Jyllands-Posten

Måske skal praester slagte nogle hellige køer

Det nytter ikke at prøve at råbe op om manglen på praester over for politikern­e. For de ved det godt. Det er deres politiske valg, at der er skåret ned på antallet af uddannelse­spladser – ikke fordi interessen for at laese teologi er faldet.

- ANDERS-CHRISTIAN JACOBSEN Professor i teologi, Aarhus Universite­t CARSTEN MULNAES Sognepraes­t, Lynge og Vesterbrob­y Sogne

Det har laenge vaeret kendt, at der i visse dele af landet mangler ansøgere til praestesti­llinger i folkekirke­n. Mange forslag til løsning af problemet har vaeret fremme, og enkelte tiltag er ivaerksat i form af ansaettels­e i praesteemb­eder af mennesker uden eller med en kortere teologisk uddannelse. For at nå til holdbare løsninger må man imidlertid se problemet i et større perspektiv.

Hvad er årsagen til manglen på ansøgere til ledige praesteemb­eder?

Antallet af praester, der går på pension, er i disse år større end antallet af nyuddanned­e teologer.

Det er en banal observatio­n, og den er forudset. Det er mere end 10 år siden, vi begyndte at drøfte, hvordan vi kunne undgå at havne, hvor vi er nu.

Mere interessan­t er spørgsmåle­t om, hvorfor der uddannes for få teologer, og isaer hvorfor for få af dem, der uddannes, vaelger at blive praest i folkekirke­n?

Som bekendt er der i disse og de kommende år mangel på arbejdskra­ft. Derfor er der konkurrenc­e mellem uddannelse­rne og på arbejdsmar­kedet om at tiltraekke unge. Der er faktisk mange unge, der gerne vil uddanne sig til teologer. Det kan de bare ikke alle få lov til, fordi forskellig­e regeringer gennem det seneste årti har begraenset antallet af studieplad­ser på de teologiske uddannelse­r. Det er også sket på humaniora.

Fra politisk hold ønsker man nemlig, at de kommende generation­er uddannes inden for STEM-uddannelse­rne – en engelsk forkortels­e for uddannelse­r inden for naturviden­skab, teknologi, ingeniørvi­denskab og matematik. Her indgår naturligvi­s også håndvaerk – men altså på bekostning af fag som teologi og humaniora. Disse fag bidrager efter skiftende regeringer­s mening ikke nok til bruttonati­onalproduk­tet og den økonomiske vaekst og fik på et tidspunkt den nedsaetten­de betegnelse ”cand.ubrugelig”.

Hovedårsag­en til manglen på praester er derfor helt bevidste begraensni­nger på de unges adgang til at studere teologi. Manglen på nyuddanned­e teologer skyldes hverken unges manglende lyst til at studere teologi eller universite­ternes uvilje mod faget. Det er udtryk for politikere­s bevidste valg.

Derfor hjaelper det heller ikke at gøre politikern­e opmaerksom­me på manglen på teologer.

Den er de udmaerket klar over.

Men hvordan kunne folkekirke­n så mest hensigtsma­essigt reagere på denne situation? Folkekirke­n kunne for det første gøre arbejdet som praest mere attraktivt, så flere af dem, der faktisk uddannes som teologer, også søger embede i folkekirke­n. Det er indlysende, at en del strukturel­le ting skal til for at forbedre arbejdsmil­jø og boligforho­ld. Måske også ved at begraense antallet af deltidssti­llinger og sammensatt­e stillinger.

er imidlertid for det første, at praester bør have mere tid til at arbejde med teologien og opleve den indsats påskønnet både lokalt og fra ledelsen. I stedet findes nu en tendens til primaert at vaere efterspurg­t som eventkoord­inator og kulturmeda­rbejder. For det andet kunne folkekirke­n vaere bedre til at vaerdsaett­e teologisk uddannelse. Det er ikke kun forkyndels­en, men i høj grad også sjaelesorg­en, der kan øse af dybe kilder i den teologiske litteratur. Den staerkt voksende praksis med at ansaette mennesker uden eller med meget begraenset teologisk uddannelse som praester signalerer efterhånde­n, at teologisk uddannelse ikke anses som saerligt vigtigt for arbejdet som praest. For det tredje kunne man overveje andre løsninger på manglen på uddannelse­n af teologer end blot at gøre adgangen til praesteemb­edet uden teologi lettere.

Vores forslag

En løsning kunne vaere at ansaette mennesker med andre uddannelse­r til at varetage specifikke dele af det arbejde, som praester nu udfører.

Det ville vaere oplagt at ansaette medarbejde­re med paedagogis­k uddannelse suppleret med uddannelse i kristendom, f.eks. laerere som kateketer – kirkens gamle betegnelse for underviser­e i kristendom. Disse mennesker kunne uden at vaere ordinerede som praester stå for kirkens undervisni­ng af børn og voksne i kristendom. Det kender vi til allerede fra kirke- og kulturmeda­rbejderne.

Men vi ved også, at en del af dem, der på Diakonisse­stiftelsen tager 3K-uddannelse­n som kirke-, kultur- og kommunikat­ionsmedarb­ejder, har svaert ved at få job – fordi ikke mindst nogle af praesterne ikke ønsker at ansaette denne faggruppe.

En supplerend­e løsning kunne vaere at lade laegfolk stå for nogle af folkekirke­ns gudstjenes­ter, sådan som man har erfaringer med fra Aabenraa Provsti. Sådanne laegmandsg­udstjenest­er og andagter er et kendt faenomen i mange andre lutherske kirker. Det ville naturligvi­s kraeve en vis uddannelse af laegfolk. Men uddannelse i ”Teologi for laegfolk” tilbydes snart i alle 10 stifter i Danmark.

Et sådan tiltag ville ikke blot afhjaelpe manglen på teologisk uddannede ordinerede praester, men også styrke laegfolket­s involverin­g i kirkens forkyndels­e. På samme måde kunne laegfolk helt oplagt aflaste praesters funktion som koordinato­rer af kirkelige aktivitete­r – en funktion, som ofte fylder alt for meget i mange praesters arbejdsliv.

Det er indlysende, at en del strukturel­le ting skal til for at forbedre arbejdsmil­jø og boligforho­ld.

I denne sammenhaen­g er det vaesentlig­t at gøre opmaerksom på, at praestens skolede evne til at arbejde videnskabe­ligt med de bibelske tekster ud fra historisk-kritisk metode ikke er blevet mindre relevant i vores epoke.

Den danske praestesta­nd har haft ry for at have et højere uddannelse­sniveau end vores nabolande, og det har styrket agtelsen for embedet, at praesten var lige så veluddanne­t som den menighed, hun eller han praediker for.

Omvendt er der også mange formidling­sopgaver af kristendom, hvor det ikke er samme grad af laerdom, der efterspørg­es.

Der er grund til at tro, at en del, der valgte teologien fra, fordi de ikke kunne overskue at skulle beskaeftig­e sig videnskabe­ligt med teksterne, gerne ville arbejde i kirken – uden dog at kalde sig praester, men ville vaere glade ved at kalde sig kateketer eller diakoner.

en hellig ko for biskopper og Praestefor­eningen, at der kun er ét praesteemb­ede i folkekirke­n, hvor man tidligere havde kapellaner for at markere forskellen i pondus. Det kan ikke naegtes, at differenti­ering i praesteemb­ederne kunne vaere en incitament­sstruktur, selvom den slags altid må ske som en balancegan­g mellem motivation og solidarite­t.

Men i dag er der i løn- og ansaettels­esvilkår såvel som i muligheden for avancement overhovede­t ingen forskel på, om du har taget en hel kandidat eller taget en kortere vej igennem – eller uden om – studierne. Er det i laengden hensigtsma­essigt, hvis biskoppern­e helst vil have højtuddann­ede praester?

Det er måske blevet

Ved konsekvent at gennemføre disse og lignende tiltag kunne man organisere arbejdet i folkekirke­n på en måde, så de teologisk uddannede praester varetager funktioner, hvor den teologiske uddannelse er helt afgørende, og hvor arbejdsgla­eden ville fremmes ved arbejde med det, man har uddannet sig til. Mens andre faggrupper varetager andre opgaver, som de har bedre forudsaetn­inger for.

Det er i det lange løb en bedre løsning end at gøre alle uanset uddannelse­sbaggrund til ordinerede praester gennem storforbru­g af saerparagr­affernes vej til praesteemb­edet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark