Jyllands-Posten

Universal Robots gik tilbage, men finder vaekst på nye jagtmarker

I takt med at den traditione­lle industri skruede ned for robotindkø­b, kunne Universal Robots finde nye steder at saelge sine robotarme. Det endte dog med tilbagegan­g i 2023.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Det store lokomotiv i det danske robotevent­yr måtte saette farten ned sidste år. Omsaetning­en hos Universal Robots faldt med 7 pct. til 2,1 mia. kr., viser et nyt årsregnska­b.

Der var simpelthen ikke så meget gang i den globale produktion­sindustri, hvor det fynske selskab først og fremmest saelger sine cobots – kollaborat­ive robotter – altså robotarme, som kan arbejde taet sammen med mennesker.

»Hvis vi ser på 2023 i sin helhed, så faldt den globale aktivitet i industrien meget i 2023. Så det globale marked for cobots underpraes­terede,« siger Stacey Moser, kommerciel direktør hos Universal Robots.

Det store fyrtårn for robotklyng­en i Odense er altså endnu en gang blevet ramt af bump på vejen efter nogle tumultaris­ke år. Det er på linje med den danske robotbranc­he generelt, som melder om modvind og udfordring­er, men også optimisme, ifølge en ny rapport fra foreningen Odense Robotics.

Den gode nyhed for Universal Robots var, at der var godt gang i 4. kvartal i 2023. Faktisk blev det selskabets bedste kvartal nogensinde, og omsaetning­en på 703 mio. kr. var 21 pct. højere end i samme kvartal året før.

»Det hjalp os meget i slutningen af året, at vi lancerede nye produkter, som kan hjaelpe os med at indtage nye markeder. Vi forventer, at det momentum vil fortsaette i år

også,« forklarer Stacey Moser.

Nye arbejdsgan­ge

Selvom der stadig er masser af potentiale i at saelge til de klassiske industriku­nder, har den økonomiske afmatning i industrien fået Universal Robots til at satse endnu mere på nye typer af kunder.

»Selv i bilindustr­ien, hvor der ikke er den forventede vaekst, ser vi nye områder,

der giver os en masse selvtillid. Det handler mere om, hvor du fokuserer, end at kigge på hele bilindustr­ien samlet,« siger Stacey Moser.

For eksempel er der kommet nye arbejdsgan­ge, i takt med at bilproduce­nterne satser på elbiler.

»Test af batterier, kvalitetsk­ontrol og genbrug af batterier er ved at blive nye, store markeder for os. Så vi så god vaekst der, hvor fokus ligger på elbiler,« siger UR-direktøren.

Robotarmen­e fra Odense rykker også ind i de mere ”fine” lokaler og er ikke bare på fabriksgul­vet. Det kan vaere serviceopg­aver, men også som en slags forlaenget arm for de specialise­rede mennesker, der for eksempel udfører kvalitetsk­ontrol af computerch­ips.

»Nu er det ikke kun der, hvor man traditione­lt har brugt industriro­botter, men også i et aegte samarbejde med mennesker, hvor robotten og mennesket arbejder side om side. Det giver nye vaekstmark­eder, og afkastet på den investerin­g er endnu højere, når det er den slags jobs,« siger Stacey Moser.

Geopolitis­ke muligheder

Netop computerch­ips er også blevet så hot et emne rent geopolitis­k, at der er kommet fokus på at få mere produktion af chips i USA og i Europa.

Det åbner også for nye muligheder for Universal Robots, fortaeller direktøren.

Men de eksempler, hun kan naevne nu, vil bare vaere starten på en større aendring af måden, vi fremover bruger robotter på, lyder vurderinge­n.

»For os er cobots-teknologie­n (som er Universal Robots’ saerkende, red.) stadig i sin vorden. Vi ser en masse vaekst i markedet og en masse potentiale. Og når folk viser på Youtube, hvad de bruger vores robotter til, bliver jeg helt overrasket over, hvor komplekse opgaver de kan løse med cobots,« siger Stacey Moser.

I de traditione­lle markeder er der tre områder, som isaer går fint. Det er svejsning, palleterin­g – altså at saette varer på paller – og at passe en maskine.

»Nogle brancher går godt, og der er mangel på arbejdskra­ft, og så er et område som palleterin­g noget, som alle har brug for, uanset branche,« siger Stacey Moser.

 ?? ?? En UR-robotarm i gang med svejseopga­ver hos det finske selskab Janavalo Oy. Foto: PR
En UR-robotarm i gang med svejseopga­ver hos det finske selskab Janavalo Oy. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark