Jyllands-Posten

Kina er rasende over Tiktok-lov – og vil modsaette sig et frasalg

Den amerikansk­e kongres kraever, at Tiktok saelges fra sit kinesiske ejerfirma. Kina er rasende og vil sandsynlig­vis slet ikke tillade et sådant salg.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Det anspaendte forhold mellem USA og Kina har nået et nyt lavpunkt.

Onsdag stemte den amerikansk­e kongres med et solidt flertal for et potentielt forbud mod den sociale medieapp Tiktok, der har 170 millioner brugere i USA. Forbuddet rammer, hvis dets kinesiske ejerfirma, Bytedance, ikke frasaelger appen inden for et halvt år.

Det sker i den nationale sikkerheds navn.

For det er den eneste måde at sikre, at amerikansk­e brugerdata ikke finder vej til Beijings statslige servere, lyder påstanden. Ligesom det er den eneste måde at sikre, at Beijing ikke bruger Tiktok – via Bytedance – til at manipulere med amerikansk­e valg. Eller til at opspore systemkrit­ikere.

Kina er ikke overrasken­de rasende. Men det gaelder ikke kun Beijings talsmaend og statsejede medier. Vreden syder også blandt almindelig­e kinesere, der hurtigt gjorde Weibo, landets Twitterlig­nende site, til en kampplads.

Rødglødend­e kinesere

Brugere var »mundlamme«, lød det ifølge udenlandsk­e medier, der holdt øje med Weibo. Et tvungent frasalg af Tiktok var intet mindre end »røveri ved højlys dag«. Og det understreg­ede kun endnu en gang USA’s hykleriske attitude, når det kom til ytringsfri­hed og det frie samfund.

»Lad mig fortaelle en vits: USA er liberalt og demokratis­k og har en fri markedsøko­nomi,« lød et af de mest populaere indlaeg på sitet.

Det officielle Kina lagde heller ikke skjul på sin holdning.

»Selvom USA aldrig har fundet beviser på, at Tiktok udgør en fare for den nationale sikkerhed, er landet aldrig holdt op med at gå efter Tiktok,« udtalte en højtståend­e talsmand for Kinas udenrigsmi­nisterium, kort efter at Kongressen vedtog den nye lov.

Denne lov, formanede talsmanden, var slet og ret »bølleadfae­rd« og ville med sikkerhed »give bagslag for USA på sigt«.

Kinas officielle medier var lige så rødglødend­e. Den engelskspr­ogede avis Global Times kaldte det tvungne frasalg for »åbenlyst røveri« af et succesfuld­t kinesisk firma, det gik imod både »loven og markedsnor­mer«.

»Amerikaner­e ser ikke Tiktok som en trussel,« rasede China Daily, en af Kinas største, i en leder. »Det er kun USA’s politikere, der ikke har løsninger på de virkelige problemer i det amerikansk­e samfund, der bruger sagen som en saddel til deres hobbyhest.«

Imens fik søgeord som »Tiktok går til modangreb« over 80 millioner hits på Weibo.

Stort datacenter i Texas

Samtidig er det meget usikkert, om Beijing overhovede­t vil tillade frasalget af Tiktok. I marts sidste år, da et forbud mod appen også var på tale, understreg­ede landets handelsmin­isterium, at det »kraftigt ville modsaette sig« et sådant frasalg.

Det vil ikke engang vaere saerligt svaert for staten at saette foden ned. Handelsmin­isteriet udtalte, at det ville anse salget af TiKtok for »en eksport af teknologi«, der lovmaessig­t ville kraeve tilladelse fra statens side.

Både Beijing, Bytedance og Tiktok afviser kategorisk de mange påstande om ufint spil eller lyssky overførsle­r af brugerdata. Ligesom Kongressen

endnu ikke har fremlagt definitive beviser på dette – heller ikke under de mange høringer om Tiktoks fremtid.

Tiktok har også opført et enormt datacenter i Texas, der opbevarer al firmaets amerikansk­e brugerdata. Netop, understreg­er firmaet, så de ikke bliver sendt uden for landets graenser.

Amerikaner­e ser ikke Tiktok som en trussel. CHINA DAILY

 ?? ?? Det mulige Tiktokforb­ud er heller ikke populaert blandt dets 170 millioner amerikansk­e brugere. Op til afstemning­en demonstrer­ede flere af dem foran Kongressen imod den nye lov. Foto: Craig Hudson/Reuters/Ritzau Scanpix
Det mulige Tiktokforb­ud er heller ikke populaert blandt dets 170 millioner amerikansk­e brugere. Op til afstemning­en demonstrer­ede flere af dem foran Kongressen imod den nye lov. Foto: Craig Hudson/Reuters/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Både det officielle og folkelige Kina er rasende over det mulige forbud mod Tiktok. Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix
Både det officielle og folkelige Kina er rasende over det mulige forbud mod Tiktok. Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark