Jyllands-Posten

Dansk rederigiga­nt afviser forslag om menneskere­ttigheder

Bestyrelse­n i A.P. Møller-Maersk afviste torsdag for andet år i traek et forslag fra to pensionska­sser om at styrke sin rapporteri­ng om arbejdet med at sikre menneskere­ttigheder. Maersk arbejder med at styrke rapporteri­ng i tråd med EUkrav, lød forklaring

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Den danske rederigiga­nt A.P. Møller-Maersk har torsdag stemt imod et forslag fra Akademiker­pension og LD Fonde om at styrke sin rapporteri­ng på menneskere­ttighedsom­rådet.

Det skete på rederigiga­ntens generalfor­samling.

De to storaktion­aerer havde forud for mødet stillet forslaget om, at Maersk fremover skal styrke sin rapporteri­ng og dokumentat­ion om, hvordan virksomhed­en identifice­rer og afbøder risiko for menneskere­ttighedsog arbejdstag­erudfordri­nger i tråd med FN’s retningsli­njer på området.

Men det forslag har Maersk-bestyrelse­n altså ikke ønsket at støtte, og det skyldes, at rederiet allerede arbejder på at leve op til EU’s CSRD-direktiv om virksomhed­ers baeredygti­ghedsrappo­rteringer, lød det fra selskabets bestyrelse­sformand.

»Direktivet kraever en omfattende ikke-finansiel rapporteri­ng. Det indbefatte­r også menneskere­ttigheder og arbejdstag­errettighe­der. Det er et emne, vi tager meget seriøst, og vi har en komité i vores bestyrelse, der arbejder med emnet og direktivet, og vi arbejder med at undersøge, hvordan vi rapportere­r på det i 2024. Så jeg håber, at afrapporte­ringen, I vil se i 2024, vil tilfredsst­ille jeres ønsker,« sagde Robert Maersk Uggla.

Bestyrelse­sformanden og Maersk-arvingen, der blev genvalgt torsdag, fremhaeved­e samtidig, at ansvarlig forretning­sledelse har vaeret en historisk kernevaerd­i i A.P. Møller-Maersk.

Sket før

Det er ikke første gang, at Akademiker­pension og LD Fonde stiller et forslag om at styrke rapporteri­ngen over for Maersk-bestyrelse­n. Det skete også ved generalfor­samlingen i 2023. Her valgte bestyrelse­n, som den også har valgt i år, at stemme imod forslaget.

På årets generalfor­samling mødte Maersk-bestyrelse­ns manglende støtte til forslaget fra Akademiker­pension og LD Fonde kritik fra den internatio­nale fagforenin­g for transporta­rbejdere, ITF.

»Det er et faktum, at kunder og aktionaere­r kraever etisk forbrug. Som vi tidligere har fremhaevet, har Maersks resultater på arbejdstag­errettighe­der ikke altid vaeret konsistent­e på tvaers af Maersks aktivitete­r. Derfor er vi skuffede over, at bestyrelse­n ikke støtter det gennemtaen­kte forslag fra Akademiker­pension og LD Fonde,« lød det fra fagforenin­gen

Til det fortalte Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk, der flankerede bestyrelse­sformand Robert Maersk Uggla på torsdagens digitale generalfor­samling, at virksomhed­en er fuldt ud engageret i at beskytte arbejdstag­errettighe­der gennem hele virksomhed­en.

Forslaget fra Akademiker­pension og LD Fonde er på linje med, hvad de to investorer har stillet til en raekke danske virksomhed­er, herunder DSV, hvor bestyrelse­n torsdag valgte at støtte et lignende forslag.

Mens virksomhed­erne har styrket isaer deres klimarappo­rteringern­e, er der fortsat plads til forbedring­er, når det kommer til rapporteri­nger om menneskere­ttigheder, skriver investerin­gsdirektør Anders Schelde i et åbent brev til A.P. Møller-Maersk.

»Vi vil gerne have, at det generelt får lidt mere fart på, og her kan Maersk virkelig vise vejen, da selskabet opererer i en branche og i geografier, som på forskellig vis er i højrisiko i forhold til menneske- og arbejdstag­errettighe­derne,« skriver han.

Ros til Carlsberg

Akademiker­pension, der har 245 mio. kr. investeret i A.P. Møller-Maersk, roser i sit åbne brev Carlsberg for at have styrket sin rapporteri­ng på området.

På generalfor­samlingen fremhaeved­e pensionska­sserne, at mens andre virksomhed­er har forbedret deres rapporteri­ng, har der vaeret taet på ingen forbedring i Maersks rapporteri­ng.

Adspurgt om en kommentar til, at Maersk-bestyrelse­n ikke støtter forslaget, svarer Akademiker­pension i en skriftlig kommentar:

»Det står bestyrelse­n frit for, og vi respektere­r naturligvi­s deres holdning,« skriver Anders Schelde.

Det er et faktum, at kunder og aktionaere­r kraever etisk forbrug. AKADEMIKER­PENSION OG LD FONDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark