper. Det er en god nyhed

- JESPER OLSEN

Jeg hører ikke til dem, der begraeder, at Frederiksh­avns borgmester stopper ved naeste valg. Der har hun vaeret en god og dygtig borgmester for sin kommune i mere end 10 år. Det er mere end to valgperiod­er. Det er af princip, at det er godt, at der med mellemrum er udskiftnin­g på magtfulde poster. Det er i min optik en god nyhed.

nødvendigv­is et sygdomsteg­n for vores demokrati, at en magtfuld politiker stopper. Når det er sagt, så er der noget af det, der er begrundels­en for, at Birgit S. Hansen stopper, der gør mig trist. Magt slider. De medborgere, der påtager sig på faellesska­bets vegne at lede vores demokratis­ke organisati­oner,

Det er ikke

skal stå model til meget. Også for meget.

De sociale medier er hårde. For pludselig er skyllerums- og skurvognss­nakken kommet ud i det offentlige rum. Man skal vaere hårdhudet, men vi skal også vaere glade for, at politikere som Birgit ikke er mere hårdhudet, end det går hende på.

går måske ind i politik af idealistis­ke grunde. Men man kommer ikke til tops og får de mest magtfulde poster alene ved idealisme. Der er naturligvi­s også et element af, at man gerne vil vaere med til at bestemme. At der også er prestige, indflydels­e og penge med i ligningen.

Og lad mig sige det så tydeligt, som jeg kan. Det er der ikke noget

Langt de fleste

odiøst i. Det er lige praecis derfor, jeg synes, det er fornuftigt, når borgmestre vaelger at traekke sig efter eksempelvi­s tredje valgperiod­e. Efter 12 år i stolen er magten blevet hverdag, og ydmygheden, som man havde første gang, man ringede med klokken, er vaek.

skal have gode og ordentlige arbejdsvil­kår. Jeg har i mange år abonneret på synspunkte­t om, at de gode vilkår også er dem, der er med til at forebygge, at man misbruger magten til egen vinding.

For man ”mangler ikke noget” og kan føre en tilvaerels­e på et for embedet passende niveau.

Men jeg er i løbet af de seneste år blevet i tvivl. Bedre er vilkårene ikke. Men det opleves uden for de

Politikere

cirkler, som jeg selv også er en del af, ikke retfaerdig­t.

Der kommer en afstand mellem politikere og befolkning. Den politiske klasse, establishm­ent, elite. Kaert barn har mange navne. Det skal vi tage alvorligt. Det løser ikke problemet. Men politikern­e kan selv gøre noget for at passe på deres ry- og omdømme. Det sker blandt andet ved åbenhed og de løn- og arbejdsvil­kår, de har.

de overvejels­er, som Birgit S. Hansen gør sig om tiden efter politik, bliver jeg glad. For det handler også om, hvor man kommer fra, og hvilke drømme man har haft og har fået. At der også er et godt arbejdsliv efter politik. Det skal vi gøre noget for at fremme. At der er en god exitstrate­gi – isaer

Når jeg laeser

målrettet dem, der har haft politik som mere eller mindre fuldtidsjo­b. Det vil vaere godt både for at kunne rekruttere og også øge livsglaede­n i politik. Det har vi brug for. Det kommer der bedre beslutning­er ud af til gavn for faellesska­bet.

til naeste valg. Så mon ikke der er en sag eller to, jeg kan finde anledning til at kritisere Birgit S. Hansen for. Men sådan skal det vaere i et åbent samfund, hvor magten skal holdes til ansvar.

Men lige nu vil jeg kun både på samfundets, Birgits og hendes famlies vegne glaede mig over beslutning­en. Og så skal der lyde en oprigtig tak og anerkendel­se for, at hun tog magten på sig. ”Tak, tillidsman­d”, som man vist siger i de kredse, Birgit er rundet af.

Der er to år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark