Jyllands-Posten

Han levede 72 år inde i maskinen, som han døbte ”den gamle jernhest”

Paul Alexander blev ramt af polio som seksårig og var resten af sit liv afhaengig af en såkaldt jernlunge.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Han blev kendt som manden med jernlungen.

Amerikaner­en Paul Alexander var efter at have fået polio som barn resten af sit liv afhaengig af en maskine, en jernlunge, for at kunne traekke vejret.

Som seksårig blev han ramt af polio i sin hjemby Austin i Texas, hvilket efterlod ham lam fra halsen og ned, og hans krop for svaekket til at traekke vejret selv.

For at redde hans liv blev han placeret i en tryktank, en såkaldt jernlunge, der omsluttede hans krop helt op til halsen.

Maskinen, som han selv døbte sin ”gamle jernhest”, tillod ham at traekke vejret. Den fungerede ved, at en maskine sugede luft ud af cylinderen og på den måde tvang hans lunger til at udvide sig og tage luft ind. Derefter blev der lukket luft ind igen i maskinen, som pressede lungerne sammen og luften ud. Sådan overlevede han i 72 år. Nu er han død i en alder af 78 år. Det oplyste hans familie onsdag.

»Det er med et tungt hjerte, at jeg fortaeller, at min bror døde i går. Det var en aere at vaere en del af en så beundret persons liv,« lød det fra Alexanders bror, Philip Alexander, på Facebook.

Paul Alexander udviklede polio i sommeren 1952, da børnelamme­lseepidemi­en rasede i USA med mere end 21.000 tilfaelde samme år.

Ingen forventede, at han kunne overleve laenge, da de fleste polioramte døde indenfor få år.

»Laegerne fortalte os, at Paul umuligt kunne leve. Der var et par gange, hvor den elektriske strøm svigtede, og så skulle lungen pumpes i hånden. Vores naboer ville løbe over og hjaelpe os med at pumpe,« lød det ifølge CNN fra Pauls mor, Doris Alexander, i sin selvbiogra­fi.

Tre minutter for en hund

Han gav dog ikke op, og det lykkedes ham senere, med hjaelp fra en fysioterap­eut, at traene sig op til at traekke vejret på egen hånd i kortere perioder.

Det beskrev han i sin selvbiogra­fi ”Tre minutter for en hund; Mit liv i en jernlunge ”. Titlen henviser til, at han blev lovet en hund, hvis han laerte at traekke vejret selvstaend­igt i mindst tre minutter. Det tog ham et år at traene sig op til det, hvilket blev belønnet med en hund.

Han kunne derfor også forlade maskinen kortvarigt.

Trods sygdommen var Paul Alexander en flittig studerende, som gennemført­e både college og senere blev uddannet jurist og arbejdede som advokat.

Som advokat var Alexander i stand til at føre retssager via en saerlig rullestol, der holdt hans lammede krop oprejst.

»Jeg har nogle store drømme. Jeg vil ikke acceptere begraensni­nger fra nogen,« sagde han i et interview med CNN.

Han kunne skrive ved at bruge en plastikpin­d holdt i munden til at trykke på taster på et tastatur.

I januar i år oprettede han Tiktok-profilen ”Polio Paul”, hvor han blandt andet svarede på spørgsmål om livet i maskinen. På tidspunkte­t for hans død havde han 300.000 følgere og mere end 4,5 millioner likes. Han brugte blandt andet sin profil til at advokere for, at alle børn i verden kan blive vaccineret imod polio.

Kaempede for vacciner

I dag betragtes polio som elimineret i USA takket vaere vacciner, der blev udviklet i slutningen af 1950’erne, men sygdommen er ikke udryddet i hele verden.

Ifølge Statens Serum Institut er antallet af tilfaelde på verdenspla­n faldet med mere end 99 procent fra 350.000 tilfaelde i 1988 til kun seks tilfaelde i 2021.

»De millioner af børn, der ikke er beskyttet mod polio skal have en vaccine, før der kommer en ny epidemi,« lød det fra Paul Alexander i en video.

75-årige Martha Lillard fra Shawnee i den amerikansk­e delstat Oklahoma er, ifølge Ritzau, den sidste levende person med en jernlunge.

 ?? ?? Paul Alexander tilbragte langt det meste af tiden i jernlungen, men han naegtede at lade den begraense hans livsmuligh­eder. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Paul Alexander tilbragte langt det meste af tiden i jernlungen, men han naegtede at lade den begraense hans livsmuligh­eder. Foto: AP/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Paul Alexander var afhaengig af en maskine for at traekke vejret. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Paul Alexander var afhaengig af en maskine for at traekke vejret. Foto: AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark