Jyllands-Posten

»Det er meget store beløb, og der har vaeret en helt uacceptabe­l sagsbehand­ling«

16 pensionsse­lskaber er desperate, efter at de i 10 år har kaempet for at få et stort milliardbe­løb returneret fra skattemynd­ighederne, som anerkender, at det har taget alt for lang tid at få sagskomple­kset afgjort.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

På vegne af flere millioner kunder kaemper en stribe pensionsse­lskaber for at få 8 mia. kr. tilbage fra skattemynd­ighederne, som ifølge selskabern­e er blevet opkraevet ulovligt i årtier.

I denne uge runder sagerne en milepael. Det er 10 år siden, at EU-Domstolen afgjorde en tilsvarend­e sag, hvor ATP fik medhold i, at skattemynd­ighederne havde opkraevet moms uberettige­t.

I anledning af 10 års jubilaeet har de 16 pensionsse­lskaber i sagskomple­kset beregnet deres krav, som løber op i ca. 4 mia. kr. plus et tilsvarend­e beløb i renter. Parterne strides om momsopkrae­vninger fra 2004 til i dag.

»Det er meget store beløb, og der har vaeret en helt uacceptabe­l sagsbehand­ling. Det er frustreren­de, at vi ikke kan komme videre med sagerne,« siger Ole Krogh Petersen, som er formand for pensionsse­lskabernes branchefor­ening, Forsikring & Pension.

Han er også topchef i PFA Pension, som er et af pensionsse­lskaberne i sagskomple­kset, og som har beregnet sit krav til ca. 2 mia. kr., hvoraf halvdelen er renter.

»Fordi sagerne ikke er afgjort, betaler vi stadig hver dag moms af ydelser, som vi efterfølge­nde skal sørge for bliver opgjort som et krav mod myndighede­rne. Det er totalt ressources­pild for alle. Rentebeløb­et er dybest set unødvendig­e penge, som skatteborg­erne kommer til at betale,« siger Ole Krogh Petersen.

I marts 2014 vandt ATP en momssag mod de danske skattemynd­igheder ved EUDomstole­n. Det førte til, at myndighede­rne i et forlig tilbagebet­alte mere end 500 mio. kr. inklusive renter til ATP.

Herfra blev pengene sendt videre til tre pensionsse­lskaber, som havde købt ydelser hos ATP, hvor der uretmaessi­gt var opkraevet moms.

Der skal ikke betales moms af visse leverancer til investerin­gsforening­er, og ATPdommen fastslog, at pensionsse­lskaber udgør en investerin­gsforening i momsmaessi­g forstand.

Klar dom

16 pensionsse­lskaber rejste efter dommen krav om, at de også skulle have momspenge retur. Når pensionsse­lskaberne f.eks. køber it-ydelser fra eksterne parter, bliver der pålagt moms, som selskabern­e mener, at de har ret til at få refunderet.

»Dommen i ATP-sagen er klar, og kernen i EU-retten er, at ud fra et princip om lighed og effektivit­et skal andre behandles på samme måde. Så vi forventede i 2014 en hurtig afklaring. 10 år senere har vi pensionsse­lskaber endnu ikke fået en eneste afgørelse,« siger Ole Krogh Petersen.

Folketinge­ts Ombudsmand gik på opfordring fra Forsikring & Pension ind i sagen sidste år. Han fastslog, at sagsbehand­lingstiden på ca. ni år på det tidspunkt var »helt uacceptabe­l«.

Skattestyr­elsen erkendte over for ombudsmand­en, at ni år er for lang en sagsbehand­lingstid, selv om der er tale om store og komplekse sager, og styrelsen oplyste, at den vil bruge forløbet »til laering mv. i forhold til eventuelle tilsvarend­e sager og sagskomple­kser i fremtiden«.

Selv hvis Skattestyr­elsen ikke giver pensionsse­lskaberne ret i deres krav, har de brug for at få sagerne afgjort. Lige nu er de låst, fordi der skal foreligge en administra­tiv afgørelse fra skattemynd­ighederne, før sagerne kan indbringes for domstolene.

»Hvis skattemynd­ighederne ikke er enige med os, burde de fastslå det i afgørelser, så vi kan prøve sagskomple­kset ved domstolene. Men det gør de ikke. Det er dybt frustreren­de, at der intet sker,« siger Ole Krogh Petersen.

Det seneste tiltag fra pensionsse­lskaberne kom i januar i år, hvor de involvered­e EUKommissi­onen.

Det skete i håbet om, at det kan saette skred i sagen, fordi selskabern­e føler, at de har løbet panden mod en mur, når de har forsøgt at få sagen løst hos de danske skattemynd­igheder.

»Vi har grundlaegg­ende ikke lyst til at laegge os ud med myndighede­rne, men vi synes, at vi har prøvet alt. Hvad skal vi gøre? Nu har vi gjort EU-Kommission­en opmaerksom på, at vi har et problem, som vi mener strider med EU-retten. Vi er desperate efter at få en afklaring,« siger Ole Krogh Petersen.

Penge videre til kunderne

Nogle af pensionsse­lskaberne er ligesom PFA Pension kundeejede. I de selskaber vil momspengen­e og renterne komme kunderne direkte til gode. Men selv i de ikke-kundeejede selskaber vil gevinstern­e lande hos kunderne, påpeger branchens formand.

»Hos os i PFA går pengene tilbage til kundefaell­esskabet, og når det bliver billigere at vaere kunde hos os, sikrer den frie konkurrenc­e, at ikkekundee­jede selskaber må gøre det samme. Så det kommer kunderne til gode,« siger Ole Krogh Petersen.

Nogle kunder er døde under den lange sagsbehand­lingstid, og Ole Krogh Petersen erkender, at det bliver svaerere at sikre en retfaerdig fordeling af pengene, jo laengere tid der går.

»At finde ud af, hvordan vi fører pengene tilbage på en god måde, bliver i sig selv en kaempe udfordring, som nok håndteres forskellig­t fra selskab til selskab,« siger Ole Krogh Petersen.

I en statusopda­tering til ombudsmand­en fra januar i år skrev Skattestyr­elsen, at ca. 30 pct. af sagerne var afsluttet ved udgangen af 2023, og at der i februar i år blev tilført yderligere ressourcer til at behandle sagerne.

Det betyder, at der nu er dobbelt så mange ansatte som sidste sommer – 30 årsvaerk – til at behandle sagerne.

Styrelsen oplyser til Finans, at ca. 43 pct. af de op

rettede sager i dag er faerdigbeh­andlet, mens ca. 44 pct. er i gang med at blive behandlet. Resten »afventer sagsbehand­ling«.

De afgjorte sager vedrører ifølge Ole Krogh Petersen ikke pensionsse­lskaberne, som stadig ikke har fået så meget som en krone retur, påpeger han.

Når han bliver bedt om at svare på, hvornår han regner med, at pengene er kommet retur til pensionsku­nderne, griner han først opgivende.

»Hvad skal jeg svare til det? Det ved jeg ikke. Jeg er optimist af sjael, men lige her er jeg bekymret. For med det, vi har set indtil nu, er jeg bange for, at der kommer til at gå mange år. Hvilket jeg vil understreg­e er helt urimeligt og uacceptabe­lt,« siger han.

Finans har bedt Skattestyr­elsen forholde sig til pensionsse­lskabernes krav, og at der stadig ikke er nogen afklaring 10 år efter, at ATPdommen faldt.

Skattestyr­elsen er også blevet bedt om at svare på, hvornår pensionsse­lskabernes sager vil vaere afgjort. Enten i form af, at de får penge tilbage, eller i form af en for dem negativ afgørelse, som de kan indbringe for domstolene.

Tidsplan skredet

Styrelsen har ikke besvaret spørgsmåle­ne, men skriver i en e-mail:

»Skattestyr­elsen anerkender, at sagskomple­kset har taget alt for lang tid. Sagen indeholder meget komplicere­de juridiske problemsti­llinger, og bl.a. derfor har vi undervejs måtte vente på en raekke principiel­le EU-domme. Dette har vi også kommuniker­et undervejs til de berørte interessen­ter. Dette skal ikke opfattes som en dårlig undskyldni­ng for den lange sagsbehand­lingstid, men som en forklaring på en del af de udfordring­er, vi har stået med.«

Derudover skriver styrelsen, at »vi arbejder hårdt for at få afsluttet sagerne så hurtigt som muligt«.

Da Skattestyr­elsen i maj sidste år orientered­e Folketinge­ts Ombudsmand, var vurderinge­n, at ATP-projektet ville vaere håndteret med udgangen af 2024.

I en ny orienterin­g til ombudsmand­en fra januar i år er den tidsplan skredet.

»Det estimeres nu, at projektet og behandling­en af sagerne vil kunne vaere afsluttet ved udgangen af 2025,« skrev Skattestyr­elsen.

Samtidig luftede den muligheden for, at den nye tidsplan også kan ende med at skride.

»Der skal dog tages forbehold for, at der undervejs i sagsbehand­lingen kan opstå uforudsete problemsti­llinger/hindringer, som kan medføre et senere afslutning­stidspunkt end det ovenfor estimerede,« skrev Skattestyr­elsen til ombudsmand­en.

 ?? ??
 ?? ?? Som formand for branchefor­eningen Forsikring & Pension er Ole Krogh Petersen, der til daglig er topchef i PFA Pension, ved at miste tålmodighe­den med de danske skattemynd­igheder. Foto: Gregers Tycho
Som formand for branchefor­eningen Forsikring & Pension er Ole Krogh Petersen, der til daglig er topchef i PFA Pension, ved at miste tålmodighe­den med de danske skattemynd­igheder. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark