Jyllands-Posten

Opkraevnin­g af småbeløb er en dårlig forretning

Tusindvis af bilejere bliver løbende afkraevet småbeløb. Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) erkender, at metoden er en ren underskuds­forretning.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det koster statskasse­n og dermed alle landets skatteyder­e dyrt, at et gammelt itsystem sprøjter opkraevnin­ger ud til bilejere på småbeløb.

Alene i 2023 har Skattestyr­elsen udsendt 1.271 opkraevnin­ger på under 1 kr. til bilejere, samtidig med at der er udsendt 1.620 opkraevnin­ger på 1-5 kr.

Typisk er der tale om små rentebeløb, som bilejere skylder f.eks. på grund af for sen betaling af opkraevnin­ger.

Danmarksde­mokraterne­s skatteordf­ører, Hans Kristian Skibby (DD), har gjort de mange bagatelopk­raevninger til en maerkesag. Senest har han bedt skattemini­ster Jeppe Bruus (S) bekraefte, at det reelt er en underskuds­forretning for statskasse­n at opkraeve beløb på under 1 kr.

»De nuvaerende regler om periodiske motorafgif­ter indeholder ingen bagatelgra­enser for, hvor små rentebeløb der må opkraeves. Omkostning­erne til opkraevnin­g af periodiske motorafgif­ter kan således i visse tilfaelde udgøre et større beløb, end der opkraeves, f.eks. som følge af forsendels­esomkostni­nger ved opkraevnin­g af mindre beløb,« skriver Jeppe Bruus i et svar til Folketinge­ts skatteudva­lg og DD-skatteordf­øreren.

Et gammelt system

Ministeren har tidligere forklaret i sagen, at myndighede­rnes praksis med at opkraeve småbeløb hos isaer bilejere udspringer af et gammelt regnskabss­ystem kaldet SAP 28, »der mangler en raekke basale opkraevnin­gsfunktion­er. Det medfører bl.a. udfordring­er i forhold til beregninge­n af renter,« forklarede Jeppe Bruus for nylig til et andet spørgsmål fra Hans Kristian Skibby.

Men Skatteforv­altningen er på bolden, og målet er en ny løsning, lyder det.

»Skatteforv­altningen vil i den forbindels­e også undersøge, hvordan beregninge­n og opkraevnin­gen af renter kan styrkes, herunder håndtering­en af små beløb. I den forbindels­e indgår en raekke overvejels­er, f.eks. indregning i efterfølge­nde opkraevnin­ger, indførsel af en eventuel bagatelgra­ense eller lignende,« udtaler Jeppe Bruus.

Selv om det umiddelbar­t kan synes tudetosset at bruge mere på at opkraeve strafrente­r, end hvad der kommer i kassen, ligger sagen langtfra til højrebenet.

Skattemini­steren peger således på, at ud over udfordring­en med et gammel it-system kraever en aendring af den nuvaerende praksis også, at der skal ny lovgivning på bordet.

»En aendret håndtering af små beløb vil sandsynlig­vis kraeve ny lovgivning, og i den forbindels­e vil de administra­tive konsekvens­er skulle opgøres,« understreg­er han.

Andre regler for restskat

Mens bilejere risikerer opkraevnin­ger på få ører, er reglerne anderledes, når det gaelder opkraevnin­g af f.eks. restskat.

Ifølge ministeren vil en person med restskat, der ikke indregnes i det kommende års forskudsop­gørelse, få restskatte­n opkraevet i rater på mindst 500 kr. Opstår der en restskat på under 500 kr., bliver den således ikke opkraevet, lyder det.

»Det gaelder desuden for personområ­det, at overskyden­de skat under 1 kr. ikke bliver udbetalt,« skriver ministeren i sagen.

Den manglende minimumsgr­aense på bilområdet betyder, at Skattestyr­elsen sidste år udsendte i alt 10.792 renteopkra­evninger til bilejere med beløb på under 100 kr. Samlet løb de 10.792 opkraevnin­ger op i 377.696 kr. svarende til gennemsnit­lig 35 kr. pr. opkraevnin­g.

En aendret håndtering af små beløb vil sandsynlig­vis kraeve ny lovgivning, og i den forbindels­e vil de administra­tive konsekvens­er skulle opgøres. JEPPE BRUUS (S), SKATTEMINI­STER

 ?? ?? Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) forklarer i et nyt svar til skatteudva­lget, at opkraevnin­g af småbeløb kan ende som en dårlig forretning for statskasse­n. Arkivfoto: Jens Dresling
Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) forklarer i et nyt svar til skatteudva­lget, at opkraevnin­g af småbeløb kan ende som en dårlig forretning for statskasse­n. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark