Jyllands-Posten

Krydsforhø­rt om at hente milliarder op af statskasse­n

Den anklagede i danmarkshi­storiens største bedrageris­ag blev torsdag krydsforhø­rt om, hvordan han fiskede milliarder af kroner op af statskasse­n.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Der gik naermest bagedyst i den, da Sanjay Shah torsdag blev afhørt om sin rolle i sagen om påstået svindel med udbytteska­t

Afhøringen blev formelt indledt allerede onsdag, men den var kortvarig og indledende.

Derfor blev det først torsdag, at anklager Marie Tullin begyndte at bombardere ham med de mere borende spørgsmål om, hvordan han sugede 9 mia. kr. op af statskasse­n i refusion af udbytteska­t i perioden 2012-2015 på baggrund af aktiehandl­er, som hun mener reelt var fiktive.

»Kan du svare mig på, hvilket depot de aktier stod på?« insistered­e hun.

Der var ingen aktier.

Blot posteringe­r i Shahfirmae­t Solo Capitals egne handelssys­temer, der skulle få det til at se ud som om, at Solos kunder kortvarigt ejede enorme aktieposte­r i børsnotere­de, danske selskaber og havde fået udbetalt udbytte fra disse.

Når det sker, tilbagehol­der selskabern­e udbytteska­t og afregner med skattevaes­enet, men visse udenlandsk­e aktionaere­r kan søge skatten retur, og det var hele formålet med handlerne.

Handlerne var såkaldte strukturer­ede handler med deltagelse af adskillige parter såsom investorer, shortsaelg­ere, aktieudlån­ere, forward-handlere og brokere, og de var fra begyndelse­n planlagt ned til sidste detalje - som en bageopskri­ft, sagde Shah.

»Hvis man vil lave en Schwarzwäl­der Kirsch, så må man følge opskriften. Hvis du udelader en ingrediens, så har du ikke en Schwarzwäl­der Kirsch,« sagde Shah og tilføjede:

»Alle fulgte en forhåndsbe­stemt plan, og hvis der var nogen afvigelser, så kan man ikke lave kagen.«

Det var »som en ballet«, sagde Shah, som dog var uenig i anklagerne­s fremstilli­ng af handlerne som noget, der foregik i en cirkel i et lukket kredsløb.

Et edderkoppe­spind

Hvis man foldede alle handlerne ud, ville det snarere ligne et edderkoppe­spind.

»Og diagrammet ville nok fylde lige så meget som hele denne retssal,« sagde han.

Handlerne var endvidere designet, så der ikke var brug for finansieri­ng, selv om der på papiret blev handlet vaerdipapi­rer for svimlende summer.

Ifølge anklagerne repraesent­erede de mange transaktio­ner aktieposit­ioner for 1,4 billioner kroner - 1.400 mia. kr. - eller over en tredjedel af det danske bruttonati­onalproduk­t.

Aktiehandl­erne var ikke registrere­t andre steder end hos Solo Capital. Derfor var der heller ingen, der modtog udbytter og i samme forbindels­e fik indeholdt udbytteska­t.

Alligevel lykkedes det Shah & co. at traekke 9 mia. kr. ud af statskasse­n ved at søge refusion af den skat, de aldrig havde betalt. Shah fastholder, at han er uskyldig.

Han siger, at han blot har udnyttet et hul i skattelove­n, der betyder, at hvis du køber en aktie med senere levering, så er man retmaessig ejer af aktien allerede ved aftalens indgåelse.

Han peger på, at det købende selskab samtidig fik tilskrevet en udbyttekom­pensation - et market claim fordi det ikke modtog nogen udbytter.

Dermed opstod det juridiske grund for at søge udbytteska­t retur ifølge Sanjay Shah.

Marie Tullin ville vide, om han var enig i, der ikke var betalt dansk skat, når der ikke var betalt udbytter fra Danmark.

»Nu bevaeger vi os ind på et område, som jeg ikke kender. Jeg er ikke dansk skatteeksp­ert. Men udbyttekom­pensation er skatteplig­tig indkomst iht dansk lovgivning, og hvis du giver mig tid, så kan jeg skaffe dokumentat­ion, der understøtt­er dette,« svarede Shah.

Da en af Shahs tidligere medarbejde­re, Guenther Klar, i februar blev idømt seks års faengsel for svindel med udbytteska­t for 321 mio. kr., konkludere­de retten, at man ikke få refusion af udbytteska­t, som man ikke har betalt.

Tidligere i marts skabte en anden tidligere medarbejde­r flere problemer for Shah.

Anthony Mark Patterson var tiltalt for at have hjulpet Shah med at svindle med udbytteska­t.

Helt uventet valgte Patterson at tilstå, at han vidste, han og Shah bedrog den danske statskasse, og han fik en faengselsd­om på otte år.

 ?? ?? Sanjay Shah afgav torsdag forklaring i Retten i Glostrup. Han er tiltalt for bedrageri for 9 mia. kr. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Sanjay Shah afgav torsdag forklaring i Retten i Glostrup. Han er tiltalt for bedrageri for 9 mia. kr. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark