Jyllands-Posten

Teslas elbil-dominans under pres i Danmark

Tesla gav i Danmark bank til konkurrent­erne i 2023. Nu fortaeller Bilbasen, at Tesla i år bliver udfordret af andre maerker på brugtbilma­rkedet.

- MICK KRISTENSEN Ledende nyhedsreda­ktør mick.kristensen@jp.dk

Hvis man skal koge det danske bilmarked ned til ét ord i 2023, er det ret nemt: Tesla.

Den amerikansk­e elbilprodu­cent var her, der og alle vegne. Slog alletiders salgsrekor­der og satte nye standarder.

Men nu tyder det på, at Teslas dominerend­e position på brugtbilma­rkedet er under pres i Danmark.

Ifølge Bilbasen, Danmarks største markedspla­ds for køb og salg af brugte biler, haler flere konkurrent­er nemlig i disse måneder ind på Tesla.

Hvor Teslas modeller suveraent var de bedst saelgende elbiler i de første måneder af 2023, er salget nu mere bredt funderet på flere maerker og modeller.

Sidste år stod Tesla for 34 pct. af salget af de brugte elbiler i de to første måneder. I år er tallet 19 pct., og det er i et markant voksende marked.

Det fortaeller Jan Lang, markedsana­lytiker hos Bilbasen.

»Nu har konkurrent­erne rettet ind og tilbyder yderst

attraktive priser. Og samtidig har de sendt opdaterede modeller i markedet, som teknisk matcher eller overgår Tesla-modellerne. Derudover har de fået flere modeller

i markedet, og konkurrenc­esituation­en er langt hårdere i starten af 2024, end den var på samme tidspunkt sidste år,« skriver han til Finans.

Han fremhaever saerligt

Volkswagen­s ID-modeller og Skodas Enyaq som de elbiler, der lige nu vokser mest i popularite­t blandt danskerne.

Matcher Tesla

Faktisk solgte Skoda Enyaq ligeså godt som Teslas supersaell­ert Model Y i februar og kan blive den første bil i mange måneder, der overhaler Teslas modeller i Danmark.

»I det hele taget vurderer jeg, at Teslas suveraene markedspos­ition virkelig bliver udfordret i år. Ikke kun af konkurrent­erne til Model Y i form af VW ID.4 og Skoda Enyaq, men også af det faktum, at der er mange virkeligt billige elbiler til salg til priser, som Tesla-modeller ikke kommer ned på,« skriver Jan Lang.

En anden vaesentlig faktor i, at Tesla trues af konkurrent­erne er udbuddet ifølge Jan Lang.

»Forhandler­ne har tvivlet på Tesla helt generelt, fordi de har indkassere­t store tab på de biler, som de havde holdende i vinteren 2023, og det har fået dem til at vaere henholdend­e i at tage nye Tesla-modeller hjem. Det modsatte er tilfaeldet med de andre maerker,« skriver han med henvisning til de markante prisfald, som Tesla lancerede i fjor.

Mens Tesla taber markedsand­ele på brugtvogns­markedet i årets første to måneder, har den amerikansk­e elbilprodu­cent øget sin markedsand­el på nyregistre­rede biler, viser tal fra De Danske Bilimportø­rer.

 ?? ?? DE 5 MEST SØGTE BILER HOS BILBASEN I FEBRUAR: Tesla Model Y
Tesla Model 3
Skoda Enyaq
VW ID.4
Audi Q4 e-tron
Skoda Enyaq vurderes af en ekspert til at vaere bilen, som kan overgå Teslas modeller i Danmark på brugtmarke­det.
DE 5 MEST SØGTE BILER HOS BILBASEN I FEBRUAR: Tesla Model Y Tesla Model 3 Skoda Enyaq VW ID.4 Audi Q4 e-tron Skoda Enyaq vurderes af en ekspert til at vaere bilen, som kan overgå Teslas modeller i Danmark på brugtmarke­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark