Jyllands-Posten

Pengetanke i kamp for benhårde klimakrav

ATP og PFA vil have politikern­e til at indføre skrappe klimakrav til nybyggeri. 570 virksomhed­er og organisati­oner kaemper for de samme krav, men Dansk Industri arbejder imod.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

To af landets største pengetanke går nu ind i kampen for at få indført nye ambitiøse klimakrav til nye boliger, kontorer og erhvervsej­endomme i Danmark. Det drejer sig om pensionska­emperne ATP og PFA, der tilsammen ejer danske ejendomme for over 60 mia. kr.

De traeder dermed ind i en usaedvanli­g strid, hvor fronterne i erhvervsli­vet er trukket skarpt op. Mens mere end 570 virksomhed­er og organisati­oner i byggebranc­hen forsøger at få politikern­e til at vedtage ambitiøse klimakrav til nybyggeri, har landets største erhvervsor­ganisation, Dansk Industri (DI), aktivt forsøgt at modarbejde forslaget.

ATP har ikke selv skrevet under på forslaget, men den store bygherrer giver nu sin fulde opbakning til de ambitiøse klimakrav, der i disse uger er på forhandlin­gsbordet på Christians­borg.

»Mange ting har kendetegne­t byggebranc­hen, men hurtig udvikling har ikke vaeret en af dem. Derfor ser vi rigtig gerne, at der kommer nogle ensartede krav, som saetter en klar retning,« siger Peter Hebin Bruun, der er chef for ESG i ATP Ejendomme.

Byggebranc­hen står for ca. 30 pct. af Danmarks CO2-udleding, og det er en bunden opgave at få udledninge­rne bragt ned for at nå de danske og europaeisk­e klimamål. Et af vaerktøjer­ne er nye krav til nybyggerie­t, som skal forhandles på plads i naermeste fremtid og indføres allerede fra 2025.

De 570 brancheakt­ører bakker op om et forslag fra initiative­t Reduction Roadmap, der vil halvere de nuvaerende graensevae­rdier for nybyggeri, så ejendommen­e i gennemsnit kun må udlede 5,8 kg CO2 per kvadratmet­er. Det skal sikre, at byggebranc­hen kan leve op til FN-landenes Paris-aftale, men det vil samtidig tvinge byggebranc­hen til at søge nye løsninger og vaelge de allermest baeredygti­ge materialer.

Det er for langt at gå ifølge den magtfulde interesseo­rganisatio­n Dansk Industri. Selv om ca. 200 af DI’s medlemsvir­ksomheder bakker op om forslaget fra Reduction Roadmap, har interesseo­rganisatio­n forsøgt at påvirke politikern­e med et notat, der laegger op til en vaesentlig højere graensevae­rdi på 7,2 kg CO2.

Møde om ambitioner

I ATP Ejendomme har Peter Hebin Bruun bemaerket uoverensst­emmelsen mellem forskellig­e aktører. Han har derfor planlagt et møde med DI Ejendom for at blive klogere på industrien­s klimaambit­ioner.

»Jeg er spaendt på at få foldet DI’s argumenter ud. Jeg har selv svaert ved at finde et godt argument for ikke at arbejde den vej. Man kan selvfølgel­ig diskutere, hvor hurtigt det skal gå, men der er simpelthen ingen tvivl om, at vi skal ned i det niveau (som Reduction Roadmap foreslår, red.) eller endnu laengere ned. Ellers bidrager vi ikke nok til Parisaftal­en og klimaindsa­tsen,« siger Peter Hebin Bruun.

PFA har heller ikke tilsluttet sig Reduction Roadmap, men det har man planer om at gøre, oplyser selskabet i en mail til Finans.

PFA ønsker ikke at forholde sig til DI’s rolle i sagen, men saetter gerne ord på, hvorfor det er vigtigt at få indført skrappe krav til de nye bygninger, som skal opføres fra 2025.

»Vi mener, at ambitiøse faelles spilleregl­er for CO2-reduktione­r er vigtige for at skabe en mere klimavenli­g ejendomsse­ktor. Hvis branchen står samlet, kan vi rykke mere, end vi kan hver for sig,« siger Peter Morgan, ejendomsch­ef i PFA.

I forvejen har en raekke andre pensionsse­lskaber tilsluttet sig forslaget fra Reduction Roadmap i et forsøg på at presse politikern­e. Det gaelder bl.a. AP Pension, Akademiker­pension, PensionDan­mark og Velliv.

»Vi kan jo se, at klimaaftry­kket fra nybyggeri er så højt, at vi er udfordret på at komme i mål med Parisaftal­en, så vi bakker op om denne her videnskabe­lige tilgang til, at kravene saenkes. Også fordi vi kan se, at der er byggerier, som viser, at det er muligt, når vi kigger frem mod 2025,« siger Kim Revald, der er senior sustainabi­lity manager i Velliv Ejendomme.

På Christians­borg har partierne haft de indledende møder om nye byggekrav, men ifølge Enhedslist­ens boligordfø­rer, Søren Egge Rasmussen, har regeringen endnu ikke fremlagt et konkret udspil. Han ser gerne, at boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) kopierer forslaget fra Reduction Roadmap, og han glaeder sig over, at der nu også er opbakning fra de største pensionska­sser.

»Det er virkelig interessan­t at se, hvordan stadig flere store spillere i byggebranc­hen går ud og bakker op om de ambitiøse krav. Det kan også vaere med til at presse regeringen,« siger han.

I DI, hvor man ellers ofte er fortalere for den grønne omstilling, lader man sig dog ikke presse af, at de tunge investorer melder sig i koret.

Anders Stouge, der er vicedirekt­ør i DI med ansvar for byggeri, har ikke ønsket at kommentere på pensionska­empernes ønske om skrappere krav. Han henviser til tidligere udtalelser i Finans, hvor han bl.a. har slået på, at diskussion­en ikke kun handler om graensevae­rdier, men også om forskellig­e tekniske forhold om bl.a. designopti­mering, lokalplane­r og god kvalitetss­ikringsski­k.

»Sindssygt afgørende«

»Alt sådan noget skal vi have på banen. Det er den diskussion, der er – synes jeg – sindssygt afgørende for, at vi kan bevaege os frem. Det er det, der virker, i stedet for at havne i mudderkast­ning om et konkret tal,« lød det fra Anders Stouge tidligere på måneden.

DI’s linje fik tirsdag tre mindre byggevirks­omheder til at varsle, at de nu vil melde sig ud af interesseo­rganisatio­nen. Det drejer sig om Woodfiber, Fremtidens Fundament og tegnestuen Nikolova/Aarsø,

der i mediet Byrummonit­or kritiserer DI for at rette ind efter de store, klimabelas­tende medlemsvir­ksomheder.

En af dem er cementfabr­ikken Aalborg Portland, der er Danmarks støste CO2-udleder.

Virksomhed­en har tidligere efterspurg­t, at flere store bygherrer var villige til at betale for de mindst klimabelas­tende cementtype­r, som Aalborg Portland har på hylderne. Alligevel bakker cementfabr­ikken ikke op om forslaget fra Reduction Roadmap.

I et skriftligt svar skriver Aalborg Portland, at man ikke ønsker at gøre sig til »dommer om eksakte graensevae­rdier«.

»Det vaesentlig­ste for Aalborg Portland er, at bygningsre­glementet skaerpes, således de mest miljøvenli­ge materialer, som allerede er tilgaengel­ige på markedet, tilgodeses og bliver standard.

Inden for byggeriet er det jo sådan, at dem, der går foran med nye klimaløsni­nger, betaler en uforholdsm­aessig høj pris. PETER HEBIN BRUUN, ATP EJENDOMME

Den udvikling vil bl.a. tilgodese vores CO2-reducerede cementtype­r, men omvendt skal branchen også kunne følge med,« skriver virksomhed­en.

Stor appetit

Flere pensionsse­lskaber fortaeller, at de har stor appetit på at gå foran med baeredygti­ge byggerier, men det skal også vaere økonomisk forsvarlig­t, når man investerer pensionsku­ndernes penge, lyder det.

»Hvis kravene ikke bliver indført i lovgivning­en, er det noget, vi må forholde os til fra sag til sag,« siger Kim Revald.

ATP’s Peter Hebin Bruun tilføjer, at det kan vaere dyrt at gå foran.

»Inden for byggeriet er det jo sådan, at dem, der går foran med nye klimaløsni­nger, betaler en uforholdsm­aessig høj pris. Derfor vil det have stor vaerdi, hvis vi kan finde faelles fodslag – enten i form af lovgivning eller ved frivillige brancheini­tiativer. Det er det, der er behov for,« siger han.

Når ATP igangsaett­er nye byggeproje­kter, kraever man allerede i dag, at byggeselsk­aberne fremlaegge­r forslag til bl.a. materialev­alg, så man kan ramme det CO2-niveau, som Reduction Roadmap foreslår. Derfor skal man ifølge ham heller ikke se det som en afvisning, at pensionska­empen ikke har underskrev­et initiative­t.

Han glaeder sig til gengaeld over, at rigtig mange rådgivere, arkitekter og entreprenø­rer bakker op om klimakrave­ne.

»Det må jo betyde, at de vil arbejde målrettet på at udvikle ejendomme, som foruden at leve op til klimakrave­ne også har en konkurrenc­edygtig pris. Det er jo let at have ambitioner, hvis det er bygherrern­e alene, der skal betale regningen,« siger Peter Hebin Bruun.

 ?? ??
 ?? ?? Der udspiller sig i øjeblikket en strid i erhvervsli­vet om kommende klimakrav til nybyggerie­r. Nu melder landets allerstørs­te pengekasse­r sig på banen med opbakning til skrappe krav, som kan presse hele byggebranc­hen i en grønnere retning. Foto: Jens Dresling
Der udspiller sig i øjeblikket en strid i erhvervsli­vet om kommende klimakrav til nybyggerie­r. Nu melder landets allerstørs­te pengekasse­r sig på banen med opbakning til skrappe krav, som kan presse hele byggebranc­hen i en grønnere retning. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark